Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!
Tatarák z ředkviček a cukety
- 200 g bio ředkviček
- 100 g bio cukety
- 1 citron
- kapary
- olivový olej
- bylinky na ozdobení
- sůl a pepř
Nejprve oloupeme cuketu a rozkrájíme ji na malé kostičky, které podusíme do měkka a necháme vychladnout. Pozor jen, aby si udržely tvar a zcela se nerozpadly. Čerstvé ředkvičky nakrájíme také na malé kostičky a smícháme s cuketou. Směs dochutíme šťávou z citrónu, solí a pepřem. Zakápneme olivovým olejem a přidáme nasekané kapary a bylinky (může být pažitka, petržel i bazalka). Vychladíme v lednici a následně podáváme s opečenými topinkami.
Řepová polévka
- 800 g bio červené řepy
- 2 bio cibule nebo šalotky
- 500 ml vývaru
- 1 kelímek bio smetany na vaření
- čerstvý tymián
- sůl a pepř, bobkový list, hřebíček, skořice celá
- bio zakysaná smetana, olivový olej, čerstvá bazalka a avokádo na ozdobení
Očištěnou řepu a cibuli přelijeme vývarem, přidáme 3 větvičky tymiánu, bobkový list, 5 ks hřebíčku, 1 celou skořici a vaříme do měkka. Poté vyjmeme všechny ingredience kromě řepy a cibule – ty rozmixujeme tyčovým mixérem. Do vzniklé polévky přidáme smetanu na vaření a povaříme zhruba 10 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobenou trochou zakysané smetany, olivovým olejem, bylinkami a na kostičky nakrájeným avokádem.
Zeleninová pizza
Vyzkoušejte neobvyklou variantu oblíbené pizzy, která neobsahuje ani špetku mouky a děti si ji určitě zamilují. Navíc se na její jednoduché přípravě mohou sami podílet.
Ingredience:
- 1 ks květáku
- 1 ks bio vejce
- 100 g nastrouhaného bio sýru
- 100 g bio mozzarelly
- hrst bio cherry rajčátek
- hrst bio baby špenátu
- hrst bio kukuřice
- bio rajčatové pyré na pomazání
- bylinky dle chuti
- sůl
- pepř
Očištěný květák uvařte v osolené vodě a následně dohladka rozmixujte. Nedávejte moc vody, měla by vzniknout hustší hmota. Posléze přidáte vejce, nastrouhaný sýr, bylinky, sůl a pepř. Vše rukama zpracujte a ze vzniklého těsta vyválejte tvar pizzy. Takto připravené těsto vložte na pečící papír a dejte péct při 180 C° na dobu 15 minut. Následně přidejte rajčatové pyré, nakrájená cherry rajčátka, kukuřici, mozzarellu i špenát a dejte na dalších 10 minut dopéct.
Buddha bowl s kuřecím masem
Vyzkoušejte čím dál oblíbenější Buddha bowl neboli „misku hojnosti“. Nemusíte se držet konkrétního receptu, ale měli byste dbát na vyvážený poměr zeleniny, obilnin, proteinu ve formě masa nebo oříšků a také semínek, které Buddha bowl krásně ozdobí.
Ingredience:
- 2 bio kuřecí prsa
- 1/2 bio květáku
- 1 bio červená paprika
- 1 bio mrkev
- 3 bio ředkvičky
- ¼ bio brokolice
- bio salát
- 1 bio citrón
- 1 hrnek bio pohanky
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 3/4 hrnku bio kokosového mléka
- 2 lžíce bio sójové omáčky
- bio olivový olej
- bylinky dle chuti
- sůl
- pepř
- sezam nebo jiná semínka v bio kvalitě na posypání
Květák, papriku a mrkev očistíme, nakrájíme na menší kostičky nebo plátky a rozložíme na plech. Okořeníme solí, pepřem a posypeme sušeným česnekem. Přidejte olivový olej a nechte chvíli odpočinout. Mezitím si připravte kuřecí prsa. Očistěte, přidejte sůl a pepř. Následně pomalu vmasírujte olivový olej a položte společně se zeleninou na plech. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut při teplotě 200 °C. Mezitím si připravte pohanku (vařte ji na mírný plamen 5 minut a poté pod pokličkou nechte v teple dojít do měkka) a brokolici, kterou spařte vroucí vodou.
V malém hrnci rozehřejte kokosové mléko, citrónovou šťávu a případně sójovou omáčku. Vařte, dokud se směs nespojí, poté odstavte. Natrhejte čerstvý salát v bio kvalitě a přidejte ho do připravené misky. Z trouby vyndejte plech se zeleninou a masem. Nechte chvíli odpočinout a poté maso nakrájejte na plátky a rozdělte do připravených mís. Přidejte zeleninu, pohanku, omáčku a posypejte sezamem nebo jinými semínky. Do mísy je možné přidat různé varianty zeleniny. Skvěle chutná také kapusta nebo ředkvičky.