Sladká chuť neodmyslitelně patří k ovoci. Bezpeckové melouny mají sladké chuti víc než dost, a to díky svému původu. Vyrostly totiž na svazích kolem Valencie, kde jejich chuti pomáhalo silné španělské slunce. Skvěle proto doplní jakýkoliv dezert. Hodí se do dortíků i lehkých ovocných svačinek, připravíte z nich lahodný sirup nebo důmyslné carpaccio. To vše během okamžiku a s téměř zaručeným výsledkem.
Nachystejte si cheesecake s melounovým přelivem, sladkou rýži s mascarpone a melounem, melounové carpaccio s vanilkovou zmrzlinou a jemný melounový sirup. Pusťte se do sladkého objevování plného melounových chutí!
Cheesecake je lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem. Recept je tak snadný, že s ním mohou pomoci i děti.
Cheesecake s melounovým přelivem
- 200 g melounu
- 85 g másla
- 3 vejce
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 500 g tvarohu
- 1 citron – kůru i šťávu
- 250 g mascarpone
- 250 g sýru philadephia
- 100 ml javorového sirupu
V mixéru rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Vložte je na dno dortové formy a pečlivě upěchujte. Vložte na 10 minut do trouby rozehřáté na 180°C. Mezitím smíchejte tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, philadelphii, zrníčka z vanilky, vejce, šťávu z citronu a citronovou kůru. Směs nalijte na upečený sušenkový základ. Dejte do trouby a pečte 30 minut. Dort by měl být na okrajích pevný a uprostřed by se měl třást jako puding. Nechte v troubě vychladnout. Poté jej vložte na pár hodin do ledničky. Na dort si připravte rozvar z melounu. Nakrájené kousky melounu vložte do rendlíčku, rozmixujte a rozvařte s javorovým sirupem, dokud není omáčka dostatečně hustá. Přeceďte směs přes sítko. Na ozdobu můžete přidat mátu a kostičky melounu.
Sladká rýže s mascarpone a melounem
Výborná svačinka, dezert nebo sladká snídaně. Sladká rýže s mascarpone a melounem je připravená během chviličky, stačí ji jenom vychladit. Na její přípravu potřebujete:
- meloun
- 150 g rýže
- mléko
- bobkový list
- pomerančovou kůru
- 100 g mascarpone
- 3 lžíce moučkového cukru
- vanilku nebo vanilkový cukr
Nejdříve si uvařte rýži s bobkovým listem. Je možné si ji předvařit ve vodě do poloměkka a pak přidat mléko, nebo vařit do úplného uvaření. Rýži můžete i lehce rozvařit, ale je nutné při vaření stále míchat. Poté vyndejte bobkový list, přisypte vanilku a moučkový cukr. Přimíchejte po lžicích všechno mascarpone. Přendejte do sklenic a dejte vychladit. Nakonec ozdobte kostkami melounu a můžete podávat.
Melounové carpaccio s vanilkovou zmrzlinou
Zmrzlinový pohár s ovocem? Nuda! Vyzkoušejte raději melounové carpaccio s vanilkovou zmrzlinou. Dá jen o trochu víc práce než běžný pohár, ale výsledek je nepřekonatelný! Potěší milovníky sladkého i náročné gurmány. Připravte si:
- 100 g melounu
- 1 citronová tráva
- 2 hvězdičky badyánu
- bylinky na ozdobení
- oblíbenou vanilkovou zmrzlinu
Badyán a citronovou trávu krátce svařte, aby se propojily všechny chutě. Meloun nakrájejte na velmi tenké plátky a naložte opatrně do svařené směsi. Nechte chvíli odležet – ideálně v lednici, aby meloun nasál vůni badyánu. Položte na talíř a ozdobte vanilkovou zmrzlinou a bylinkami.
Melounový sirup
Jemný melounový sirup je variabilní surovina. Hodí se do limonád, do dezertů i slaných jídel, pochutnají si na něm malí i velcí. Jeho příprava je opravdu snadná. A pokud najdete hezkou lahev, využijete sirup také jako skvělý dárek. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 500 ml vody
- meloun
- 1000 g krystalového cukru
- 40 g kyseliny citronové
Zdroj: Bouquet