Spotřebujte zásoby ze spíže a připravte se na jaro!

0
58
Foto: pixabay/dbreen

Máte ve své spíži zásoby ze zimy a rádi byste uvolnili místo na přicházející, čerstvou jarní úrodu? Přinášíme tipy, jak zužitkovat mrkev a petržel, ze kterých si snadno připravíte výtečné pomazánky. Nalaďte se pomalu na blížící se jaro a dejte přednost odlehčenému jídelníčku.

Přestože to za okny na jaro moc nevypadá, bude tady co nevidět. Dlouhé večery se pomalu krátí a příroda se začíná probouzet z dlouhého zimního spánku. A proto je nejvyšší čas přejít od těžkých, hutných polévek k pestřejší a lehčí stravě a na tuto změnu připravit i spíž, kterou je potřeba pomalu zbavit zásob.

Mrkvová pomazánka bude doslova slastí pro vaše tělo, neboť je bohatá na vitamíny. A to především na vitamín C, B a provitamín A. Obsahuje také antioxidanty, například betakaroten, vlákninu i minerální látky od draslíku až po železo. Neméně bohatá je také petržel, a to ve švech svých částech – kořenu, stonku, květech i listech. Obsahuje velké množství vitamínů, především A, B, C, E a K. Z minerálů v ní najdeme fosfor, železo a vápník.

Mrkvová pomazánka s tvarohem

  • 5 ks mrkve
  • 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 100 g tvarohu
  • 50 g pomazánkového másla
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl a pepř na dochucení

Nejprve si předehřejte troubu asi na 200 °C. Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky, které rozložíte na plech s pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem a rukama pořádně promíchejte. Pečte asi čtvrt hodiny. Takto připravenou mrkev rozmixujte, poté smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem a citrónem. Dochuťte solí a pepřem.

Pomazánka z petrželového pesta

  • 80 g petržele
  • 150 g smetanového sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 dcl mléka
  • 60 g nastrouhaného parmezánu
  • sůl a bio pepř na dochucení

Začněte s přípravou česneku. Ten očistěte a nakrájejte najemno. Dále si rozmixujte očištěnou a na menší kousky nakrájenou petržel s olivovým olejem. Poté přidejte i česnek a mixujte do hladka. Na závěr vše dobře promíchejte se smetanovým sýrem a mlékem. Dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here