Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

0
255
Foto: pixabay

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

Hladká, polohrubá a hrubá – pšeničná mouka je zkrátka tou nejrozšířenější variantou, kterou ale v posledních letech střídají i jiné, nutričně zajímavější verze, jako je například žitná, celozrnná, špaldová, hrachová, pohanková, čiroková a třeba i ovesná mouka. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Pokud byste hledali ty nejkvalitnější, vybírejte vždy ve variantě bio. Při pěstování bio obilovin, ze kterých se mouka vyrábí, se nepoužívají pesticidy, ani průmyslová hnojiva. Pole jsou plná života a ekologičtí zemědělci usilují o dosažení biologické rovnováhy. Koupí bioproduktů prospějete nejen sobě, ale dáte dárek i naší přírodě.  V obchodech bio mouky jednoduše najdete podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.

Mlsejte s rozumem

Pokud hledáte bezlepkovou mouku s vysokou nutriční hodnotou, sáhněte po cizrnové. Nejen, že se skvěle hodí při přípravě sladkých pochutin, ale využít ji můžete také při vaření omáček nebo domácích knedlíků. Oblíbené jsou například vánoční čokoládové cizrnové kuličky.

Zlatá pohanka

Kvalitní sacharidy i velké množství vlákniny a bílkovin – pohanková mouka je zkrátka vašemu tělu prospěšná. Obsahuje spousty minerálních látek a vitamínů. Použít ji můžete místo klasické bílé mouky téměř ve všech receptech i těch na cukroví. Pokud ji nezkombinujete s jinou pšeničnou moukou, je bez lepku, a tudíž vhodná i pro alergiky.

Zapomenutá mouka

Znáte čirok? Je jednou z nejdéle pěstovaných obilnin na našem území. Tato bezlepková alternativa nabízí širokou škálu tělu užitečných látek – bílkoviny, vlákninu i minerály, jako jsou hořčík, železo a třeba zinek nebo vitamín B. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí pro pečení sladkých i slaných variant.

Čokoládové cizrnové kuličky

1 2
Foto: biolistem

Ingredience:

  • 200 g bio cizrnové mouky
  • 125 g bio másla
  • 40 ml bio mléka pokojové teploty
  • 4 čajové lžičky bio medu
  • špetka jedlé sody
  • 4 čajové lžičky bio vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku nasekané čokolády v bio kvalitě
  • Skořice, kakao, nebo oříšky v bio kvalitě na ozdobu

Na mírném ohni v pánvi rozehřejte máslo a přidejte cizrnovou mouku. Míchejte asi 10 minut tak, aby se směs nepřipálila. Odstavte a přidejte mléko, med, jedlou sodu a vanilkový extrakt. Pomocí ručního šlehače vše dobře zapracujte. Přisypejte ¾ hrnku nasekané čokolády.  Nechte asi hodinu a půl odpočinout. Ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je opět na půl hodiny na chladné místo. 

Mezitím si připravte vodní lázeň a rozpusťte zbytek čokolády. Kuličky v čokoládě namáčejte, můžete je poté posypat skořicí, kakaem, nebo ozdobit nasekanými oříšky. Uchovávejte je na chladném místě.

Pohankovo-čirokové perníčky

22
Foto: biolistem

Ingredience:

Na perníčky

  • 300 g bio pohankové mouky
  • 60 g bio čirokové mouky
  • 80 g bio medu
  • 1 ks bio vejce
  • 45 g rozpuštěného rostlinného tuku v bio kvalitě
  • bio perníkové koření
  • špetka soli
  • lžička sody
  • bílek z bio vejce na potření perníčků

Na polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek v bio kvalitě
  • bio citronová šťáva

Ušlehejte celé vejce s medem, přidejte pohankovou a čirokovou mouku se sodou, solí a perníkovým kořením. Nakonec přilijte rozpuštěné máslo a zapracujte ho do těsta. Zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici do následujícího dne. Těsto vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Vyválejte ho na tloušťku asi 0,5 cm a vykrájejte z něj požadované tvary. Pečte při 180 stupních asi 10 minut. Troubu ale hlídejte, aby se perníčky nepřipálily. Po vyndání z trouby je ihned potřete bílkem, aby byly krásně lesklé.

Moučkový cukr dvakrát přesejte přes síto, aby se směs v plnícím sáčku neucpávala. Přidejte bílek a citronovou šťávu a pomocí ručního šlehače míchejte tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná bílá poleva. Směs vložte do papírového kornoutku a můžete zdobit.

Pohankové linecké

333
Foto: biolistem

Ingredience:

  • 250 g bio pohankové mouky
  • 150 g másla v bio kvalitě
  • 70 g bio cukru
  • 2 žloutky z bio vajec
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z bio citrónu
  • špetka soli
  • bio marmeláda na slepování

Smíchejte mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Zapracujte pomocí másla (ideálně vytaženého z lednice, ne v pokojové teplotě). Až bude mít těsto konzistenci drobenky, přidejte vejce a dále hněťte.  Jakmile bude směs hladká a pevná, zabalte ji do potravinové fólie a nechte odpočinout do druhého dne v lednici. Následující den těsto rozválejte a pomocí vykrajovátek vytvořte požadované tvary. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut. Nechte vychladnout a slepujte marmeládou. Uchovávejte v chladu.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here