Špaldová mouka – využijte v kuchyni znovuobjevený poklad!

0
337

Špaldová mouka je znovuobjevenou ingrediencí, kterou v kuchyni používali naši předkové. Má mnoho výhod a výživových vlastností, které u klasické bílé mouky nenajdeme. Přinášíme vám tip na recepty, ve kterých ji lze jednoduše využít.

Tip: Pokud nemáte s pečením z celozrnných mouk zkušenosti, doporučujeme nejprve nahradit 1/3 bílé klasické mouky moukou celozrnnou, aby rozdíl nebyl příliš velký.

Celozrnný mazanec ze špaldové mouky

Probio mazanec

Ingredience:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky Probio
  • 300 g bílé pšeničné mouky Probio
  • 100 g přírodního třtinového cukru Probio
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 40 g droždí
  • 250 ml mléka nebo rýžového, sojového, špaldového… nápoje Isola Bio
  • 60 g hrozinek
  • citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu, muškátový oříšek
  • 50 g vlašských ořechů, mandle, sůl

Postup:

Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté vytvoříme bochánek mazance, necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200°C).

Před vložením do trouby mazanec potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších  25-35 minut. Zda je mazanec upečený zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.

Špaldové muffiny s čokoládou

Probio muffiny

Doba přípravy: 30min + 40 min pečení

Ingredience:

  • 140 g Špaldová celozrnná mouka Probio
  • 140 g Pšeničná bílá hladká mouka
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva  
  • 100 g Máslo
  • 2 ks Vejce
  • 250 ml Mléko
  • 100 g Třtinový cukr přírodní
  • 3 lžíce Kakao
  • 1 balení Čoko kapky

Postup:

Smíchejte nejprve suché suroviny. Mezitím si rozehřejte máslo. Máslo, mléko a vejce smíchejte se suchými surovinami a důkladně promíchejte do hladkého tekutého těsta. Vyložte si formy na muffiny papírovými košíčky a lžící pomalu plňte. Tato množství vystačí přesně na 12 ks.

Pečte na 180°C asi 25 minut.

Tip: do těsta můžete pro zvláčnění nastrouhat i 3 menší jablka, rozmačkat banán či pro chuť rozmixovat lískové či vlašské ořechy

Špaldový quiche s brokolicí

Probio quiche

Doba přípravy: 30min + 40min pečení

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky Probio
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce vody
  • 140 g másla

Náplň:

  • 100 g brokolice
  • 100 g celeru
  • 100 g mrkve
  • máslo
  • muškátový oříšek Sonnentor
  • kurkuma Sonnentor
  • červená paprika Sonnentor
  • 250 ml sójového krému na vaření a pečení Isola Bio
  • 2 vejce
  • sýr na posypání

Postup:

Mouku, vejce, rozpuštěné máslo a vodu smíchejte a vypracujte v tuhé těsto. To vložte do formy na koláč (cca 20 cm) a na několika místech ho propíchněte vidličkou a nechte chvíli odležet.

Zeleninu nakrájejte na menší kousky, krátce ji na másle osmažte a přidejte koření. Rozmíchejte vejce se sójovým krémem a lehce osolte. Na odpočinuté těstopoložte vychladlou zeleninu, kterou zalijte rozmíchanými vejci s krémem a posypte nastrouhaným sýrem. Pečete v troubě na 150 °C dozlatova 30 – 40 minut.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here