Máte ve vašem „kulinárním“ repertoáru pět osvědčených jídel, které vaříte pořád dokola? Rádi byste se inspirovali novým, neotřelým receptem, který ovšem bude z běžně dostupných surovin?
Norská rybí polévka
Kuchař: Martin Zábojník
Suroviny:
- 200 g mrkve
- 200 g petržele (kořen)
- 150 g celeru (bulva)
- 200 g tresky světlé (filet bez kůže)
- 150 g bílého jogurtu Hollandia
- 200 g brambor (loupané)
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 menší cibule
- 30 g másla
- 1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru
- vinný ocet bílý
- pepř
- sůl
- kopr
Postup:
- Nejprve nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky nebo nudličky a orestujeme na rozpuštěném másle. Na závěr restování přidáme vinný ocet a rybí filé překrojené na menší kusy.
- Podlijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nebude měkká a ryba se nezačne rozpadat.
- Na závěr přidáme uvařené a nakrájené brambory, jogurt, kopr, citronovou šťávu a podle potřeby zahustíme bramborovým škrobem.
- Dochutíme dle potřeby a chuti solí a pepřem.
Salát s krupkami vařenými v tomatové omáčce s jogurtovo-koriandrovou zálivkou
Kuchař: Josef Stružík
Suroviny:
- 150 g krupky lámanka
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 g drcených rajčat
- 300 g mixu salátů
- 600 g lososa (filet s kůží)
- 200 g bílého Selského jogurtu Hollandia
- 1 svazek koriandru (čerstvý)
- 12 ks cherry rajčátek
- tymián (čerstvý)
- 1 žlutá paprika
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
- Drcená rajčata rozmixujeme ve vývaru, v něm uvaříme krupky s tymiánem.
- Nakrájíme žlutou papriku na proužky, rajčátka na čtvrtky a salát omyjeme.
- Hotové krupky necháme vychladnout. Filet z lososa nakrájíme na jednotlivé porce a lehce osolíme. Nařízneme kůži a rybu opečeme.
- Mix salátů naskládáme kolem talíře. Do středu dáme krupky a na ně položíme opečený filet z lososa.
- Z jogurtu si vytvoříme dresing. Rozmixujeme jej s nasekaným koriandrem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a přidáme do salátu.
Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem
Kuchař: Patrik Lexa
Suroviny:
- 200 g brambor
- 200 g loupané cizrny
- 100 g bílého Selského jogurtu Hollandia
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml oleje (olivový)
- 80 g pažitky
- 1 menší cibule
- olej slunečnicový
- pepř
- sůl
Postup:
- Nejprve si dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.
- K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.
Nákyp z brambor a jarní zeleniny s mletým masem
Kuchař: Josef Stružík
Suroviny:
- 400 g brambor, typ A
- 4 ks jarní cibulky
- 1 ks mrkev
- 200 g květák
- 150 g špenát čerstvý (ve vaničce, malé listy)
- 300 g mletého masa – 80 % hovězí a 20 % vepřové
- 1 ks cibule
- 120 g bílýho Selského jogurtu Hollandia
- 4 ks vejce
- 200 g strouhaný sýr parmazánového typu
- 200 g rajčatový protlak nebo drcená rajčata
- máslo na vymazání
- sůl
- pepř
Postup:
- Oloupané brambory, květák a mrkev nakrájíme na plátky. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka cca 1 cm široká.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a drcená rajčata a společně provaříme. Do vymazaného pekáčku skládáme postupně brambory, zeleninu a směs s mletým masem. Každou vrstvu přikryjeme listy mladého špenátu. Poslední vrstvu tvoří brambory.
- Jogurt, vejce a strouhaný sýr důkladně promícháme a nalijeme na nákyp. Dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě 40 minut při teplotě 180 °C.
Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem
Kuchařka: Magdaléna Murínová
Suroviny:
Na těsto:
- 135 g bílků
- 135 g cukru krupice
- 90 g žloutků
- 135 g hladké mouky
- Moučkový cukr na posypání
Lemon curd:
- 75 ml citronové šťávy
- 60 g moučkového cukru
- 50 g vajec
- 40 g žloutků
- 50 g másla
Na jogurtový mousse:
- 5 plátků želatiny
- 40 g citronové šťávy
- 100 g Krémového jogurtu Farmář Hollandia
- 53 g cukru krupice
- 13 g vody
- 25 g bílků
- 150 g smetany ke šlehání
Jahodový kompot
- 200 g jahod
- Limetkovou kůra
- Bazalku
- 2 lžíce jahodového pyré
Postup:
- Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.
- Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.
- Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně se želatinou.
- Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.
- Smetanu vyšleháme do tuha.
- Cukr a vodu zahřejeme na 121°C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.
- Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
- Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.
- Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
- Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.
Recepty vznikly v rámci spolupráce mlékárny Hollandia a juniorský (16-24 let) národní tým Asociace kuchařů a cukrářů. Výsledkem jsou tyto lahodné recepty.