Pokud tápete, do jakého pokrmu z hovězího masa se pustit, vyzkoušejte naše originální recepty připravené kuchařem Hugo Hromasem. Uvidíte sami, že z nejrůznějších partií, třeba i z těch, se kterými jste zatím neměli tolik zkušeností, připravíte v pohodlí domova doslova mistrovské dílo!
Barevné čili z plece
Suroviny
- 1 kg hovězí vysoké plece
- 8 ks sušených chilli papriček (ancho, pasilla, guajillo)
- 6 stroužků česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- snítka šalvěje
- čerstvé oregano
- 1 l vývaru
- 1 dl olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Pálivé papriky zalijte 3 decilitry vroucího vývaru a nechte je asi 30 minut spařit, dokud nebudou kypré a měkké. Chilli papričky a vývar, ve kterém se máčely, rozmixujte dohladka.
- Vysokou plec nakrájejte na kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na olivovém oleji na středně silném ohni ve velkém, těžkém hrnci.
- Stroužky česneku rozmačkejte a vhoďte do hrnce spolu se dvěma bobkovými listy, lžící mletého kmínu a několika lžičkami nasekané čerstvé šalvěje a nasekaného čerstvého oregana. Míchejte asi minutu, nebo dokud se bylinky nerozvoní. Přidejte zbytek vývaru a odkryté duste asi hodinu.
- Poté vmíchejte rozmixované papriky a vařte dalších 45 minut, dokud není maso velmi měkké a omáčka nezíská sytě mahagonově červenou barvu. Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.
Hovězí krk na červeném víně
Suroviny
- 1 kg hovězího krku
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 láhev červeného vína Barolo
- olivový olej
- sůl, mletý pepř
Postup
- Ve velkém pekáči se silným dnem a poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm vydatně osolené a opepřené maso ze všech stran. Maso pak vyjměte z pekáče a dejte stranou.
- Do pekáče přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu s česnekem a nechte ji změknout. Přidejte bylinky a vmíchejte rajčatový protlak. Vařte několik minut, míchejte, aby se směs nepřipálila.
- Přidejte opět maso, zalijte vínem, přiveďte k varu a poté ztlumte plamen na minimum. Přikryjte a vařte 2 hodiny. Čas od času promíchejte, pokud není maso zcela ponořené, otočte ho vždy každou půlhodinu, aby nevysychalo. Uvařené maso vyndejte a odložte. Omáčku rozmixujte.
- Maso nakonec naporcujte proti směru vláken, servírujte například s polentou a přelijte omáčkou.
Hovězí na burgundský způsob
Suroviny
- 1,5 kg loupané plece
- 200 g neuzené slaniny
- 100 g másla
- 10 šalotek
- 2 velké mrkve
- 1 rajče
- 2 stroužky česneku
- 1 pórek
- 2 hřebíčky
- 4 lžíce moukyF
- 0,5 l burgundského nebo Pinot Noir
- 300 g krémových žampionů
- svazek bylin (tymián, bobkový list, saturejka, petrželka)
- sůl, mletý pepř
Postup
- Maso nakrájejte na větší kusy a neuzenou slaninu na špalíčky. Šalotku oloupejte a rozeberte na kusy. Na slanině s máslem opečte šalotky a houby zprudka dozlatova.
- Jakmile bude oboje pěkně opečené do barvy, vyjměte šalotky, houby i kusy slaniny z hrnce děrovanou lžící a na zbývající tuk ze slaniny vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev, na špalíky nakrájený pórek a kusy masa, osolte a opepřete a zprudka opékejte. Všechno zasypte moukou a důkladně orestujte.
- Jakmile se mouka opeče (jíška), přihoďte na kostičky nakrájené rajče, 2 minuty poduste, potom zalijte vínem, přidejte svazek bylinek, hřebíček a pomalu a důkladně vařte maso doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou, ale jen tolik, aby se nic nepřipalovalo.
