Sklizeň rebarbory právě vrcholí! Nepropásněte ji a inspirujte se recepty, které si zamilujete

0
669
Foto: Pixabay/julienmerceron

Sezóna rebarbory je v plném proudu a jelikož není nikterak dlouhá, určitě stojí za to ji využít naplno. I když se jedná o zeleninu, v kuchyni se využívá zpravidla nasladko – nejčastěji ji znáte v podobě koláče. Vyzkoušejte ale i méně obvyklé recepty a připravte si tentokrát třeba rebarborové chutney nebo lahodný sirup!

Rebarbora neboli reveň nejenže skvěle chutná, ale navíc obsahuje spoustu prospěšných látek – bohatá je jak na vitamíny, tak i minerály, například hořčík či mangan. Čerstvou ji radíme spotřebovat v co nejkratším čase, v chladu vydrží přibližně dva dny.

Během sklizně, která trvá od konce května nejdéle do konce června, seženete rebarboru téměř na každém kroku. Určitě ale stojí za to zaměřit se na kvalitu. Tu vám zaručí produkty ekologického zemědělství – v supermarketech je poznáte podle označení logy biolistu či biozebry.

Rebarborové chutney

Rebarborove chutney
Foto: BIO
  • 500 g rebarbory
  • 200 g cibule
  • 300 g jablka
  • 300 g sušeného ovoce (švestky, brusinky, rozinky)
  • 300 ml vinného octa
  • 300 g třtinového cukru
  • 50 g strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • hrst kuliček hořčičného semínka
  • pár kuliček pepře
  • kůra z  citronu
  • špetka kari koření
  • špetka soli

Pokrájenou cibuli na kostičky a nastrouhaný zázvor lehce osmažte, zalijte vinným octem a vše společně povařte alespoň 5 minut, aby ocet vyčpěl. Poté do směsi přidejte všechny vypsané suroviny kromě rebarbory a vařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte rebarboru rozkrájenou na menší kousky, nastrouhejte trochu citronové kůry, promíchejte a směs vařte ještě 10 minut, klidně i déle.

Hotové chutney dochuťte, přendejte do zavařovacích sklenic, vychlaďte v lednici a podávejte třeba nečekané návštěvě. Chutney se skvěle hodí k tvrdým sýrům, grilovanému masu, topinkám i jako „dip“ k zelenině.

Rebarborový sirup

Rebarborovy sirup
Foto: BIO
  • 700 g rebarbory
  • 1 l vody
  • 4 lžíce medu
  • šťáva z  citronu
  • máta

Rebarboru omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky. Do hrnce vlijte vodu, přiveďte k varu, vsypte rebarboru a povařte do úplného změknutí, zhruba 10–15 minut. Poté směs rozmixujte, přeceďte, přidejte med a citronovou šťávu. Nalijte do lahve a dejte do lednice vychladnout.

Pro přípravu limonády nasypte do sklenice kostky ledu, přelijte sirupem podle chuti a nařeďte sodovkou. Na závěr ozdobte lístkem máty, kolečkem citronu a podávejte.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here