Chcete si na Vánoce dopřát, ale nechcete si zkazit celoroční snažení o zdravou životosprávu? Zkuste zdravější a odlehčené varianty klasických vánočních dobrot a zamlsejte si bez výčitek.
Recepty pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a odbornice na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová, autorka webu www.varilamysicka.cz, ambasadorka značek Labeta, Druid a Iswari.
Marokánky zdravěji
Potřebujete
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g rozinek
- 170 ml mandlové smetany
- 70 g třtinového cukru
- 30 g kokosového oleje
- 25 g jemně namletých ovesných vloček (ovesná mouka)
- 2 lžíce čekankového nebo javorového sirupu (např. Druid)
- 70 % hořká čokoláda na ozdobu
Postup
Smetanu, cukr, sirup a kokosový olej zahřejte v rendlíku. Přisypte rozemleté vločky a míchejte do zhoustnutí. Nechte zchladnout a vsypte nasekané ořechy a rozinky. Po vychladnutí nanášejte lžičkou malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Z hromádek udělejte placičky a pečte na 180 °C do zlatova asi 25 minut. Ozdobte rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.
Včelí úlky – fitness varianta s vyšším obsahem proteinu
Potřebujete
- 100 g mandlové mouky
- 50 g Super vegan protein banán Iswari
- 30 g kokosového oleje
- 3 lžíce jemně mleté alternativy cukru (např. Xylitol)
- rostlinné mléko dle chuti (množství dle potřeby)
- lžíce šťávy z vakuované červené řepy na obarvení
- proteinový pudink ochucený rumovou esencí jako náplň
- bezlepkové piškoty na základ
Postup
Smíchejte mandlovou mouku s proteinem a postupně zapracujte olej a mletý xylitol nebo jiné sladidlo. Po malých dávkách přidávejte rostlinné mléko nebo rostlinnou smetanu, až vznikne tužší vláčná kompaktní hmota. Pokud chcete mít úlky do růžova, přidejte trochu šťávy z červené řepy.
Formičku na úlky vysypte mletým „cukrem“ nebo kokosovou moukou a vtlačte hmotu. Vytvořte důlek a do něj dejte malé množství ochuceného proteinového pudinku krémové konzistence. Přiklopte piškotem a nechte vychladnout.
Kakaové pralinky truffles s proteinem a lyofilizovanými malinami
Na 1 talířek truffles budete potřebovat
- 50 g 70 % hořké čokolády
- 50 g proteinového prášku Super vegan protein kakao Iswari
- 80 ml rostlinné smetany
- 20 g sušené třtinové šťávy
- 20 g jemně mletého kokosu
- lyofilizované maliny na obalení
Postup
V rendlíku pozvolna rozpusťte čokoládu se smetanou a panelou. Nevařte, jen zahřívejte. Vmíchejte kokos. Hmotu přikryjte pokličkou nebo fólií a nechte v lednici vychladnout a ztuhnout. Lžičkou odebírejte kousky a vytvarujte do kuliček. Maliny sušené mrazem rozdrťte na jemno a kuličky v nich obalte. Naaranžujte do malých cukrářských košíčků.