Nebojte se ovoce ani při dietě. Stačí vědět, jak na to!

1
1424
Foto pixabay

Ovoce je při dietě zakázané. Pokud chcete zhubnout, vyhýbejte se mu obloukem! Tyto věty už jistě slyšel někdy v životě prakticky každý, kdo se snažil shodit pár přebytečných kil. Jak je to ale doopravdy?

„Dnes už víme, že ovoce ve správném množství naši váhu v žádném případě nezvedá. Naopak, je přírodním zdrojem celé řady látek, které dnešní populace potřebuje pro svůj vyvážený životní styl,“ vysvětluje Ivana Kabelková, výživová poradkyně programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, která upozorňuje, že v ovoci nalezneme celý komplex vitaminů, minerálních látek a tolik potřebné vlákniny. Jak jej zařadit do jídelníčku, aby z něj měl člověk ten největší užitek?

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby každý v rámci tolik potřebného vyváženého životního stylu snědl denně nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny. To jsou přibližně tři až čtyři kousky. „Díky konzumaci takového množství ovoce a zeleniny člověk napomáhá prevenci před civilizačními i chronickými onemocněními, například před rakovinou, cukrovkou, srdečními chorobami nebo obezitou,“ upozorňuje na benefity Ivana Kabelková s tím, že Češi se tímto doporučením téměř neřídí. Z výzkumů vyplývá, že téměř polovina českých obyvatel ovoce a zeleninu do svého jídelníčku pravidelně nezařazuje vůbec a doporučené množství pravidelně konzumuje pouhých 10 % Čechů.

Jaké ovoce a v jakém množství?

Pokud už Češi po ovoci sáhnou, jedná se hlavně o lokální produkci – jablka a hrušky, ale také meruňky, třešně, švestky a bobuloviny – rybíz, borůvky, jahody i maliny. Z exotického ovoce jsou to pak citrusy, ale i banány nebo kiwi a ananas.

Důvodů, proč se řídit doporučeními a ovoce do svého jídelníčku pravidelně zařazovat, je hned několik. „Tím hlavním jsou účinné biologicky aktivní látky, tzv. fytochemikálie, které jsou nejrůznějšími mechanismy schopné příznivě ovlivňovat zdraví člověka. Podle některých odhadů mohou být v jednom kusu ovoce hned desítky až stovky těchto biologicky aktivních látek,“ upozorňuje výživová poradkyně programu The 1:1 Diet a dodává, že právě jejich přirozený obsah v potravinách je jedním z důvodů, proč nemohou výživové doplňky plně nahradit konzumaci čerstvého ovoce. „Důležité také je, že fytochemikálie se vyskytují pouze v rostlinné stravě, v potravinách živočišného původu nikoliv,“ říká Ivana Kabelková a doporučuje tak všem, aby se nad vyvážeností svého jídelníčku alespoň zamysleli.

Nejvíce bioaktivních látek bylo zjištěno u černého rybízu, dále pak v grapefruitech, kiwi nebo pomerančích. Z tradičního českého ovoce jsou to během léta švestky, jablka, ale také hrušky nebo nektarinky.

Jak šetrně zpracovávat ovoce

Blanšírovaná zelenina je stálicí v českých kuchyních, tato metoda však funguje i u přípravy ovoce. Díky ní účinně zbavíte ovoce virů, bakterií, ale i zbytků pesticidů, které se na ovoci mohou vyskytovat. Principem blanšírování je rozdělit ovoce na menší kousky, které se na cca minutu až dvě vloží do vařící vody. Následuje prudké ochlazení ihned po vytažení zvody tak, že jej položíte do ledové lázně. Díky tomuto postupu zajistíte křehkost ovoce, ale i jeho stálou barevnost. Nutriční hodnota se přitom sníží jen mírně. Blanšírování je vhodné pro tvrdší ovoce, jako například meruňky nebo broskve, které pak můžete využít například do salátů.

Dalším ideálním způsobem, jak uchovat sezónní ovoce, je sušení. Díky němu totiž ovoce neztratí ani vitaminy, minerály nebo vlákninu. K tomu může dopomoct i šetrná elektrická sušička potravin. Následné správné uskladnění nasušeného ovoce v uzavíratelných nádobách nebo látkových sáčcích pak zaručí jeho dlouhou trvanlivost.

Zdroj: The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan

1 REAKCE

  1. Ovoce je při dietě zakázané…První věta a stačí.Nikdy jsem to neslyšel a nevím o nikom kdo ano.Výživové poradce nikdo nikdy nepotřeboval ale někdo může mít zas aspoň papír 😀 jak říká Jarda Dušek 😉 Příroda Nás nastavila dokonale.Jaro soulož div Nám nevypadnou oči z důlku.Léto doplníme vitamíny z vyčerpání z jara tím že žerem vše co roste(ovoce zelenina),podzim nabíráme tuk skze přezimování takže nám chutná kde co a zima relax a otužování skrze zdravíčko.Tak je to už tisíce let od ohně v jeskyni.A najednou posledních pár let potřebujeme někoho s papírem jak žrát 😀 Padám smíchy na prdel.Možná nežrat denně twixky,milky,tyčinky,chipsy a podobný sračky jako kuře z KFC a hambáče z mekáče a místo práce v kanclu nebo gauče po práci doma se hejbat tak není co řešit.Ale ruku na srdce….95% lidu jsou liný prasata co raději sezobou tablety z reklamy a čekají na břišáky…Mám +- 2kg 82kg od 18 let a je mi 38.V zimě víc(84) a na jaře to spadne samo.180cm…A jak? hejbu se SAKRA !!! Makám denně na zahradě,občas fotbal s klukama,běžky,sauny,bazény,kolo,hrazda,výpomoc na stavbě u kamaráda apod.Pořád v zápřahu.TV nemám asi 12 let a nejlepší rozhodnutí v životě.To zblbne i normálního.Hlavu nemáte aby Vám nepršelo do krku tak ji začněte používat 😉

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here