Podzim je často s spojován s dýní, která nabízí nepřeberné množství voňavých receptů. Přestože za již tradiční a oblíbený recept je považována dýňová polévka, my vám přinášíme také dýňové recepty na lasagne, salát či parmigiana.
Podzimní lasagne s dýní
Suroviny:
- 500 g lasagne
- 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně
- 2 stroužky česneku, zeleninový vývar
- extra panenský olivový olej
- několik snítek rozmarýnu
- 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia
- sůl
- pepř
Na bešamel:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 2 dcl mléka
- 50 g strouhaného sýruGran Moravia
- muškátový oříšek.
Postup:
Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně. Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia.
Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.
Podzimní salát s dýní a cizrnou
Suroviny:
- dýně Hokkaido
- cizrna v nálevu
- 1 červená cibule
- extra panenský olivový olej
- sýr Tre Corti
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- stroužek česneku
Postup:
Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do zapékací mísy spolu s trochou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte dvě snítky rozmarýnu. Dejte péct na 180° asi na 20 minut, občas zamíchejte. Poté nechte vychladnout. Na pánvi osmahněte stroužek česneku, přidejte snítku rozmarýnu a předem scezenou cizrnu. Osolte, opepřete a povařte asi 10 minut. Cibuli na krájejte na tenké plátky a rozložte je na talíře. V míse promíchejte kostičky upečené dýně s cizrnou a přidejte k cibuli na talířích. Posypte nahrubo nastrouhaným sýrem Tre Corti a podávejte.
Dýňový krém se sýrem caciotta pepata a tymiánem
Suroviny:
- 500 g očištěné dýně
- 50 g bílé cibule, 1 l zeleninového vývaru
- sůl, olivový olej
- 30 g čerstvě nastrouhaného sýru Caciotta pepata, 60 g prosciutto crudo vcelku
- tymián
- pár stroužků česneku
- 1 šalotka
Postup:
Pokrájejte dýni a cibuli na kostičky, zalijte olivovým olejem a pečte v troubě při 170 stupních asi 16-20 minut. Po upečení rozmixujte dohladka. Krém smíchejte se zeleninovým vývarem a dochuťte solí. Prosciutto crudo nakrájejte na kostičky a nechte marinovat v oleji spolu s tymiánem, česnekem a šalotkou, pak opečte na pánvi. Polévku v talíři ozdobte opečenou šunkou a nastrouhaným sýrem caciotta pepata.
Dýňová parmigiana
Suroviny (pro 4-6 osob):
- 800 g dýně Hokkaido
- 500 g bešamelu
- 400 g mozzarelly
- 100 g nastrouhaného sýru Tre Corti
- olivový olej
- sůl
- pepř
Sýry kdostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.
Postup:
Dýni oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte semínka a nakrájejte na tenké plátky. Mozzarellu také nakrájejte na tenké plátky. Pečící formu vytřete olivovým olejem, na dno dejte vrstvu dýně, lehce osolte a zalijte částí bešamelu. Další vrstvu tvoří plátky mozzarelly opět zalité trochou bešamelu. Pak následuje opět vrstva dýně a ve vrstvení á la lasagne pokračujte do vyčerpání surovin. Horní vrstvu by měla tvořit mozzarella posypaná nastrouhaným sýrem Tre Corti. Lehce přelijte olejem, osolte, opepřete a dejte péci do trouby předehřáté na 180°asi na 25-30 minut.