Vánoční hodování hravěji a zdravěji

0
307
Foto pixabay

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

Pečte letos bez námahy s multifunkčním robotem

Vánoce bez cukroví? Pro většinu lidí nemyslitelné. Češi vánoční cukroví milují, i když je jeho příprava časově i finančně poměrně náročná. A ze všeho toho hnětení těsta také pěkně bolí ruce. Jakkoliv jsou Vánoce spojené s tradicemi, zkuste si letos pečení „tradičně ručně“ zjednodušit a zpříjemnit šikovnými pomocníky. Mezi těmi vyniká moderní kuchyňský robot. „Multifunkční roboty v sobě kombinují hned několik přístrojů a pomohou tak s mícháním krémů, šleháním, ale i hnětením těsta nebo mletím oříšků. Zatímco robot pracuje, můžete vy dělat na něčem jiném – třeba si odvážit suroviny na další těsto nebo vykrajovat tvary z již hotového těsta,“ popisuje Magda Jandová, brand manažerka e-shopu Astoreo.cz.

Při výběru robota, kterého budete chtít používat hlavně na pečení cukroví, ale třeba i bábovek nebo koláčů, vybírejte takového, který vám nabídne hnětací hák dostatečně výkonný na přípravu těsta. U šlehacích metliček zase oceníte pogumovaný nebo silikonový povrch, který zvyšuje účinnost šlehání, snižuje hlučnost a brání uvolňování miniaturních částí kovu z metliček do těsta při oděru například o kovovou mísu. Nejmodernější přístroje nabízejí také takzvaný planetární systém míchání, který je mnohem efektivnější než běžné míchání, nevynechá ani kousíček nádoby a výsledek dovede k dokonalosti.

Vánoční kokosky

1 3
Foto: Astoreo

Co budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 70 g měkkého tvarohu
  • Sůl
  • Čokoládová poleva na dozdobení

Jak na to:

Do kuchyňského robotu si upevněte šlehací (balónovou) metu a do nádoby dejte čtyři bílky se špetkou soli. Bílky vyšlehejte, dokud nejsou polotuhé, poté po lžičkách přidávejte moučkový cukr. Šlehejte několik minut, dokud pěna nevytváří špičky. Vyndejte mísu z robotu, přisypte kokos, přidejte tvaroh a opatrně spojte, ideálně gumovou stěrkou. Troubu předehřejte na 160 °C. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte lžičkou nebo zdobicím sáčkem kokosky. Pečte je v troubě s horkovzduchem asi 10 minut. Vychladlé kokosky můžete dozdobit čokoládovou polevou.

Dietní smažení? S beztukovou fritézou hračka

Na Štědrý den se ve většině českých domácností připravuje tradiční kapr, a to nejčastěji smažený v klasickém trojobalu. Tato klasika je v tuzemsku neodmyslitelnou součástí Vánoc, na tuku smažený pokrm ovšem žaludku příliš neprospěje. A zvlášť v období, kdy si dopřáváme hojnost i jiných jídel, a především cukroví. Není divu, že nám po štědrovečerní večeři bývá docela těžko od žaludku. Jde to ale i jinak, a dokonce si kapra v trojobalu nebo čím dál populárnější kapří hranolky nemusíte odpírat – stačí si tyto dobroty připravit ve zdravější variantě v beztukové fritéze.

Horkovzdušné fritézy, které k přípravě smažených jídel nepotřebují ani kapku tuku, se v posledních letech rozmáhají v řadě domácností. Nejen, že jsou v nich připravená jídla dietnější oproti použití klasické fritézy, ale navíc odpadá nutnost řešit, kam se starým olejem, snižuje se jeho spotřeba a i údržba fritézy je jednodušší. V beztukové fritéze můžete připravovat i hranolky, maso všeho druhu, restovanou zeleninu či třeba koláče a další pečené pochoutky.

Kapr v bylinkovém trojobalu

2 3
Foto: Astoreo

Co budete potřebovat:

  • Kapří filety nebo podkovy
  • Mléko
  • Sůl
  • Citron
  • Vejce
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Čerstvé nebo sušené bylinky (tymián, petržel, provensálská směs)

Jak na to:

Očištěné kapří maso rozložte do nižší široké mísy, zalijte mlékem a zakápněte pár kapkami citronové šťávy. Maso nechejte naložené v mléce alespoň dvě hodiny, maximálně přes noc. Pak jej vyjměte, osušte papírovými ubrousky a z obou stran nasolte. Do strouhanky přidejte nakrájené čerstvé či podrcené sušené bylinky. Následně klasicky obalte v trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté rozkvedlaném vajíčku a nakonec v bylinkové strouhance. Usmažte jej v troubě nebo horkovzdušné fritéze.

Pomalý hrnec vám uvolní ruce a vykouzlí dokonalou svíčkovou

Atmosféra Božího hodu se, jak už název napovídá, neobejde bez slavnostní hostiny. Na 1. svátek vánoční nesmí v řadě rodin chybět tradiční svíčková. Usnadněte si letos práci s její přípravou díky pomalému hrnci. Ten je navíc pro přípravu hovězího masa jako stvořený. „V pomalém hrnci se maso sice vaří déle, ale získá výraznou chuť a krásně změkne. Pomalý hrnec navíc spotřebovává jen poměrně málo elektrické energie, takže je úsporný. A také vám uvolní ruce pro jinou práci,“ uvádí Magda Jandová a přidává i tip: „Pokud v pomalém hrnci připravujete společně maso i zeleninu, dejte zeleninu naspod, protože je tvrdší, a až na ni pak maso. Tím docílíte toho, že bude obojí hotovo souběžně. A pokud to jde, nedávejte do pomalého hrnce nic zmraženého. Příprava by se zbytečně protáhla, suroviny by navíc byly delší dobu vystaveny nižší než potřebné teplotě a mohly by se začít kazit.“

Svíčková z pomalého hrnce

3 3
Foto: Astoreo

Co budete potřebovat (8 porcí)

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 250 g mrkve
  • 80 g petržele
  • 60 g celeru
  • 100 g cibule
  • Voda nebo hovězí vývar
  • Koření (3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček černého pepře)
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce octa
  • Citron
  • Sůl, pepř
  • Brusinky nebo brusinková marmeláda na dozdobení

Jak na to:

Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Maso očistěte od tuku, osolte a krátce zatáhněte na rozpálené pánvi. Zeleninu vložte do pomalého hrnce, na ni položte maso, dolijte asi 100 ml vody nebo vývaru. Koření vložte do plátěného pytlíku a přidejte do hrnce k ostatním surovinám. Vařte několik hodin, dokud není maso hotové (budete muset kousek uříznout a ochutnat, abyste to poznali). Maso a pytlík s kořením vyjměte z hrnce. Zbylý obsah vyberte do klasického hrnce a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Omáčku rozehřejte na plotně a zřeďte dle potřeby vodou nebo vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu, dle vlastní chuti dochuťte solí, pepřem, octem a citronovou šťávou a ještě krátce povařte. Podávejte s vaším oblíbeným knedlíkem. Na talíři můžete dozdobit brusinkami či brusinkovou marmeládou.

Zdroj: Astoreo

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here