Překvapte své blízké grilovanými specialitami

0
262

Grilovací sezona je v plném proudu a nabízí řadu tradičních i originálních receptů s vůní exotiky. Vyzkoušejte s námi netradičně připravený vepřový bok, kuřecí prsa, asijský salát či tatarák z chřestu.

Vepřový bok sous vide na grilu

Ingredience:

  • 1 kg vepřového boku

Na marinádu:

  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 2 lžíce Sójová omáčka bez lepku Vitana
  • 2 lžíce Sójová omáčka sladká Vitana
  • 2 lžíce medu
  • 30 g nakrájeného oloupaného zázvoru
  • 1 nakrájenou jarní cibulku
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • Chilli kousky Vitana
  • Vitana Chilli omáčka
  • Vitana Badyán celý
  • Vitana Skořice celá
  • Vitana Anýz celý

Postup:

Suroviny na marinádu smícháme. Vepřový bok nakrájíme na větší kostky, vložíme do sáčku a zalijeme marinádou. Zavakuujeme a vaříme ve vodní lázni při teplotě 75 stupňů Celsia asi 4 hodiny. Uvařený bůček otřeme od marinády, osušíme a na grilu grilujeme kůží dolů, dokud se kůže nevypeče do křupava. 

Kuřecí prsa Mediterian na grilu

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 4 lžíce másla
  • 2 menší zelené cibule
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • VITANA Gurmánské ITALSKÉ KOŘENÍ
  • VITANA MLÝNKY sůl a pepř podle chuti

Postup:

Kuřecí prsa okořeníme VITANA Gurmánskou italskou směsí, vložíme do sáčku, přidáme ostatní ingredience, máslo a zavakuujeme. Vložíme do vodní lázně, nastavíme teplotu na 63,5 °C a vaříme 1 hodinu.

Uvařená prsa vyjmeme ze sáčku, osušíme, a opečeme na grilu.  Šťávu ze sáčku varem zredukujeme a zjemníme ztuhlým máslem.

Asijský okurkový salát (vhodný k bůčku)

Ingredience:

2 salátové okurky, 100 g Vitana semínka Směs se sezamovým semínkem, sůl

Zálivka: 

2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 ½ lžíce sezamového oleje, 1 ½ lžíce cukru,1 stroužek česneku, 1 lžička chilli vloček

Postup:

Okurky nakrájejte na tenká kolečka a dejte do velké mísy. Osolte a promíchejte. Nechte stát asi 10–15 min., aby okurky pustily vodu. Tu pak slijte. Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady a přidejte česnek nakrájený nadrobno a dosolte podle chuti.

Polovinu zálivky vmíchejte do okurek a dobře promíchejte. Zbytek nalijte na salát a posypte sezamovými semínky. Ihned podávejte.

TIP:

Do salátu mžete přidat na nudličky nakrájenou mrkev, červenou cibuli, salát Little Gem nebo jarní cibulku.

Tatarák z chřestu (vhodný ke kuřeti)

Ingredience:

1 svazek zeleného chřestu, 1 avokádo, 2 rajčata, 1 šalotka, ½ citrónu, 2 lžičky kapar, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa z bílého vína, pažitka, sůl, Vitana Krutonky Rajčata a bazalka

Postup:

Chřest očistěte a odlomte dřevnaté konce. Vložte na 2 min. do vroucí osolené vody. Ihned zchlaďte.

Dejte okapat na cedník. Ve velké míse smíchejte olej, ocet a sůl. Šalotku nakrájejte nadrobno. Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku a nakrájejte na kostičky. Zakápněte citrónem, aby nezhnědlo. Rajčata nakrájejte na osminky, zbavte dužiny a pokrájejte na kostičky. Kapary nechte okapat a překrájejte.

Vše dejte do mísy. Nakonec přidejte chřest nakrájený na kolečka a pažitku. Opatrně promíchejte. Posypte krutony. Salát můžete nechat chvilku proležet, aby se spojily chutě.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here