K tradiční štědrovečerní večeři patří neodmyslitelně kapr a bramborový salát, případně řízek či vinná klobása. Co takhle ale udělat vánoční večeři trochu v modernějším stylu? Přinášíme tipy od šéfkuchaře.
Kapr jinak – v citrónovo bylinkové strouhance
Suroviny
- 500 g filetu z kapra
- 150 g hladké mouky
- 50 ml mléka
- vejce
- 200 g strouhanky
- hrst tymiánu
- hrst hladkolisté petržele kůra z poloviny citrónu slunečnicový olej
- sůl
Postup:
Pomocí mixéru připravte bylinkovou strouhanku. Do nádoby vložte strouhanku, bylinky a kúru z poloviny citrónu. Krátkými pulzy rozmixujte. Ve strouhance by po mixování měly jít vidět kousky bylinek. Filet nakrájejte na kousky o šíři přibližně 6 centimetrů, osolte je a obalte v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, pak v prošlehaném vejci s mlékem a nakonec v bylinkové strouhance. Smažit můžete dozlatova na pánvi nebo ve fritůře. Podávejte s lehkým bramborovým salátem.
Krůta na pomerančích
Suroviny:
- lžíce sušených provensálských bylinek
- lžičky soli a pepř
- baby krůta
- pomeranč
- 50 g másla
- 80 ml pomerančové šťávy
- lžíce medu
- ½lžičky skořice
- 100 g pomerančové marmelády
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C.
Provensálské bylinky smíchejte se solí a pepřem. Dvě lžičky směsi vetřete dovnitř krůty, zbytek nechte stranou. Vložte oloupaný a rozpůlený pomeranč. Otvor uzavřete pomocí párátek a nohy svažte.
Máslo rozpusťte a smíchejte se zbylou bylinkovou směsí, kterou potřete krůtu. Položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a vložte do trouby. Po deseti minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte tři a půl hodiny. V polovině pečení krůtu obraťte a průběžně polévejte výpekem. Pokud by začala hnědnout příliš rychle, zakryjte ji alobalem.
Svařte pomerančovou šťávu s medem, skořicí a pomerančovou marmeládou na glazuru. Před koncem pečení krůtu potřete a nechte zkaramelizovat.
Vhodná příloha je růžičková kapusta a rýže.
Biskupský chlebíček
Suroviny:
- 160 g Hery (pokojové teploty)
- 200 g třtinového cukru
- 5 žloutků
- 5 bílků
- 200 g špaldové mouky
- ½ prášku do pečiva
- 100 g rozinek
- 100 g 70 % čokolády
- 100 g mix ořechů
- 50 g klikvy
- 50 g sušených švestek
Postup:
Troubu rozehřejte na 180°C. Ve velké míse vyšlehejte Heru s polovinou třtinového cukru. Poté k Heře postupně zapracujte žloutky a zbylý cukr. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ve zvláštní míse si smíchejte všechny suché ingredience.
Mouku, prášek do pečiva, rozinky, čokoládu nasekanou na menší kousky, nesekané ořechy, klikvu a nakrájené sušené švestky na menší kousky. Všechno spolu promíchejte. Do suché směsi zapracujte vyšlehanou Heru se žloutky. Sníh z bílků nadvakrát vmíchejte do těsta a vytvořte tak hladké těsto.
Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem a těsto do ní vylijte. Vložte do trouby a pečte 40 – 45 minut. Po vytáhnutí vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
Netradiční bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí
Suroviny:
- lžíce másla
- cibule, nakrájené na tenké proužky
- lžíce nasekaného tymiánu
- lžíce krupicového cukru
- lžice hrubozrnné hořčice
- lžíce červeného vinného octa
- lžíce nasekaného estragonu
- 200 g zakysané smetany sůl a pepř
- 600 g malých brambor s tenkou slupkou uvařených ve slupce, nakrájených na plátky
- 100 g sladkokyselých okurek, nakrájených na kostičky
- 100 g polníčku
- lžíce nasekané pažitky
Postup:
V pánvi orestujte na másle cibuli doměkka. Posypte tymiánem a cukrem, nechte cibuli lehce zkaramelizovat.
V jiné pánvi povařte 5 minut hořčici a ocet, odstavte a nechte vychladnout. Přidejte estragon, smíchejte se smetanou, dochuťte solí a pepřem.
Do mísy vsypte brambory, okurky a karamelizovanou cibuli, přidejte smetanu s hořčicí, promíchejte a uložte v chladu. Vychlazený salát promíchejte s polníčkem a na talíři ozdobte pažitkou.
Houbový rýžový Kuba s praženými ořechy
Suroviny:
- hrsti sušených hřibů
- 650 g rýže basmati Sůl
- pepř
- 1 lžíce sádla
- 3 cibule
- 5 stroužků česneku majoránka
- olej z vlašských ořechů
- hrsti vlašských ořechů
Postup:
Houby spařte horkou vodou a nechte pár minut stát. Rýži uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka – řiďte se návodem na obale.
Sádlo rozpalte v pánvi a osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli, asi po 7 minutách přidejte česnek, scezené houby a promíchejte.
Dále přidejte majoránku a rýži. Dochuťte olejem z vlašských ořechů a chvíli dejte zapéct pod gril nebo do trouby. Servírujte ozdobené opečenými ořechy a majoránkou.
Vánoční rybí polévka
Suroviny:
- 1 kapří hlava
- 500 g odřezků z kapra
- 75 g mlíčí nebo jiker
- 200 g mrkve
- 200 g kořenové petržele
- 200 g celeru
- 1 cibule
- 2 starší rohlíky (nebo žemle)
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- sůl, muškátový květ nebo oříšek
Postup:
Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždynakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.
V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou nakostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět orestujte dozlatova.
Přidejte vývar a dobře rozmíchejte. Přidejte nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového oříšku a osolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte asi 15 až 20 minut.
Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na zbylé lžíci másla. Do hotové polévkyvmíchejte obrané kapří maso a nasekanou petrželku. Podávejte spolu s máslovými krutonky.