Hovězí maso v  kuchyni. Popusťte uzdu fantazii a vyzkoušejte i méně tradiční partie

0
390
Foto: BIO

Pokud tápete, do jakého pokrmu z hovězího masa se pustit, vyzkoušejte naše originální recepty připravené kuchařem Hugo Hromasem. Uvidíte sami, že z nejrůznějších partií, třeba i z těch, se kterými jste zatím neměli tolik zkušeností, připravíte v pohodlí domova doslova mistrovské dílo!

Barevné čili z plece

Suroviny

  • 1 kg hovězí vysoké plece
  • 8 ks sušených chilli papriček (ancho, pasilla, guajillo)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • snítka šalvěje
  • čerstvé oregano
  • 1 l vývaru
  • 1 dl olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  •  Pálivé papriky zalijte 3 decilitry vroucího vývaru a nechte je asi 30 minut spařit, dokud nebudou kypré a měkké. Chilli papričky a vývar, ve kterém se máčely, rozmixujte dohladka.
  • Vysokou plec nakrájejte na kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na olivovém oleji na středně silném ohni ve velkém, těžkém hrnci.
  • Stroužky česneku rozmačkejte a vhoďte do hrnce spolu se dvěma bobkovými listy, lžící mletého kmínu a několika lžičkami nasekané čerstvé šalvěje a nasekaného čerstvého oregana. Míchejte asi minutu, nebo dokud se bylinky nerozvoní. Přidejte zbytek vývaru a odkryté duste asi hodinu.
  • Poté vmíchejte rozmixované papriky a vařte dalších 45 minut, dokud není maso velmi měkké a omáčka nezíská sytě mahagonově červenou barvu. Dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.

Hovězí krk na červeném víně

222
Foto: BIO

Suroviny

  • 1 kg hovězího krku
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 láhev červeného vína Barolo
  • olivový olej
  • sůl, mletý pepř

Postup

  • Ve velkém pekáči se silným dnem a poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm vydatně osolené a opepřené maso ze všech stran. Maso pak vyjměte z pekáče a dejte stranou.
  • Do pekáče přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu s česnekem a nechte ji změknout. Přidejte bylinky a vmíchejte rajčatový protlak. Vařte několik minut, míchejte, aby se směs nepřipálila.
  • Přidejte opět maso, zalijte vínem, přiveďte k varu a poté ztlumte plamen na minimum. Přikryjte a vařte 2 hodiny. Čas od času promíchejte, pokud není maso zcela ponořené, otočte ho vždy každou půlhodinu, aby nevysychalo. Uvařené maso vyndejte a odložte. Omáčku rozmixujte.
  • Maso nakonec naporcujte proti směru vláken, servírujte například s polentou a přelijte omáčkou.

Hovězí na burgundský způsob

3
Foto: BIO

Suroviny

  • 1,5 kg loupané plece
  • 200 g neuzené slaniny
  • 100 g másla
  • 10 šalotek
  • 2 velké mrkve
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 2 hřebíčky
  • 4 lžíce moukyF
  • 0,5 l burgundského nebo Pinot Noir
  • 300 g krémových žampionů
  • svazek bylin (tymián, bobkový list, saturejka, petrželka)
  • sůl, mletý pepř

Postup

  • Maso nakrájejte na větší kusy a neuzenou slaninu na špalíčky. Šalotku oloupejte a rozeberte na kusy. Na slanině s máslem opečte šalotky a houby zprudka dozlatova.
  • Jakmile bude oboje pěkně opečené do barvy, vyjměte šalotky, houby i kusy slaniny z hrnce děrovanou lžící a na zbývající tuk ze slaniny vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev, na špalíky nakrájený pórek a kusy masa, osolte a opepřete a zprudka opékejte. Všechno zasypte moukou a důkladně orestujte.
  • Jakmile se mouka opeče (jíška), přihoďte na kostičky nakrájené rajče, 2 minuty poduste, potom zalijte vínem, přidejte svazek bylinek, hřebíček a pomalu a důkladně vařte maso doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou, ale jen tolik, aby se nic nepřipalovalo.
  • Když maso změkne tak, že lze porcovat vidličkou, vraťte do hrnce opečené šalotky se slaninou a houbami a ještě alespoň 10 minut společně povařte.
  • Podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo rýží.

