Rychlé recepty ze zdravých surovin

0
367

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

Zatímco čerstvé potraviny je vhodné zkonzumovat co nejdříve, ty konzervované mají téměř neomezenou životnost. Jediné, co jim může uškodit na kvalitě, je časté střídání teplot. Při skladování na tmavém a suchém místě se dá říct, že vydrží navěky. Procesem zakonzervování se totiž potravina nachází v absolutně sterilním prostředí, které naruší až její otevření. A co víc, konzervovaná zelenina Bonduelle byla sklízena v nejvyšší zralosti a díky rychlému a šetrnému zpracování si zachovala maximum vitamínů a minerálních látek. Máte-li už vyčerpané nápady, co v karanténě vařit, a i zásoby čerstvých potravin se vám pomalu tenčí, pojďte se vrhnout na přípravu jednoduchých receptů, ke kterým vám stačí jen pár základních surovin.

Čočka nad zlato

Čočka je jednou z nejstarších kultivovaných luštěnin, kterou lidé pěstovali. A věděli proč, tato plodina má totiž na náš organismus blahodárný vliv. Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zároveň je zdrojem pomalu se uvolňující energie. Obsahuje vysoký podíl železa, snižuje cholesterol a obsahuje velké množství vlákniny. Největším pěstitelem čočky je Kanada, kterou následuju Indie, kde je její nejvyšší spotřeba na hlavu, vždyť je nedílnou součástí tamější kuchyně. Nechte se jí inspirovat. A pokud se Vám nechce čočku dlouho sáhodlouze namáčet, zvolte tu konzervovanou. Skvěle chutná, poslouží jako zdravé zahuštění do polévek a mimo jiné se hodí třeba i pro přípravu pomazánek. Ta konzervovaná je navíc perfektní pro rychlou přípravu zeleninového salátu.

Čočkový zeleninový salát

Ingredience:

  • 2 plechovky (425 ml) Bonduelle Vapeur čočky
  • 3 nadrobno nakrájené nakládané okurky
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 1 nadrobno nakrájená červená paprika
  • Kuskus / Tarhoňa
  • Olivový olej
  • Ocet
  • Cukr
  • Sůl

Postup:

  1. Čočku propláchněte pod vodou a smíchejte s ostatní nakrájenou zeleninou.
  2. Zakápněte olejem, octem a dochuťte solí, případně cukrem.

Znovuobjevené bohatství indiánů

Čte se kínoa, píše se quinoa a někdo jí také říká merlík čilský. Řeč je, a teď zcela bez nadsázky, o zázračné pseudoobilovině, která neobsahuje lepek, zato je nesmírně bohatá na bílkoviny. Její využití je neomezené, hodí se k snídani do kaše, k obědu jako příloha, nebo k večeři do salátu. S quinoou připravíte perfektní sladké i slané pokrmy a pohrát si můžete i s barevností pokrmů – dělí se totiž na bílou, červenou a černou. My jsme tentokrát zvolili jednoduché placičky, které jsou hotové do 30 minut.

Quinoové placičky

Ingredience:

  • 2 balení Bonduelle Mini Quinoa, 2 x 106 ml
  • 2 vajíčka
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ hrnku pažitky
  • ½ hrnku rukoly
  • ½ strouhaného parmezánu
  • Strouhanka
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Veškeré ingredience vložte do mísy, ochuťte solí, pepřem a promíchejte.
  2. Postupně přisypávejte strouhanku, aby se směs spojila a nedrolila.
  3. Následně z těsta vytvarujte malé placičky o velikosti dlaně.
  4. Osmahněte na pánvi na trošce oleje, nebo pečte v troubě cca 20 min. na 180° C.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here