Vánoční cukroví s nápadem a bez lepku

0
29
Foto: Pexels/Nicole Michalou

Bezlepkové cukroví je v posledních letech velmi oblíbené, ať už strávníci drží bezlepkovou dietu či nikoliv, určitě si na tomto cukroví pochutnají všichni.

Nepečené bezlepkové kuličky s brusinkami

11
Foto: Labeta

Na 1 talíř kuliček potřebujete

Na kuličky: 1 balení bezlepkových piškotů (120 g), 1 balení sušených brusinek (100 g), 100 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce javorového sirupu , 2 lžíce rumu, 2 lžíce přepuštěného másla ghí

Na obalení: strouhaný kokos nebo prášek z ovoce sušeného mrazem

Postup

Jako první namočte brusinky do rumu zředěného troškou vody, aby změkly. Piškoty rozdrťte.

Nabobtnalé brusinky posekejte na menší kousky, a i s tekutinou promíchejte se všemi ostatními ingrediencemi, až vznikne kompaktní lehce lepivá hmota. Navlhčenými rukama tvořte malé kuličky, obalujte v kokosu a vkládejte je do těch nejmenších cukrářských košíčků na pralinky.

Slepované stromečky z mandlové mouky

2
Foto: Labeta

Na 2 velké plechy potřebujete

Na těsto: 200 g Univerzální směsi bez lepku, 100 g mandlové mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 sáček vanilkového cukru s pravou vanilkou , 1/2 lžičky kůry z bio citrónu

Na polevu: 100 g moučkového cukru, cca 1 lžíce citronové šťávy, a 1/4 lžičky zeleného prášku (hezky vypadá kombinace Matcha a Spiruliny ISWARI)

Na slepování: marmeláda

Postup

Na těsto smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a zapracujte rukama nebo pomocí robota. Pracujte rychle. Ke konci přidejte žloutek, který pomůže vše propojit a zvlhčit. Vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici, klidně i přes noc. Na pomoučené ploše vyválejte těsto silné max. 5 mm. Pomocí formičky vykrájejte oblíbené tvary. Kdyby to nešlo snadno, dejte těsto znovu na chvíli ztuhnout do lednice.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut nebo do lehkého zezlátnutí. Nechte vychladnout. Stromky slepujte babiččinou marmeládou a ozdobte zelenou polevou, kterou získáte smícháním moučkového cukru, citronové šťávy a zeleného prášku.

TIP: Pokud chcete co nejjednodušší řešení, jak se dostat k bezlepkovému těstu, ze kterého můžete vykrajovat stromečky, použijte jako základ směs na Linecké cukroví bez lepku od Labety. Výsledek je vždy skvělý a velmi to šetří čas.

Vykrajované kakaové měsíčky bez lepku

3
Foto: Labeta

Na 1 plech potřebujete

Na těsto:

250 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 250 g másla, 250 g třtinového cukru very dark Druid, 55 g kakaa

Na polevu:200 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci rumu nebo pomerančového likéru

Postup

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte celá vejce až vznikne krémová hmota.

Postupně do nádoby přes sítko prosijte mouku s kakaem. Vznikne tuhé nadýchané těsto.

Rozetřete ho na střední plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 °C asi 25 minut.

Nechte chvíli vychladnout a potřete polevou. Poleva může být jen citrónová nebo i s rumem či pomerančovým likérem.

Bezlepkové matcha cukroví

4
Foto: Labeta

Potřebujete

300 g Univerzální směsi bez lepku , 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 12 g BIO Matcha prášku , 2 žloutky, 1 Vanilinový cukr

Na ozdobení – bílková poleva nebo bílá čokoláda + cukrářské zdobení

Postup

Máslo nechte lehce povolit, jen aby bylo změklé a smíchejte ho se všemi ostatními surovinami. Důkladně propracujte ručně nebo v robotu s nástavcem na zpracování těsta. Z hmoty utvořte 2 válečky, zabalte je do folie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Každou porci těsta zvlášť rozválejte na pomoučené ploše na placku silnou asi 0,5 cm. Pokud vám těsto příliš povolilo a při vykrajování by se lepilo, dejte ho na malou chvilku do mrazáku. Vykrajujte menší tvary, nejlépe se hodí stromek a ryba, a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 170 °C asi 12 minut. Dobu uzpůsobte vlastní troubě. Těsto nesmí zhnědnout. Po vychladnutí zdobte pomocí cukrářského sáčku nebo tubiček. Můžete i jednoduše pocákat bílou čokoládou nebo zdobte dle vlastní fantazie.

TIPY

Matcha cukroví můžete i slepovat. V tom případě nedělejte tvary příliš tlusté. Na slepení se hodí džemy a vanilkové krémy. Matcha cukroví je však tak zajímavé, že chutná skvěle i samotné.

Pokud je to možné, držte se másla a nenahrazujte ho rostlinnými margaríny. Těstu to jen prospěje.

Kokosové matcha kuličky bez lepku

5
Foto: Labeta

Potřebujete (na 1 talířek kuliček)

50 g jemně mletého kokosu, 50 g předem namočených kešu ořechů, 55 g moučkového cukru nebo sypké moučkové alternativy, 30 g sušeného kokosového mléka, 20 g kokosového oleje, 1 lžičku BIO Matcha prášku Iswari, 30 ml vody na zvlhčení, kokos na obalení

Postup

Jako první si předem namočte kešu ořechy. Vodu slijte, přidejte ke kešu asi 30 ml vody a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ostatní ingredience a důkladně propracujte. Vzniknout by mělo kompaktní pružné středně tuhé těsto. Hmotu vytvarujte do válečku a dejte alespoň na půl hodiny vychladit do lednice. Kuličky jdou pak velmi snadno tvarovat. Lžičkou odebírejte těsto a rukama tvarujte kuličky. Ledabyle je vyválejte v kokosu, aby sem tam prosvítala zelená barva. Vkládejte do malých cukrářských košíčků na pralinky a dejte do lednice.

TIPY

Sušené kokosové mléko v receptu je zajímavá ingredience, kterou využijete nejen při tvorbě nepečeného cukroví. Díky sušené formě se nezkazí a hodí se jak do snídaňových kaší, tak do asijských receptů. Matcha prášek zvolte vysoce kvalitní. Poznáte to nejen na barvě, ale i chuti.

Bezlepkové tvarohové „cukroví“ na slano

6
Foto: Labeta

Potřebujete (na 1 plech)

150 g Univerzální směsi bez lepku , 150 g tvarohu „v alobalu“, 150 g másla, rozšlehané vejce na potření

Na ozdobu semínka, hrubější směs koření, kmín

Postup

Máslo nechte změknout. Spojte ho s tvarohem, bezlepkovou směsí a vypracuje těsto. Těsto vytvarujte do válečku a zabalené ve folii nechte odležet v lednici. Na pomoučené ploše vyválejte placku silnou asi půl centimetru. Pomocí vykrajovátka tvořte oblíbené tvary a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte kořením a semínky. Pečte na 180 °C do zlatova (cca 15 až 20 minut, dle trouby).

TIPY

Na posyp použijte směs koření, které obsahuje červený pepř. Vypadá to efektně.

Tyto slané chuťovky vypadají krásně v průhledném celofánu staženým vánoční stuhou. Použijte jako jedlý dárek.

Pokud nemáte čas, nebo nemáte vykrajovátka, rozkrájejte plát těsta na tyčinky.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here