Štědrovečerní večeře tradičně i s nádechem moderna

0
278

K tradiční štědrovečerní večeři patří neodmyslitelně kapr a bramborový salát, případně řízek či vinná klobása. Co takhle ale udělat vánoční večeři trochu v modernějším stylu? Přinášíme tipy od šéfkuchaře.

Kapr jinak – v citrónovo bylinkové strouhance

Bez názvu 14

Suroviny

  • 500 g filetu z kapra
  • 150 g hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • vejce
  • 200 g strouhanky
  • hrst tymiánu
  • hrst hladkolisté petržele kůra z poloviny citrónu slunečnicový olej
  • sůl

Postup:

Pomocí mixéru připravte bylinkovou strouhanku. Do nádoby vložte strouhanku, bylinky a kúru z poloviny citrónu. Krátkými pulzy rozmixujte. Ve strouhance by po mixování měly jít vidět kousky bylinek. Filet nakrájejte na kousky o šíři přibližně 6 centimetrů, osolte je a obalte v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, pak v prošlehaném vejci s mlékem a nakonec v bylinkové strouhance. Smažit můžete dozlatova na pánvi nebo ve fritůře. Podávejte s lehkým bramborovým salátem.

Krůta na pomerančích

Krůta na pomerančích

Suroviny:

  • lžíce sušených provensálských bylinek
  • lžičky soli a pepř
  • baby krůta
  • pomeranč
  • 50 g  másla
  • 80 ml pomerančové šťávy
  • lžíce medu
  • ½lžičky skořice
  • 100 g pomerančové marmelády

Postup:

Troubu předehřejte na 220 °C.

Provensálské bylinky smíchejte se solí a pepřem. Dvě lžičky směsi vetřete dovnitř krůty, zbytek nechte stranou. Vložte oloupaný a rozpůlený pomeranč. Otvor uzavřete pomocí párátek a nohy svažte.

Máslo rozpusťte a smíchejte se zbylou bylinkovou směsí, kterou potřete krůtu. Položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a vložte do trouby. Po deseti minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte tři a půl hodiny. V polovině pečení krůtu obraťte a průběžně polévejte výpekem. Pokud by začala hnědnout příliš rychle, zakryjte ji alobalem.

Svařte pomerančovou šťávu s medem, skořicí a pomerančovou marmeládou na glazuru. Před koncem pečení krůtu potřete a nechte zkaramelizovat.

Vhodná příloha je růžičková kapusta a rýže.

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Suroviny:

  • 160 g Hery (pokojové teploty)
  • 200 g třtinového cukru
  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • 200 g špaldové mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 g rozinek
  • 100 g 70 % čokolády
  • 100 g mix ořechů
  • 50 g  klikvy
  • 50 g  sušených švestek

Postup:

Troubu rozehřejte na 180°C. Ve velké míse vyšlehejte Heru s polovinou třtinového cukru. Poté k Heře postupně zapracujte žloutky a zbylý cukr. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ve zvláštní míse si smíchejte všechny suché ingredience.

Mouku, prášek do pečiva, rozinky, čokoládu nasekanou na menší kousky, nesekané ořechy, klikvu a nakrájené sušené švestky na menší kousky. Všechno spolu promíchejte. Do suché směsi zapracujte vyšlehanou Heru se žloutky. Sníh z bílků nadvakrát vmíchejte do těsta a vytvořte tak hladké těsto.

Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem a těsto do ní vylijte. Vložte do trouby a pečte 40 – 45 minut. Po vytáhnutí vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

Netradiční bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí

Bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí

Suroviny:

  • lžíce másla
  • cibule, nakrájené na tenké proužky
  • lžíce nasekaného tymiánu
  • lžíce krupicového cukru
  • lžice hrubozrnné hořčice
  • lžíce červeného vinného octa
  • lžíce nasekaného estragonu
  • 200 g zakysané smetany sůl a pepř
  • 600 g malých brambor s tenkou slupkou uvařených ve slupce, nakrájených na plátky
  • 100 g sladkokyselých okurek, nakrájených na kostičky
  • 100 g polníčku
  • lžíce nasekané pažitky

Postup:

V pánvi orestujte na másle cibuli doměkka. Posypte tymiánem a cukrem, nechte cibuli lehce zkaramelizovat.

V jiné pánvi povařte 5 minut hořčici a ocet, odstavte a nechte vychladnout. Přidejte estragon, smíchejte se smetanou, dochuťte solí a pepřem.

Do mísy vsypte brambory, okurky a karamelizovanou cibuli, přidejte smetanu s hořčicí, promíchejte a uložte v chladu. Vychlazený salát promíchejte s polníčkem a na talíři ozdobte pažitkou.

Houbový rýžový Kuba s praženými ořechy

Rýžová Kuba

Suroviny:

  • hrsti sušených hřibů
  • 650 g rýže basmati Sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sádla
  • 3   cibule
  • 5 stroužků česneku majoránka
  • olej z vlašských ořechů
  • hrsti vlašských ořechů

Postup:

Houby spařte horkou vodou a nechte pár minut stát. Rýži uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka – řiďte se návodem na obale.

Sádlo rozpalte v pánvi a osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli, asi po 7 minutách přidejte česnek, scezené houby a promíchejte.

Dále přidejte majoránku a rýži. Dochuťte olejem z vlašských ořechů a chvíli dejte zapéct pod gril nebo do trouby. Servírujte ozdobené opečenými ořechy a majoránkou.

Vánoční rybí polévka

Rybí polévka

Suroviny:

  • 1 kapří hlava
  • 500 g odřezků z kapra
  • 75 g mlíčí nebo jiker
  • 200 g mrkve
  • 200 g kořenové petržele
  • 200 g celeru
  • 1 cibule
  • 2 starší rohlíky (nebo žemle)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl, muškátový květ nebo oříšek

Postup:

Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždynakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.

V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou nakostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět orestujte dozlatova.

Přidejte vývar a dobře rozmíchejte. Přidejte nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového oříšku a osolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte asi 15 až 20 minut.

Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na zbylé lžíci másla. Do hotové polévkyvmíchejte obrané kapří maso a nasekanou petrželku. Podávejte spolu s máslovými krutonky.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here