Bezlepkové cukroví je v posledních letech velmi oblíbené, ať už strávníci drží bezlepkovou dietu či nikoliv, určitě si na tomto cukroví pochutnají všichni.
Nepečené bezlepkové kuličky s brusinkami
Na 1 talíř kuliček potřebujete
Na kuličky: 1 balení bezlepkových piškotů (120 g), 1 balení sušených brusinek (100 g), 100 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce javorového sirupu , 2 lžíce rumu, 2 lžíce přepuštěného másla ghí
Na obalení: strouhaný kokos nebo prášek z ovoce sušeného mrazem
Postup
Jako první namočte brusinky do rumu zředěného troškou vody, aby změkly. Piškoty rozdrťte.
Nabobtnalé brusinky posekejte na menší kousky, a i s tekutinou promíchejte se všemi ostatními ingrediencemi, až vznikne kompaktní lehce lepivá hmota. Navlhčenými rukama tvořte malé kuličky, obalujte v kokosu a vkládejte je do těch nejmenších cukrářských košíčků na pralinky.
Slepované stromečky z mandlové mouky
Na 2 velké plechy potřebujete
Na těsto: 200 g Univerzální směsi bez lepku, 100 g mandlové mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 sáček vanilkového cukru s pravou vanilkou , 1/2 lžičky kůry z bio citrónu
Na polevu: 100 g moučkového cukru, cca 1 lžíce citronové šťávy, a 1/4 lžičky zeleného prášku (hezky vypadá kombinace Matcha a Spiruliny ISWARI)
Na slepování: marmeláda
Postup
Na těsto smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a zapracujte rukama nebo pomocí robota. Pracujte rychle. Ke konci přidejte žloutek, který pomůže vše propojit a zvlhčit. Vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici, klidně i přes noc. Na pomoučené ploše vyválejte těsto silné max. 5 mm. Pomocí formičky vykrájejte oblíbené tvary. Kdyby to nešlo snadno, dejte těsto znovu na chvíli ztuhnout do lednice.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut nebo do lehkého zezlátnutí. Nechte vychladnout. Stromky slepujte babiččinou marmeládou a ozdobte zelenou polevou, kterou získáte smícháním moučkového cukru, citronové šťávy a zeleného prášku.
TIP: Pokud chcete co nejjednodušší řešení, jak se dostat k bezlepkovému těstu, ze kterého můžete vykrajovat stromečky, použijte jako základ směs na Linecké cukroví bez lepku od Labety. Výsledek je vždy skvělý a velmi to šetří čas.
Vykrajované kakaové měsíčky bez lepku
Na 1 plech potřebujete
Na těsto:
250 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 250 g másla, 250 g třtinového cukru very dark Druid, 55 g kakaa
Na polevu:200 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci rumu nebo pomerančového likéru
Postup
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte celá vejce až vznikne krémová hmota.
Postupně do nádoby přes sítko prosijte mouku s kakaem. Vznikne tuhé nadýchané těsto.
Rozetřete ho na střední plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 °C asi 25 minut.
Nechte chvíli vychladnout a potřete polevou. Poleva může být jen citrónová nebo i s rumem či pomerančovým likérem.
Bezlepkové matcha cukroví
Potřebujete
300 g Univerzální směsi bez lepku , 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 12 g BIO Matcha prášku , 2 žloutky, 1 Vanilinový cukr
Na ozdobení – bílková poleva nebo bílá čokoláda + cukrářské zdobení
Postup
Máslo nechte lehce povolit, jen aby bylo změklé a smíchejte ho se všemi ostatními surovinami. Důkladně propracujte ručně nebo v robotu s nástavcem na zpracování těsta. Z hmoty utvořte 2 válečky, zabalte je do folie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Každou porci těsta zvlášť rozválejte na pomoučené ploše na placku silnou asi 0,5 cm. Pokud vám těsto příliš povolilo a při vykrajování by se lepilo, dejte ho na malou chvilku do mrazáku. Vykrajujte menší tvary, nejlépe se hodí stromek a ryba, a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 170 °C asi 12 minut. Dobu uzpůsobte vlastní troubě. Těsto nesmí zhnědnout. Po vychladnutí zdobte pomocí cukrářského sáčku nebo tubiček. Můžete i jednoduše pocákat bílou čokoládou nebo zdobte dle vlastní fantazie.
TIPY
Matcha cukroví můžete i slepovat. V tom případě nedělejte tvary příliš tlusté. Na slepení se hodí džemy a vanilkové krémy. Matcha cukroví je však tak zajímavé, že chutná skvěle i samotné.
Pokud je to možné, držte se másla a nenahrazujte ho rostlinnými margaríny. Těstu to jen prospěje.
Kokosové matcha kuličky bez lepku
Potřebujete (na 1 talířek kuliček)
50 g jemně mletého kokosu, 50 g předem namočených kešu ořechů, 55 g moučkového cukru nebo sypké moučkové alternativy, 30 g sušeného kokosového mléka, 20 g kokosového oleje, 1 lžičku BIO Matcha prášku Iswari, 30 ml vody na zvlhčení, kokos na obalení
Postup
Jako první si předem namočte kešu ořechy. Vodu slijte, přidejte ke kešu asi 30 ml vody a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ostatní ingredience a důkladně propracujte. Vzniknout by mělo kompaktní pružné středně tuhé těsto. Hmotu vytvarujte do válečku a dejte alespoň na půl hodiny vychladit do lednice. Kuličky jdou pak velmi snadno tvarovat. Lžičkou odebírejte těsto a rukama tvarujte kuličky. Ledabyle je vyválejte v kokosu, aby sem tam prosvítala zelená barva. Vkládejte do malých cukrářských košíčků na pralinky a dejte do lednice.
TIPY
Sušené kokosové mléko v receptu je zajímavá ingredience, kterou využijete nejen při tvorbě nepečeného cukroví. Díky sušené formě se nezkazí a hodí se jak do snídaňových kaší, tak do asijských receptů. Matcha prášek zvolte vysoce kvalitní. Poznáte to nejen na barvě, ale i chuti.
Bezlepkové tvarohové „cukroví“ na slano
Potřebujete (na 1 plech)
150 g Univerzální směsi bez lepku , 150 g tvarohu „v alobalu“, 150 g másla, rozšlehané vejce na potření
Na ozdobu semínka, hrubější směs koření, kmín
Postup
Máslo nechte změknout. Spojte ho s tvarohem, bezlepkovou směsí a vypracuje těsto. Těsto vytvarujte do válečku a zabalené ve folii nechte odležet v lednici. Na pomoučené ploše vyválejte placku silnou asi půl centimetru. Pomocí vykrajovátka tvořte oblíbené tvary a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte kořením a semínky. Pečte na 180 °C do zlatova (cca 15 až 20 minut, dle trouby).
TIPY
Na posyp použijte směs koření, které obsahuje červený pepř. Vypadá to efektně.
Tyto slané chuťovky vypadají krásně v průhledném celofánu staženým vánoční stuhou. Použijte jako jedlý dárek.
Pokud nemáte čas, nebo nemáte vykrajovátka, rozkrájejte plát těsta na tyčinky.