Tak zase po roce vyndáme formičky a pustíme se do pečení vánočního cukroví – adventní čas právě začíná. Jak ale se všemi těmi dobrotami skloubit naši celoroční snahu zdravěji jíst? Zkuste letos pečení s Ghíčkem! Nejenže cukroví získá tu správnou chuť a vůni, navíc prospějete i svému zdraví.
Tak už jsou zase po roce tady a s nimi ta nezaměnitelná kouzelná atmosféra, ke které samozřejmě patří i vánoční cukroví. V rámci zdravého životního stylu se sice všichni snažíme tolik nemlsat, ale úplně se ho vzdávat, to by byla určitě škoda. Jednotlivé suroviny jde přece vždy nahradit těmi zdravějšími. Mouku můžeme použít celozrnnou nebo špaldovou, třtinového cukru trochu ubrat a jako tuk použít ghí. To je totiž čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který skvěle chutná i voní. „Ghí je dokonce považované za superpotravinu, protože zlepšuje trávení, je plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
Cukroví pečené i nepečené
Ať už máte raději cukroví pečené nebo takové, kdy troubu zapínat nemusíte, z použití kvalitního tuku ghí budete rozhodně nadšeni. Dá se totiž použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť. Jak říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko: „I při pečení lze ghí použít všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Výhoda je v tom, že právě ghí má vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje.“
Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády
Suroviny na košíčky:
- 200 g špaldové mouky
- 80 g přepuštěného koko Ghí od Českého Ghíčka
- 20 g cukru
- sůl
Postup:
Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghíčko. Pomocí nože ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto. Ideální je, nechat ho aspoň hodinu odpočinout v ledničce. Z těsta tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.
Skořicový krém
- tuhá část plechovky kokosového krému
- 1 lžíce skořice
- koření: špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
Příprava krému:
Kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté naplníme košíčky.
Krém z bílé čokolády
- tuhá část plechovky kokosového krému
- 1/2 tabulky vegan bílé čokolády
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce citrónové kůry a šťávy
Příprava krému:
Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citrónu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté naplníme košíčky.
Tip:
Při pečení letošního cukroví můžete vyzkoušet také novinku Ghítelu od Českého Ghíčka. Jedná se o alternativu oblíbené pomazánky, složenou z oříšků, medu, kakaa a ghí. Na výběr je arašídová nebo lískooříšková a chystají se i další příchutě!