Grilovací sezona je v plném proudu a nabízí řadu tradičních i originálních receptů s vůní exotiky. Vyzkoušejte s námi netradičně připravený vepřový bok, kuřecí prsa, asijský salát či tatarák z chřestu.
Vepřový bok sous vide na grilu
Ingredience:
- 1 kg vepřového boku
Na marinádu:
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 2 lžíce Sójová omáčka bez lepku Vitana
- 2 lžíce Sójová omáčka sladká Vitana
- 2 lžíce medu
- 30 g nakrájeného oloupaného zázvoru
- 1 nakrájenou jarní cibulku
- 2 nasekané stroužky česneku
- Chilli kousky Vitana
- Vitana Chilli omáčka
- Vitana Badyán celý
- Vitana Skořice celá
- Vitana Anýz celý
Postup:
Suroviny na marinádu smícháme. Vepřový bok nakrájíme na větší kostky, vložíme do sáčku a zalijeme marinádou. Zavakuujeme a vaříme ve vodní lázni při teplotě 75 stupňů Celsia asi 4 hodiny. Uvařený bůček otřeme od marinády, osušíme a na grilu grilujeme kůží dolů, dokud se kůže nevypeče do křupava.
Kuřecí prsa Mediterian na grilu
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa
- 4 lžíce másla
- 2 menší zelené cibule
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- VITANA Gurmánské ITALSKÉ KOŘENÍ
- VITANA MLÝNKY sůl a pepř podle chuti
Postup:
Kuřecí prsa okořeníme VITANA Gurmánskou italskou směsí, vložíme do sáčku, přidáme ostatní ingredience, máslo a zavakuujeme. Vložíme do vodní lázně, nastavíme teplotu na 63,5 °C a vaříme 1 hodinu.
Uvařená prsa vyjmeme ze sáčku, osušíme, a opečeme na grilu. Šťávu ze sáčku varem zredukujeme a zjemníme ztuhlým máslem.
Asijský okurkový salát (vhodný k bůčku)
Ingredience:
2 salátové okurky, 100 g Vitana semínka Směs se sezamovým semínkem, sůl
Zálivka:
2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 ½ lžíce sezamového oleje, 1 ½ lžíce cukru,1 stroužek česneku, 1 lžička chilli vloček
Postup:
Okurky nakrájejte na tenká kolečka a dejte do velké mísy. Osolte a promíchejte. Nechte stát asi 10–15 min., aby okurky pustily vodu. Tu pak slijte. Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady a přidejte česnek nakrájený nadrobno a dosolte podle chuti.
Polovinu zálivky vmíchejte do okurek a dobře promíchejte. Zbytek nalijte na salát a posypte sezamovými semínky. Ihned podávejte.
TIP:
Do salátu mžete přidat na nudličky nakrájenou mrkev, červenou cibuli, salát Little Gem nebo jarní cibulku.
Tatarák z chřestu (vhodný ke kuřeti)
Ingredience:
1 svazek zeleného chřestu, 1 avokádo, 2 rajčata, 1 šalotka, ½ citrónu, 2 lžičky kapar, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa z bílého vína, pažitka, sůl, Vitana Krutonky Rajčata a bazalka
Postup:
Chřest očistěte a odlomte dřevnaté konce. Vložte na 2 min. do vroucí osolené vody. Ihned zchlaďte.
Dejte okapat na cedník. Ve velké míse smíchejte olej, ocet a sůl. Šalotku nakrájejte nadrobno. Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku a nakrájejte na kostičky. Zakápněte citrónem, aby nezhnědlo. Rajčata nakrájejte na osminky, zbavte dužiny a pokrájejte na kostičky. Kapary nechte okapat a překrájejte.
Vše dejte do mísy. Nakonec přidejte chřest nakrájený na kolečka a pažitku. Opatrně promíchejte. Posypte krutony. Salát můžete nechat chvilku proležet, aby se spojily chutě.