Recepty pro zoufalé rodiče

0
70
pexels.com

Mnozí rodiče jsou už pár měsíců ve stavu, kdy současně plní roli zaměstnance, učitele a vedoucí školní jídelny. V záplavě povinností mnohdy nezbývá čas na vymýšlení a vyváření jídel vhodných pro celou rodinu. Máme pro vás tipy, jak uvařit chutně, zdravě, rychle a levně.

Pracovat, vyučovat děti a do toho vařit. Co pořád vymýšlet k jídlu, aby to dětem chutnalo, nestrávili jsme u plotny hodiny, a suroviny byly cenově dostupné? Obecně vhodné jsou polévky a krémy. „Dostanete do dětí nenásilně čerstvou i mraženou zeleninu. Příkladem je květáková nebo pórková polévka, vývar se zeleninou a nudlemi nebo dětmi oblíbená rajská s vaječnou zavářkou a kuřecím masem,“ radí dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju o.p.s. Karolína Hlavatá.

Zapojte děti

Do přípravy pokrmů zapojte i větší děti. Práce půjde rychleji od ruky a možná budete překvapeni, jak moc je vaření baví a jaké talenty v nich dřímají. Například krájení a skládání různobarevné zeleniny na talíř svěřte dětem. Mohou se vyřádit na způsobu aranžování do zvířátek a motivů a může jít o dobrý způsob, jak do nich zeleninu vůbec dostat. Děti zvládnou nachystat i malé svačinky v podobě smoothie z ovoce a zakysaných mléčných výrobků, nebo si namazat kousek pečiva pomazánkou.

Zelenina všude

České děti přijímají ve stravě nedostatek zeleniny, proto se snažte alespoň kousek zeleniny dostat do všech jídel. Příkladem může být palačinka se zeleninovou náplní, květákové karbanátky nebo mrkvová pomazánka s tvarohem.

Celozrnné špagety s rajčaty a šunkou (pro 4 osoby)

  • 400 g krájených sterilovaných rajčat
  • 200 g šunky
  • 4 malé cibule
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • bazalka
  • pepř, 25 zelených oliv
  • 120 g sýr Eidam 30 % t. v s.

Příloha: 150 g vařených celozrnných špaget/1 porci

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a šunku, přidáme rajčata, sušenou bazalku, pepř a podusíme. Do směsi před podáváním vmícháme nasekané olivy a před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

„Americká buchta“

  • 4 vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky polohrubé mouky (430 g)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 4 hrnky strouhaných jablek (1000 g)
  • ½ čajové lžičky skořice
  • ½ hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje (160 g)
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa (12 g)
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 40 g hrozinek

Jak na to? Cukr ušleháme s vejci do pěny, jablka nastrouháme nahrubo. K vejcím přidáme olej a pak vmícháme všechny sypké suroviny. Nakonec přidáme jablka a důkladně promícháme. Pečeme ve vymazaném a moukou vysypaném plechu při teplotě 170 °C.

Vaječná omeleta s chlebem (pro 4 osoby)

  • 6-8 vajec
  • 1 cibule
  • ½ červené papriky
  • 50 g kukuřice
  • ½ menší cukety
  • 150 g šunky
  • 50 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Příloha: chléb a nakrájená zeleniny dle vlastního výběru

Zeleninu a šunku nakrájíme na kostičky a na oleji orestujeme. Vejce rozkvedláme se solí a pepřem a vlijeme rovnoměrně na rozprostřenou zeleninu se šunkou. Přiklopíme poklicí, snížíme zdroj tepla a necháme péct. Před dokončením posypeme sýrem. Podáváme na krájené na osminky (jako pizzu) s libovolnou zeleninovou oblohou a chlebem.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here