Se zeleninou a houbami do zavařovacích skleniček

0
371

Nevíte, co připravit k večeři, nebo čím oživit grilované maso? Vyrostla vám na zahradě cuketa či hromada okurek? Rádi vyrážíte také do lesa na houby? Ideální chvíle připravit si dokonalou čalamádu nebo nakládanou zeleninu.

Sladkokyselé nakládané houby

Co potřebujeme:

  • 3 dcl vody
  • 2 dcl octa
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 3 bobkové listy
  • trocha tymiánu
  • 7 g hořčičného semínka LABETA
  • houby
  • cibule

Postup:

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.

Pikantní nakládané okurky

Co potřebujeme:

  • 100 g Laka LABETA
  • 1,75 ml vody
  • 500 ml octa
  • 120 g cukru
  • okurky
  • mrkev
  • cibuli
  • kopr
  • čerstvé chilli papričky

Postup:

Lako, vodu, ocet a cukr smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, půlkolečka cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru (vše dle chuti). Obsah sklenice zalijeme připraveným vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C asi 20 minut. Sklenice po sterilizaci otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.

Cuketová čalamáda

Co potřebujeme:

  • 3 kg oloupané cukety bez jadérek
  • 1 kg bílé papriky
  • 4 ks červené papriky
  • 1 kg cibule
  • 1 balíček Laka LABETA
  • 300 g cukru
  • 0,3 l octa

Postup:

Cukety, cibule a papriky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s Lakem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme na 80 °C asi 25 minut.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here