Užijte si sladké RAW Vánoce

0
175
Foto: bistRAWveg

Léty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe. Možná proto vás tento rok osloví ‚cukRAWví‘. Za vyzkoušení určitě stojí!

RAW, tedy syrový

Základem raw cukroví budou především oříšky, semínka, luštěniny, ovoce – nejčastěji sušené, panenské oleje a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudete sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny se nejčastěji upravují mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříte čas, pravidelná kontrola plechu v troubě u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C. Takovou přípravou totiž u potravin nepřijdete o všechny důležité živiny.

Náročnost přípravy?

Příprava raw cukroví je rychlovka, zdánlivě zdržuje pouze namáčení oříšků a semínek. Je to však o plánování, stačí večer před spaním zalít hrnek oříšků vodou a druhý den zpracovat. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při jeho přípravě můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec,“ říká Stanislav Petříček z bistRAWveg.

Co tedy přidat do nákupního košíku?

Raw cukroví není určitě tučné, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.

  • Oříšky – nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.
  • Semínka – chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem zdroj omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.
  • Obiloviny – například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.
  • Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.
  • Zdravé tuky – panenský kokosový olej, kakaové máslo či olej, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.
  • Sušené plody – rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.
  • Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.

A co když se přece jen o Vánocích neovládneme? Jak pomoci našemu trávení? 

Spousta z nás si mylně namlouvá, že právě vánoční svátky jsou příležitostí, kdy povolit finance, ale i opasky. Tak tomu určitě není. Ano, můžete si dopřát pestřejší jídelníček, dovolit si více sladkého či o sklenku s přáteli navíc. Ale určitě se vyhněte bezhlavému přejídání s výmluvami na svátky. Snažte se stravování udržet v rovnováze. Konec konců sváteční jídelníček si můžete dopřát kdykoli během roku, takže proč najednou zkonzumovat vše v rámci pár dnů. Ne nadarmo právě o svátcích končí spousta z nás s bolavými žaludky či podrážděnými žlučníky u lékařů. „Trávení prospívá především vláknina. Zlepšuje zažívání, urychluje peristaltiku střev, podporuje hubnutí, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, obezity, cukrovky a podobně.  Jejím bohatým zdrojem je například zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo,“ radí Stanislav Petříček.

Ovoce a zeleninu preferujte především lokální a sezónní. Tedy například dýně, jablka, hrušky, červenou řepu, ředkvičky, špenát. Mimo vhodné potraviny správnému trávení prospěji i zdravější návyky. Tedy pravidelný jídelníček, pestrá strava, pravidelný pitný režim. Vždy jezte v klidu, nikdy ne ve shonu a nehltejte. Každé sousto dobře rozžvýkejte.

Naopak se snažte z jídelníčku vyřadit těžká tučná jídla – ta zpomalují trávící proces, v žaludku zůstávají mnohem déle a způsobují zácpu, tedy například červené maso, grilované či smažené pokrmy. Snažte se omezit i alkohol.

Bezplepkové marokánky

  • lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)                                               
  • mandle předem namočené a usušené (56 g)                                                
  • slunečnice předem namočená a usušená (8 g)                                               
  • sušená meruňka nesířená (40 g)
  • rozinka nesířená (40 g)
  • kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
  • banán (160 g oloupaný)

POLEVA

  • kakaové máslo (52 g)
  • agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
  • kakao (20 g)

POSTUP:

  • Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy.
  • Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy.                               
  • Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady.
  • Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.
  • Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C.                    
  • Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here