Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.
Sýrová jednohubka s mákem
Makovými kuličkami si zpestříte jídelníček i v jiné dny, než jsou Vánoce. Výborné budou i na silvestrovskou párty. Podmínkou úspěchu je mák. Věřte, že se výborně hodí nejenom k sladkému, ale i k sýrům.
Sýrové kuličky
- 500 g měkkého tvarohu v obalu
- 150 g změklého másla
- 200 g najemno nastrouhaného eidamu
- 1 lžíce celého modrého máku
- sůl, pepř
Nivové kuličky
- 500 g měkkého tvarohu v obalu
- 2 lžíce pomazánkového másla
- 100 g změklého másla
- 110 g najemno nastrouhané nivy
- 60 g najemno nastrouhaného eidamu
- 2 lžíce celého modrého máku
- sůl
Všechny ingredience spíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sýrové kuličky obalujte v máku s chilli lupínky. Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.
TIP: Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.
Silvestrovská pecka – makové krekry s guacamole
Znáte to taky? Máte na něco chuť, ale ne na nic velkého, prostě si jen tak uzobnout, ochutnat. Tak přesně tohle splňuje tento recept. Inspirací jsou mexické nachos, pouze kukuřičnou tortillu nahradily makové trojhránky z listového těsta.
Recept:
10 osob 30 minut
- 1 listové těsto
- 1 hrst celého máku
- 1 vejce
- 3 avokáda
- 2 rajčata
- 1 malá červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst koriandru
- sůl, pepř
- 1 limeta
Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C. Mezi tím si vyválejte listové těsto do tenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypejte celým mákem. Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte do zlatova (3-5 min). Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit guacamole (avokádovou pomazánku). Zralé avokádo pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu. Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a na drobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte a ihned podávejte.
Tip: Pokud budete guacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.
Zeleninové chipsy s citronovým dipem
Pokud máte rádi zeleninu, tahle chuťovka na silvestrovském stole nesmí chybět. Kombinovat můžete snad všechnu zeleninu, kterou doma najdete. Vsadíme se, že tyhle křupavé chipsy se Nového roku nedočkají.
- 3 brambory
- 1 řepa
- 3 mrkve
- 1 malý celer
- 2 petržele
- sůl
- olivový olej
- Dip:
- 250 ml zakysané smetany
- šťáva z jednoho citronu
- sůl
Očistěnou zeleninu si nakrájejte na velmi
tenké plátky. Pro ty, kteří nevlastní nářezák či speciální kráječe postačí i
škrabka. Tenké plátky si rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.
Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte
ne plech vyložený pečicím papírem. Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým
olejem a pečete v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15-20 minut. Chipsy
podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a solí.
Tip: Pro tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům se bude výborně hodit i česnekový nebo bylinkový dip. Zkuste do dipu přimíchat i lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.
Zdroj: www.nasmodrymak.cz a www.vseobramborach.cz.