- Když maso změkne tak, že lze porcovat vidličkou, vraťte do hrnce opečené šalotky se slaninou a houbami a ještě alespoň 10 minut společně povařte.
- Podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo rýží.
Hovězí na kávě
Suroviny
- 800 g hovězího karabáčku
- 500 g mrkve
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 rajče
- hrst namočených datlí
- kousek čerstvého zázvoru
- špetka mletého kardamomu
- špetka mletého římského kmínu
- špetka mletého koriandru
- kousek celé skořice
- 1 pálivá paprička
- 2 ristretta (100% Arabica)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl, mletý pepř
Postup
- Hovězí karabáček nakrájejte na kostky jako na guláš. Maso promíchejte s kořením, nastrouhaným zázvorem a česnekem, na plátky nakrájenou cibulí a na větší kousky nakrájenou mrkví. Podle chuti osolte a opepřete, přihoďte celou pálivou papričku a rajče nakrájené na kostky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a celou směs masa, koření a zeleniny restujte, dokud nepustí šťávu. Hrnec přiklopte a duste za občasného podlévání (pokud to bude nezbytné), dokud maso nezměkne.
- Když je maso měkké, vmíchejte vypeckované a namočené datle a kávu. Krátce prohřejte a můžete podávat s rýží nebo kuskusem.
Kotlíkový guláš
Suroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 0,8 kg cibule
- 0,5 kg bílé papriky
- 1 rajče
- 1 větší brambora
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprika
- 2 lžíce jemně mleté růžové papriky (ideálně paprika z Kalocsi)
- sůl, mletý pepř
Suroviny:
- Maso nakrájejte na kostky a smíchejte s oloupanou cibulí nakrájenou na plátky, rozdrcenými stroužky česneku, rajčetem, paprikami nakrájenými na kostičky a celou chilli papričkou. Směs osolte, opepřete a nechte 2–3 hodiny odležet (můžete nechat i přes noc).
- Odleželou směs masa a zeleniny vložte do kotlíku na mírný plamen a dejte dusit. Jakmile se vydusí šťáva, podle potřeby podlévejte malým množstvím vody a občas míchejte ode dna. Jakmile maso změkne a šťáva je silná, přidejte jednu bramboru nakrájenou na plátky a vařte, dokud se nerozpadne a nezahustí šťávu.
- Posypte hladinu horkého guláše mletou paprikou, promíchejte a podávejte s pečivem.
Nízké žebro na švestkách
Suroviny
- 1 kg nízkého žebra nakrájeného na kousky
- 1 červená cibule
- 1 šálek sušených švestek bez pecek
- 4 lžíce drcených mandlí
- 1 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky zázvorového prášku
- 1 lžička skořice
- 4 šálky hovězího vývaru
- 0,5 šálku bílého vína
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
Postup
- Do hrnce dejte olej, cibuli nakrájenou na proužky, maso, sůl, skořici, zázvor a vývar. Vařte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud hovězí maso lehce nezhnědne, pak přidejte bílé víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
- Přikryjte poklicí a pokračujte ve vaření na mírném ohni 5–10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte sušené švestky i med a vařte ještě 2 minuty.
- 2 lžíce omáčky dejte stranou do misky a rozpusťte v ní kukuřičný škrob, přidejte ho do hrnce a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Mezitím na středním plameni opražte sezamová semínka dozlatova a totéž udělejte s mandlemi.
- Maso servírujte posypané praženými sezamovými semínky a mandlemi. Podávejte ideálně s bramborami nebo salátem.
Náš tip:
Tápete, jaké maso zvolit na guláš, které upéct jako roládu a z čeho připravit hovězí po burgundsku? Slova jako rump steak nebo striploin jsou vám cizí? Pro tentokrát neskončete u obav, že bude hovězí příliš tuhé, moc propečené nebo zcela vysušené. Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých partiích, a rychle tak zjistit, na jaké pokrmy se ideálně hodí.
Zdroj: BIO