Užijte si letní grilovačky bez výčitek

0
61

Léto 2020 bude ve znamení domácích dovolených a k těm neodmyslitelně patří zahradní oslavy s grilem a velkou porcí masitých pokrmů. Přestože letošní plavková sezóna nebude trhat rekordy v účasti, stále bychom měli myslet na zdraví vlastního těla a nepřejídat se. Přitom se stačí držet pár jednoduchých pravidel, aniž byste museli běžet po grilování s výčitkami do nejbližšího fitness centra.

Kvalitní maso ano, grilovací klobásky a omáčky ne

Na letní grilování se těší nejeden milovník masa a výjimkou nejsou ani vegetariáni. Tento hodokvas však bývá zatěžkávací zkouškou pevné vůle všech, kteří si hlídají postavu. „Pozvání na grilovací party k přátelům nemusíte odmítat a už vůbec na ní nemusíte hladovět. Stačí se vyhnout klobáskám a různým grilovacím tyčinkám, jež bývají plné tuku a škrobu. Sáhněte po kvalitním steaku, libovějších žebírkách nebo burgeru ze 100% hovězího. Místo pečiva si naložte zeleninu, čerstvou i grilovanou. Tatarskou či bbq omáčku a kečup ze svého menu vynechte, obsahují zbytečně velké množství cukrů,“ doporučuje Martina Dvořáková, dietní koučka a hlavní výživová poradkyně společnosti KetoDiet.

Grilovací menu pro štíhlé

Nechcete na barbecue party s přáteli jen okusovat mrkev? Vezměte otěže do vlastních rukou a připravte si grilovací menu, které vaší linii neublíží a přitom chutná skvěle. Neberte grilování s přáteli jako příležitost pořádně se najíst do prasknutí a ochutnat od každého trochu, ale jako možnost strávit čas s blízkými a vychutnat si jídlo z čerstvých surovin bez složité přípravy nebo dochucování. Co by sama doporučila zařadit na zahradní menu?

Pomazánka z grilovaného česneku

Ingredience:

  • 2 palice česneku
  • 120 g čerstvého neochuceného sýru
  • olivový olej
  • čerstvá petržel
  • sůl, pepř
  • 3 porce proteinového chleba KetoDiet

Postup:

Chcete si dopřát malý předkrm, než se gril plně rozpálí? Pak zkuste lehkou pomazánku z pečeného česneku. Obě palice podélně rozkrojte na poloviny. Řezné strany stroužků potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Každou polovinu česneku zabalte zvlášť do alobalu a nechte grilovat do změknutí asi 40 minut na zahřívajícím se grilu. Vychladlé stroužky vyndejte ze slupek, rozmačkejte vidličkou s čerstvým sýrem a připravenou pomazánku namažte na proteinový chléb. Ozdobte nasekanou petrželkou.

Steak se salátem z proteinových těstovin

Ingredience:

  • maso na steak (např. vysoký nebo nízký roštěnec, 4 plátky silné cca 3 cm, )
  • 4 porce KetoDiet proteinových těstovin Fusilli – uvařené
  • 12 ks ředkviček
  • 400 g salátové okurky
  • 4 hrsti zelených salátů (rukola, polníček)
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 8 lžic olivového oleje (na majonézu)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř

Postup:

Na salát nakrájejte celer, okurku, ředkvičky, smíchejte je se salátem a s hotovými proteinovými těstovinami uvařenými podle návodu. Salát zalijte domácí majonézou. Tu připravíme ze zakysané smetany, olivového oleje, soli a pepře. Gril očistěte kartáčem a naolejujte. Plátky masa bohatě osolte a opepřete. Dejte na rozpálený gril a upečte dle vlastních preferencí. Podávejte s těstovinovým salátem.

Grilovaný sýr halloumi se zeleninou

Ingredience:

Obsah obrázku jídlo, talíř, ozdobeno polevou, bílá

Popis byl vytvořen automaticky
  • sýr halloumi (cca 400 g)
  • 1 menší cuketa, nakrájená na 1 cm silný kolečka
  • 1 lilek, nakrájený na 1 cm silná kolečka
  • 2 zelené kapie, nakrájené na čtvrtiny
  • 2 stroužek česneku utřené se solí a lžící citronové šťávy
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Postup:

Sýr nakrájejte na 1 cm silné plátky a dejte opéct nasucho na gril. Zeleninu potřete česnekem utřeným se solí a citrónovou šťávou a přendejte na gril. Nechte lehce změknout. Sýr a zeleninu podávejte s čerstvými lístky bazalky.

Portobello burger

Ingredience:

  • 8 klobouků žampionů portobello
  • 600 g mletého hovězího
  • 1 menší cibule nakrájená na kolečka
  • 2 hrsti zelených salátů (rukola, polníček, listy řepy)
  • hrubozrnná hořčice na potření

Postup

Houby jemně osolte na vnitřní straně klobouku, aby lehce změkly. Maso osolte, opepřete a vytvarujte do tvaru burgeru. Dejte na gril a vedle rozložte houbové klobouky. Grilujte z každé strany 2-8 minut dle velikosti a preferencí. Na jednu upečenou houbu dejte půl lžičky hrubozrnné hořčice, burger, kolečka cibule, směs salátů a nakonec završte sendvič druhou houbou.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here