Máslová, muškátová, velkoplodá, špagetová – nejvýraznější plodina babího léta, dýně, má opravdu mnoho podob. Každá je jiná a vhodná pro odlišnou úpravu. Popusťte uzdu fantazii a místo klasických receptů provoňte svou kuchyni tentokrát dýní na sladko. Dýňový koláč bude netradiční ozdobou každé podzimní tabule. Nechte se inspirovat našimi recepty.
Dýně původně pochází ze Střední Ameriky, ale dávno v Česku zdomácněla a stala se snadno pěstovanou a vděčnou plodinou. Dříve byla u nás známá pouze tykev velkoplodá a většinou se z ní vyráběly domácí dýňové kompoty, na které málokdo vzpomíná s láskou. To už je naštěstí minulostí a dnes máme pestrou nabídku jak různých druhů, tak rozličných chutí i způsobu zpracování.
Čím si vás získá?
Tykev je neuvěřitelně variabilní – můžete ji vařit, péct, smažit, zavařovat, zapékat, cokoli vás napadne. Navíc je bohatým zdrojem minerálů: sodíku, draslíku, hořčíku nebo železa a také cenných vitamínů. Důvodů, proč si ji oblíbit, je opravdu mnoho. Tak neváhejte a vyberte si tu pravou pro vás.
Ať už se chystáte na nákup Hokkaidó, máslové, či muškátové dýně, vždy se zaměřte na kvalitu. Tu najdete především v ekologickém zemědělství, které garantuje pěstování výhradně na přírodní bázi.
Pro hospodyňky a nadšené kuchaře je však synonymem nejen skvělých polévek či rizota, ale také dezertů. Vyzkoušejte naše recepty na dýňové koláče a nechte svůj domov provonět pravou vůní podzimu.
Které jsou vhodné na polévky a které na koláče? Poradíme vám!
Mezi nejznámější tykve u nás patří Hokkaido, která je ideální jak na sladké moučníky, tak na přípravu polévky. Skvělé na ní je, že se nemusí loupat, protože slupka varem změkne. Stačí ji tedy zbavit semínek a dát se do vaření. Díky své sladší chuti a krémovité konzistenci se kromě polévek a dezertů hodí také jako náhrada příloh, k přípravě bramboráků, nebo třeba do rizota.
Mezi další oblíbené, byť ne tak známé, patří máslová. Má hruškovitý tvar se semínky pouze v dolní rozšířené části, poskytne nám tak velké množství dužiny a minimum odpadu. Chuťově je velmi jemná, s máslovooříškovými tóny, které se pečením ještě zvýrazní. Ta je vhodná pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, ideální je také k přípravě pyré, které upotřebíte do koláčů a lívanců anebo výtečných přesnídávek pro děti.
Hledáte-li náhradu těstovin, pak vám skvěle poslouží špagetová. Ta je, jak název napovídá, vhodná pro přípravu zeleninových špaget. Stačí ji rozpůlit, zbavit semínek a dát vařit. Po uvaření nebo upečení se tykev rozpadá na vlákna připomínající špagety. Použijte je místo nudlí do polévky nebo přelijte rajčatovou omáčkou a získáte snadnou a bezlepkovou náhradu těstovin.
Dýňový koláč z tvarohového těsta
Ingredience:
- 1 bio dýně hokkaido (1,5 kg)
- 3 lžíce bio cukru
- 100 g bio mletých oříšků
- bio vanilinový cukr
- bio skořice
Na těsto:
- 200 g hladké mouky v bio kvalitě
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 g bio tvarohu
- 60 g bio másla
- 2 lžíce bio oleje
- špetka soli
- ¼ lžičky mleté bio skořice
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho v chladu odpočinout. Dýni oloupeme, nastrouháme nahrubo a v pánvičce podusíme s cukrem, skořicí a vanilinovým cukrem doměkka. Těsto vyválíme na plech, propícháme vidličkou, pokryjeme podušenou dýní, posypeme mletými oříšky a koláč upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Na závěr můžeme ozdobit šlehačkou.
Výtečný dýňový koláč s jablky a skořicí
Ingredience na náplň:
- 400 g bio dýně
- 1-2 bio jablka (podle velikosti)
- citronová kůra z bio citronu
- bio mandle
- bio skořice
- bio cukr dle chuti
Na těsto:
- 225 g bio hladké mouky
- 135 g bio másla
- 1,5 lžičky prášku do pečiva v bio kvalitě
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce bio cukru
- sůl
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu a kůru, skořici a uvaříme na kaši. Mezitím z mouky, másla, špetky soli, cukru, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, pokryjeme dýňovou náplní, posypeme nasekanými mandlemi a ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 40 minut na 180 °C. Vychladlý koláč posypeme cukrem a poté servírujeme.
Zdroj: BIO