Hovězí na kávě

4
Foto: BIO

Suroviny

  • 800 g hovězího karabáčku
  • 500 g mrkve
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • hrst namočených datlí
  • kousek čerstvého zázvoru
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka mletého římského kmínu
  • špetka mletého koriandru
  • kousek celé skořice
  • 1 pálivá paprička
  • 2 ristretta (100% Arabica)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, mletý pepř

Postup

  • Hovězí karabáček nakrájejte na kostky jako na guláš. Maso promíchejte s kořením, nastrouhaným zázvorem a česnekem, na plátky nakrájenou cibulí a na větší kousky nakrájenou mrkví. Podle chuti osolte a opepřete, přihoďte celou pálivou papričku a rajče nakrájené na kostky.
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a celou směs masa, koření a zeleniny restujte, dokud nepustí šťávu. Hrnec přiklopte a duste za občasného podlévání (pokud to bude nezbytné), dokud maso nezměkne.
  • Když je maso měkké, vmíchejte vypeckované a namočené datle a kávu. Krátce prohřejte a můžete podávat s rýží nebo kuskusem.

Kotlíkový guláš

55
Foto: BIO

Suroviny

  • 1 kg hovězí kližky
  • 0,8 kg cibule
  • 0,5 kg bílé papriky
  • 1 rajče
  • 1 větší brambora
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprika
  • 2 lžíce jemně mleté růžové papriky (ideálně paprika z Kalocsi)
  • sůl, mletý pepř

Suroviny:

  • Maso nakrájejte na kostky a smíchejte s oloupanou cibulí nakrájenou na plátky, rozdrcenými stroužky česneku, rajčetem, paprikami nakrájenými na kostičky a celou chilli papričkou. Směs osolte, opepřete a nechte 2–3 hodiny odležet (můžete nechat i přes noc).
  • Odleželou směs masa a zeleniny vložte do kotlíku na mírný plamen a dejte dusit. Jakmile se vydusí šťáva, podle potřeby podlévejte malým množstvím vody a občas míchejte ode dna. Jakmile maso změkne a šťáva je silná, přidejte jednu bramboru nakrájenou na plátky a vařte, dokud se nerozpadne a nezahustí šťávu.
  • Posypte hladinu horkého guláše mletou paprikou, promíchejte a podávejte s pečivem.

Nízké žebro na švestkách

6
Foto: BIO

Suroviny

  • 1 kg nízkého žebra nakrájeného na kousky
  • 1 červená cibule
  • 1 šálek sušených švestek bez pecek
  • 4 lžíce drcených mandlí
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky zázvorového prášku
  • 1 lžička skořice
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 0,5 šálku bílého vína
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl

Postup

  • Do hrnce dejte olej, cibuli nakrájenou na proužky, maso, sůl, skořici, zázvor a vývar. Vařte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud hovězí maso lehce nezhnědne, pak přidejte bílé víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
  • Přikryjte poklicí a pokračujte ve vaření na mírném ohni 5–10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte sušené švestky i med a vařte ještě 2 minuty.
  • 2 lžíce omáčky dejte stranou do misky a rozpusťte v ní kukuřičný škrob, přidejte ho do hrnce a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Mezitím na středním plameni opražte sezamová semínka dozlatova a totéž udělejte s mandlemi.
  • Maso servírujte posypané praženými sezamovými semínky a mandlemi. Podávejte ideálně s bramborami nebo salátem.

Náš tip:

Tápete, jaké maso zvolit na guláš, které upéct jako roládu a z čeho připravit hovězí po burgundsku? Slova jako rump steak nebo striploin jsou vám cizí? Pro tentokrát neskončete u obav, že bude hovězí příliš tuhé, moc propečené nebo zcela vysušené. Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých partiích, a rychle tak zjistit, na jaké pokrmy se ideálně hodí.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here