Řada food blogerek i influencerů se na svých stránkách pyšní stylovými snídaněmi, jejichž základem bývá především spousta ovoce, oříšky a semínka. Říkáte si, že na podobné experimenty nemáte ráno před prací čas? Omyl. Jejich příprava je jednodušší, než si myslíte. Za stylovou fotkou se totiž neskrývá více než pár minut příprav. Zkuste oblíbené smoothie bowl, chia pudink i celozrnné lívance. Uvidíte, že si přípravu krásných snídaní zamilujete.
Přestože je především vzhled to, co na první pohled upoutá pozornost, neměli byste zapomínat na hodnotu potravin, ze kterých si snídaně připravujete. Za kvalitním ovocem proto v létě vyrazte do ekologických sadů a na bio farmu, kde se při pěstování nepoužívají chemické postřiky ani průmyslová hnojiva. Kromě bio farem, najdete bioprodukty také v internetových a kamenných obchodech pod označením logy biolistu nebo biozebry.
Mísa plná barev
Vyzkoušejte ranní osvěžení ve formě barevného smoothie bowl. Tyto mísy plné rozmixovaného ovoce vás nepřestanou bavit. Popusťte uzdu své fantazii a připravte si každý den originální mix chutných plodů, které jsou plné vitamínů, minerálů i vlákniny.
Smoothie bowl s ořechy, semínky a domácí granolou
- 150 g bio malin
- 150 g bio borůvek
- 1 ks bio jablka
- 2 polévkové lžíce bio bílého jogurtu
- Na ozdobu – oříšky, domácí granola a semínka podle chuti
Všechny ingredience rozmixujeme a nalijeme do misky. Ozdobíme podle fantazie ovocem, semínky, oříšky a domácí granolou.
Makový pudink s borůvkami
Ingredience:
- větší hrst bio borůvek
- 4 lžíce bio makových semínek a chia semínek
- 240 ml bio mléka
- polévková lžíce bio smetany ke šlehání
- 4 kávové lžíce borůvkového sirupu
- cukr
Do skleniček přidejte mléko, semínka a sirup. Vše dobře promíchejte a nechte asi hodinu a půl odpočinout, dokud směs nenabobtná. Doporučujeme si směs připravit večer a nechat do rána v lednici. Jestliže nebude pudink dostatečně hustý, přidejte více semínek. Očištěné borůvky rozmačkejte a smíchejte s cukrem a smetanou. Takto připravenou směs přidejte do skleničky na připravený pudink, ozdobte borůvkami a podávejte.
Ovesné lívance
Ingredience:
- 1 bio vejce
- 150 ml bio mléka
- 50 g bio celozrnné mouky
- 50 g bio rozemletých vloček
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce medu
- rostlinný olej na smažení
Na polevu:
- bio bílý jogurt
- med
- ovoce a oříšky
Všechny ingredience smíchejte ve větší misce tak, aby byla výsledná směs dostatečně hustá. Na zahuštění stačí přidat vločky, anebo v případě příliš husté směsi zase mléko. Na pánvi si rozehřejte připravený olej a snižte plamen. Těsto přidávejte pomocí lžíce a jakmile začnou být okraje hotové, otočte. Výsledné lívance můžete ozdobit bílým jogurtem, medem a ovocem s oříšky.