V hlavní roli pastinák. Téměř zapomenutá zelenina, která vás v kuchyni překvapí

0
70
Foto: BIO

Také se vám stalo, že jste si spletli petržel s pastinákem? Není divu! Pastinák může skutečně na pohled připomínat tuto košatou bylinku, chuťově je ale velmi odlišný. V čem tkví jeho specifika, jak vybrat v obchodě ten nejkvalitnější a jaké recepty z něj připravit, se dočtete v našem článku.

Na pohled se tváří jako petržel, svou sladkou chutí zase mnohým připomíná mrkev. Oproti ní je ale tato kořenová zelenina mnohem bohatší na cenné látky. Obsahuje velké množství vitamínu C, draslíku a vlákniny. Pastinák, na něž se v posledních letech trochu pozapomnělo, se ale v poslední době dostává opět na výsluní a často se přidává do zeleninových polévek, zapéká v troubě, nebo slouží jen jako příloha například v podobě pyré.

Pastinákové hranolky s petrželí a česnekem

  • 4 střední pastináky
  • 4-6 lžic olivového oleje
  • šťáva z bio citronu
  • hrst hladkolisté petržele
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Pastinák omyjte a pečlivě oloupejte. Nakrájejte ho na stejně velké hranolky. V míse smíchejte olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a hranolky olejovou směsí zakápněte. Plech vyložte pečicím papírem a pokrájené hranolky na něj vyskládejte. Pečte zhruba 15 minut dozlatova a dokřupava. Hranolky vyjměte, posypte nasekanou petrželkou a podávejte třeba s bylinkovým dipem.

Pastináková polévka

2b
Foto: BIO
  • 250 g pastináku
  • 100 g bulvového celeru
  • bio cibule
  • stroužek česneku
  • 2 brambory
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 125 ml smetany na vaření
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř

200 g pastináku, celer, cibuli, česnek a brambory nakrájejte a oloupejte na malé kostičky. Zbylý pastinák si ponechte na přípravu hoblinek. Ve větším hrnci rozpalte olej, dozlatova orestujte cibuli a česnek, následně přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a ještě 5 minut opékejte. Zalijte vývarem, dochuťte solí a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne. Mezitím si připravte hoblinky. Zbylý pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Na pánvi s kapkou oleje smažte přibližně 5 minut dokřupava. Odložte na ubrousek, který nasaje přebytečné množství oleje a dochuťte proužky solí. Uvařenou zeleninovou směs rozmixujte na jemný krém. Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem, ozdobte pastinákovými hoblinkami a podávejte.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here