„Fit“ Vánoce bez výčitek? Nabízíme zdravější a odlehčené recepty

0
18
Foto: Pexels/Ana Rocha

Chcete si na Vánoce dopřát, ale nechcete si zkazit celoroční snažení o zdravou životosprávu? Zkuste zdravější a odlehčené varianty klasických vánočních dobrot a zamlsejte si bez výčitek.

Recepty pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a odbornice na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová, autorka webu www.varilamysicka.cz, ambasadorka značek Labeta, Druid a Iswari.

Marokánky zdravěji

mar
Foto: Ing. Kamila Metzová

Potřebujete

  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g rozinek
  • 170 ml mandlové smetany
  • 70 g třtinového cukru
  • 30 g kokosového oleje
  • 25 g jemně namletých ovesných vloček (ovesná mouka)
  • 2 lžíce čekankového nebo javorového sirupu (např. Druid)
  • 70 % hořká čokoláda na ozdobu

Postup

Smetanu, cukr, sirup a kokosový olej zahřejte v rendlíku. Přisypte rozemleté vločky a míchejte do zhoustnutí. Nechte zchladnout a vsypte nasekané ořechy a rozinky. Po vychladnutí nanášejte lžičkou malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Z hromádek udělejte placičky a pečte na 180 °C do zlatova asi 25 minut. Ozdobte rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.

Včelí úlky – fitness varianta s vyšším obsahem proteinu

ul
Foto: Ing. Kamila Metzová

Potřebujete

  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g Super vegan protein banán Iswari
  • 30 g kokosového oleje
  • 3 lžíce jemně mleté alternativy cukru (např. Xylitol)
  • rostlinné mléko dle chuti (množství dle potřeby)
  • lžíce šťávy z vakuované červené řepy na obarvení
  • proteinový pudink ochucený rumovou esencí jako náplň
  • bezlepkové piškoty na základ

Postup

Smíchejte mandlovou mouku s proteinem a postupně zapracujte olej a mletý xylitol nebo jiné sladidlo. Po malých dávkách přidávejte rostlinné mléko nebo rostlinnou smetanu, až vznikne tužší vláčná kompaktní hmota. Pokud chcete mít úlky do růžova, přidejte trochu šťávy z červené řepy.

Formičku na úlky vysypte mletým „cukrem“ nebo kokosovou moukou a vtlačte hmotu. Vytvořte důlek a do něj dejte malé množství ochuceného proteinového pudinku krémové konzistence. Přiklopte piškotem a nechte vychladnout.

Kakaové pralinky truffles s proteinem a lyofilizovanými malinami

ko
Foto: Ing. Kamila Metzová

Na 1 talířek truffles budete potřebovat

  • 50 g 70 % hořké čokolády
  • 50 g proteinového prášku Super vegan protein kakao Iswari
  • 80 ml rostlinné smetany
  • 20 g sušené třtinové šťávy
  • 20 g jemně mletého kokosu
  • lyofilizované maliny na obalení

Postup

V rendlíku pozvolna rozpusťte čokoládu se smetanou a panelou. Nevařte, jen zahřívejte. Vmíchejte kokos. Hmotu přikryjte pokličkou nebo fólií a nechte v lednici vychladnout a ztuhnout. Lžičkou odebírejte kousky a vytvarujte do kuliček. Maliny sušené mrazem rozdrťte na jemno a kuličky v nich obalte. Naaranžujte do malých cukrářských košíčků.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here