Léto 2020 bude ve znamení domácích dovolených a k těm neodmyslitelně patří zahradní oslavy s grilem a velkou porcí masitých pokrmů. Přestože letošní plavková sezóna nebude trhat rekordy v účasti, stále bychom měli myslet na zdraví vlastního těla a nepřejídat se. Přitom se stačí držet pár jednoduchých pravidel, aniž byste museli běžet po grilování s výčitkami do nejbližšího fitness centra.
Kvalitní maso ano, grilovací klobásky a omáčky ne
Na letní grilování se těší nejeden milovník masa a výjimkou nejsou ani vegetariáni. Tento hodokvas však bývá zatěžkávací zkouškou pevné vůle všech, kteří si hlídají postavu. „Pozvání na grilovací party k přátelům nemusíte odmítat a už vůbec na ní nemusíte hladovět. Stačí se vyhnout klobáskám a různým grilovacím tyčinkám, jež bývají plné tuku a škrobu. Sáhněte po kvalitním steaku, libovějších žebírkách nebo burgeru ze 100% hovězího. Místo pečiva si naložte zeleninu, čerstvou i grilovanou. Tatarskou či bbq omáčku a kečup ze svého menu vynechte, obsahují zbytečně velké množství cukrů,“ doporučuje Martina Dvořáková, dietní koučka a hlavní výživová poradkyně společnosti KetoDiet.
Grilovací menu pro štíhlé
Nechcete na barbecue party s přáteli jen okusovat mrkev? Vezměte otěže do vlastních rukou a připravte si grilovací menu, které vaší linii neublíží a přitom chutná skvěle. Neberte grilování s přáteli jako příležitost pořádně se najíst do prasknutí a ochutnat od každého trochu, ale jako možnost strávit čas s blízkými a vychutnat si jídlo z čerstvých surovin bez složité přípravy nebo dochucování. Co by sama doporučila zařadit na zahradní menu?
Pomazánka z grilovaného česneku
Ingredience:
- 2 palice česneku
- 120 g čerstvého neochuceného sýru
- olivový olej
- čerstvá petržel
- sůl, pepř
- 3 porce proteinového chleba KetoDiet
Postup:
Chcete si dopřát malý
předkrm, než se gril plně rozpálí? Pak zkuste lehkou pomazánku z pečeného
česneku. Obě palice podélně rozkrojte na poloviny. Řezné strany stroužků
potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Každou polovinu česneku zabalte
zvlášť do alobalu a nechte grilovat do změknutí asi 40 minut na zahřívajícím se
grilu. Vychladlé stroužky vyndejte ze slupek, rozmačkejte vidličkou
s čerstvým sýrem a připravenou pomazánku namažte na proteinový chléb.
Ozdobte nasekanou petrželkou.
Steak se salátem z proteinových těstovin
Ingredience:
- maso na steak (např. vysoký nebo nízký roštěnec, 4 plátky silné cca 3 cm, )
- 4 porce KetoDiet proteinových těstovin Fusilli – uvařené
- 12 ks ředkviček
- 400 g salátové okurky
- 4 hrsti zelených salátů (rukola, polníček)
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 8 lžic olivového oleje (na majonézu)
- 4 lžíce zakysané smetany
- sůl a pepř
Postup:
Na salát nakrájejte celer, okurku, ředkvičky, smíchejte je se salátem a s hotovými proteinovými těstovinami uvařenými podle návodu. Salát zalijte domácí majonézou. Tu připravíme ze zakysané smetany, olivového oleje, soli a pepře. Gril očistěte kartáčem a naolejujte. Plátky masa bohatě osolte a opepřete. Dejte na rozpálený gril a upečte dle vlastních preferencí. Podávejte s těstovinovým salátem.
Grilovaný sýr halloumi se zeleninou
Ingredience:
- sýr halloumi (cca 400 g)
- 1 menší cuketa, nakrájená na 1 cm silný kolečka
- 1 lilek, nakrájený na 1 cm silná kolečka
- 2 zelené kapie, nakrájené na čtvrtiny
- 2 stroužek česneku utřené se solí a lžící citronové šťávy
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
Sýr nakrájejte na 1 cm silné plátky a dejte opéct nasucho na gril. Zeleninu potřete česnekem utřeným se solí a citrónovou šťávou a přendejte na gril. Nechte lehce změknout. Sýr a zeleninu podávejte s čerstvými lístky bazalky.
Portobello burger
Ingredience:
- 8 klobouků žampionů portobello
- 600 g mletého hovězího
- 1 menší cibule nakrájená na kolečka
- 2 hrsti zelených salátů (rukola, polníček, listy řepy)
- hrubozrnná hořčice na potření
Postup
Houby jemně osolte na vnitřní straně klobouku, aby lehce změkly. Maso osolte, opepřete a vytvarujte do tvaru burgeru. Dejte na gril a vedle rozložte houbové klobouky. Grilujte z každé strany 2-8 minut dle velikosti a preferencí. Na jednu upečenou houbu dejte půl lžičky hrubozrnné hořčice, burger, kolečka cibule, směs salátů a nakonec završte sendvič druhou houbou.