Pět receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

0
323
Foto: pixabay

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

Při výběru surovin dbejte na kvalitu a vybírejte hodnotné produkty, které neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva ani žádná rezidua pesticidů. Právě to splňují produkty, které najdete pod označením bio. Jejich zpracování probíhá pod přísnou kontrolou, která se netýká pouze výsledné produkce, ale celého průběhu výrobního procesu. 

Kam pro kvalitní suroviny?

Biopotraviny nabízejí eko farmy prostřednictvím faremních obchodů, e-shopů nebo například bedýnkových systémů. Nakoupíte je rovněž na farmářských trzích, kde je vám prodejce povinen prokázat původ potravin certifikátem vystaveným jednou ze čtyř kontrolních organizací. Co nemá certifikát, není bio. Produkty ekologického zemědělství najdete ale i v supermarketech. Zaměřte se na to, aby nesly označení logem biolistu nebo biozebry.

Nepečená dortová lízátka (18 ks)

11 2

Foto:biolistem

Ingredience:

Na těsto:

  • 160 g bio piškotů
  • 70 g bio vlašských ořechů
  • 100 g bio cukru
  • 80 g bio másla
  • 2 vrchovaté lžíce bio kakaa
  • rum dle chuti
  • špetka bio skořice

Na polevu:

  • 150 g bio bílé čokolády
  • 150 g bio hořké čokolády
  • cukrátka na zdobení

Rozmixujte piškoty s ořechy a na závěr přisypejte skořici a kakao. Do vzniklé směsi přidejte máslo pokojové teploty a rum. Vypracujte z něj vláčné těsto, ze kterého lze vytvarovat kuličku. Pokud se těsto rozpadá, přidejte více másla, nebo kapku rumu. Je-li moc řídké, přidejte piškoty. Těsto dejte asi na půl hodiny do chladničky.

Do misky dejte cukr, ve kterém obalte kousíček těsta a následně z něj uválejte kuličku. Do středu napíchněte tyčinku. Takto vytvořené lízátko zapíchněte do tácku anebo dejte do skleničky a pokračujte tímto způsobem dále. Lízátka nechte do následujícího dne ztuhnout v lednici.

Druhý den si připravte polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Za stálého míchání ji nechte zchladnout – teplota čokolády na zdobení by neměla být vyšší než 30 stupňů. Poté lízátka namáčejte, posypejte zdobením a nechte v lednici ztuhnout.

Rafaelo kuličky

222
Foto:biolistem

Ingredience:

  • 300 g strouhaného bio kokosu
  • 150 g loupaných bio mandlí
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • papírové košíčky

Postup:

V míse smíchejte 200 g kokosu s kondenzovaným mlékem. Přikryjte fólií a nechte hodinu chladit v lednici.

Zbylý kokos (100 g) nasypte do mísy. Ručně zapracujte směs ze salka a kokosu. Nezapomeňte při modelování kuliček vložit doprostřed mandli. Vytvarovanou kuličku obalte v kokosu a uchovávejte v chladu.

Oblíbená vosí hnízda (60 ks)

3333
Foto:biolistem

Ingredience:

Na těsto:

  • 400 g bio cukru
  • 150 g bio másla pokojové teploty
  • 250 g bio piškotů
  • 2 lžíce bio kakaa
  • 5 lžic bio mléka
  • rum dle chuti

Na náplň:

  • 70 g bio cukru
  • 80 g bio másla pokojové teploty
  • 1 bio vejce
  • rum dle chuti
  • 60 ks bio piškotů na přiklopení

Dále budete potřebovat moučkový cukr na vysypání a formičky vosích hnízd.

Postup:

Rozmixujte piškoty, cukr máslo a kakao. Do zpracované směsi udělejte důlek a do něj vložte tekuté suroviny – mléko, rum a žloutek. Těsto zapracujte ručně tak, aby utvořilo kompaktní hmotu, nemělo by se lepit ani drobit. Zpracování je náročné a určitě zabere více než pět minut.

Dále připravte krém. Do mísy dejte máslo, cukr a žloutek. Vše promixujte a přidejte rum.

Formy vosích hnízd vysypejte před plněním moučkovým cukrem. Těsto do formiček vmačkejte prsty a na závěr udělejte otvor. Těsto vměstnejte do formičky napevno, aby se hnízdo nerozpadlo v momentu, kdy formičku otevřete. Hotová hnízda pokládejte na pečící papír.

Jakmile budete mít všechna hnízda připravená, naplňte vosí hnízda krémem maličko nad okraj. Na krém pak přitiskněte piškot. Hotová hnízda uchovávejte v chladu.

Tradiční rumové kuličky

444
Foto:biolistem

Ingredience:

  • 200 g bio másla
  • 150 g bio cukru
  • 100 g bio kakaa
  • 50 g bio kokosu
  • 1 balení bio piškotů
  • 2 lžíce nasekaných bio vlašských ořechů
  • rum dle chuti

Postup:

Piškoty rozmixujte a přidejte k nim máslo, kakao, ořechy, cukr a rum. Těsto dobře zpracujte. Mělo by být nelepivé a konzistentní. Z těsta vytvarujte kuličky, které následně obalíte v nastrouhaném kokosu. Takto připraven rumové kuličky dejte na několik dní odpočinout do chladu.

Kávová zrna

666
Foto:biolistem

Ingredience:

Na těsto:

  • 240 g bio piškotů
  • 50 g mletých bio ořechů
  • 50 g bio cukru moučka
  • 2 lžíce bio kakaa
  • 140 g bio másla
  • 4 lžíce silné kávy
  • 2 lžíce rumu

Na polevu:

  • 1 bio hořká čokoláda

Postup:

Rozdrcené piškoty smíchejte s cukrem, ořechy a kakaem. Přidejte změklé máslo, kávu a rum. Vypracujte těsto a dejte ho na 15 minut odpočinout do chladu.

Poté vytvarujte stejně velká zrna, uprostřed udělejte rýhu tak, aby připomínala kávu. Poté každý kousek namočte do hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here