Hříšně dobré větrníčky Choux au Craqueline s malinami a šlehačkou

0
544
Foto: Whirlpool

Připravte pro svoji drahou polovičku k nevýslovnou dobrotu: francouzské větrníčky se šlehačkou, malinami a křupavou sušenkovou krustou zvanou craquelin, co dodá dezertu další nečekaný rozměr. Když při pečení použijete správně páru, větrníky budou tak nadýchané, že si ani nebudete jisti, jestli jsou skutečné.  Vzápětí vás ale z jakýchkoliv pochyb vyvede slyšitelné křupnutí a delikátní chuť větrníkového korpusu, která se v jednom soustu s ochucenou šlehačkou a šťavnatou malinou rozvine do nadpozemského požitku.  

Francouzské větrníčky jsou dokonalou sladkou tečku, která se k Valentýnu opravdu hodí. Odpalované těsto sice může být pro leckoho výzva, když ale dodržíte několik málo kroků, určitě se není čeho bát. Horký vzduch v kombinaci párou vám navíc pomůže, aby odpalované těsto bezchybně vyběhlo a větrníčky byly dokonale nadýchané i křupavé – díky páře získají až třetinu objemu navíc, a to je na chuti rozhodně znát. Vyzkoušejte ověřený recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo a určitě se vám to také povede!

Co budete potřebovat? Na 12 větrníčků si připravte:

Na křupavou vrstvu

  • 50 g změklého másla
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g polohrubé mouky

Na odpalované těsto

  • 160 ml vody
  • 60 ml oleje
  • 120 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 3 vejce

Na náplň a dohotovení

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru a trošku na posypání
  • 250 g malin

Postup:

Nejprve si připravte křupavou vrstvu craquelin, která se pokládá na odpalované těsto a vytvoří na věnečcích vynikající sušenkovou krustičku. Jak? Máslo pečlivě ušlehejte s cukrem, a nakonec do něj vmíchejte polohrubou mouku. Vzniklé těsto rozválejte mezi dvěma archy pečícího papíru na placku o tloušťce asi dva milimetry a dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu.

Teď se pusťte do přípravy odpalovaného těsta. Nalijte do hrnce vodu spolu s olejem a přiveďte k varu.  Potom naráz vsypte mouku se solí a vařečkou míchejte na mírném plamenu tak dlouho, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku.

Připravené těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj postupně v robotu nebo ručně zašlehejte jedno vejce po druhém. Teprve když se vejce úplně spojí s těstem, přidejte další, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.

Těsto pomocí cukrářského sáčku a rovné širší špičky nastříkejte na plech s pečicím papírem do podoby malých bochánků o průměru asi čtyři centimetry. Dodržujte mezi nimi větší odstupy, protože se během pečení nafouknou.

Máslové těsto na craquelin vyndejte z lednice, sloupněte z něj vrchní vrstvu papíru a vykrájejte z něj placičky o průměru čtyři centimetry. Každou z nich přidejte navrch bochánku z odpalovaného těsta.

Troubu nastavte na teplotu 190 °C a ideálně zvolte horkovzdušné pečení s nízkou úrovní páry. Plech s bochánky vložte až do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 40 minut. Troubu během pečení neotvírejte.

Hotové větrníčky nechte vychladnout. Poté jim odkrojte vršky – asi ve 2/3 výšky větrníčku.

Smetanu spolu s cukrem vyšlehejte do tuhé šlehačky. Naspod každého větrníčku rozložte několik malin, naplňte bohatě šlehačkou a přiklopte vrškem větrníčku. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Servírovat můžete i s jedlými květy.

Rozdíl v použití páry: Vlevo horkovzdušné pečení, vpravo horkovzdušné pečení s párou

TIP: Pokud se chcete ve svém kuchařském umění opravdu posunout, pořiďte si pravou parní troubu s generátorem páry. Skutečnou špičku představujehorkovzdušná parní trouba Whirlpool W11I OP1 4S2 H s extra velkým objemem 73 l, s Wi-Fi a se senzorovou technologií 6. SMYSL pro ideální výsledek s nejnižší možnou spotřebou elektrické energie. Trouba mápokročilou technologii SteamSense+ pro pečení s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry v kombinaci s horkým vzduchem o ideální teplotě 140-220 °C. Umožní vám připravit nejen lahodné dezerty a pečivo, ale i šťavnaté maso, ryby a křupavou zeleninu, a to rychleji a s nižším množstvím soli či koření – pára totiž zvýrazní přirozenou chuť surovin. Trouba se hodí i pro regeneraci uvařených pokrmů, rozmrazování, pečení mražených jídel nebo vaření ve 100% páře. Skvělá je i možnost péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání vůní a chutí. Trouba se ovládá prostřednictvím velkého barevného displeje v češtině a také na dálku přes mobil a aplikaci 6th SENSE LiveApp. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean. Doporučená cena této trouby z prémiové Whirlpool W Collection v úsporné třídě A+ je 36 990 Kč.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here