Originální recepty ze suroviny, které máte běžně doma

0
143

Máte ve vašem „kulinárním“ repertoáru pět osvědčených jídel, které vaříte pořád dokola? Rádi byste se inspirovali novým, neotřelým receptem, který ovšem bude z běžně dostupných surovin?

Norská rybí polévka

Norská rybí polévka


Kuchař: Martin Zábojník

Suroviny:

  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele (kořen)
  • 150 g celeru (bulva)
  • 200 g tresky světlé (filet bez kůže)
  • 150 g bílého jogurtu Hollandia
  • 200 g brambor (loupané)
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 menší cibule
  • 30 g másla
  • 1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru
  • vinný ocet bílý
  • pepř
  • sůl
  • kopr

Postup:

  1. Nejprve nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky nebo nudličky a orestujeme na rozpuštěném másle. Na závěr restování přidáme vinný ocet a rybí filé překrojené na menší kusy.
  2. Podlijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nebude měkká a ryba se nezačne rozpadat.
  3. Na závěr přidáme uvařené a nakrájené brambory, jogurt, kopr, citronovou šťávu a podle potřeby zahustíme bramborovým škrobem.
  4. Dochutíme dle potřeby a chuti solí a pepřem.

Salát s krupkami vařenými v tomatové omáčce s jogurtovo-koriandrovou zálivkou

Salát s krupkami vařenými v tomatové omáčce 2

Kuchař: Josef Stružík

Suroviny:

  • 150 g krupky lámanka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 g drcených rajčat
  • 300 g mixu salátů
  • 600 g lososa (filet s kůží)
  • 200 g bílého Selského jogurtu Hollandia
  • 1 svazek koriandru (čerstvý)
  • 12 ks cherry rajčátek
  • tymián (čerstvý)
  • 1 žlutá paprika
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Drcená rajčata rozmixujeme ve vývaru, v něm uvaříme krupky s tymiánem.
  2. Nakrájíme žlutou papriku na proužky, rajčátka na čtvrtky a salát omyjeme.
  3. Hotové krupky necháme vychladnout. Filet z lososa nakrájíme na jednotlivé porce a lehce osolíme. Nařízneme kůži a rybu opečeme.
  4. Mix salátů naskládáme kolem talíře. Do středu dáme krupky a na ně položíme opečený filet z lososa.
  5. Z jogurtu si vytvoříme dresing. Rozmixujeme jej s nasekaným koriandrem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a přidáme do salátu.

Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Cizrnový krém 1 úprava


Kuchař: Patrik Lexa

Suroviny:

  • 200 g brambor
  • 200 g loupané cizrny
  • 100 g bílého Selského jogurtu Hollandia
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml oleje (olivový)
  • 80 g pažitky
  • 1 menší cibule
  • olej slunečnicový
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve si dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.
  2. V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.
  3. K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

Nákyp z brambor a jarní zeleniny s mletým masem

Nákyp

Kuchař: Josef Stružík

Suroviny:

  • 400 g brambor, typ A
  • 4 ks jarní cibulky
  • 1 ks mrkev
  • 200 g květák
  • 150 g špenát čerstvý (ve vaničce, malé listy)
  • 300 g mletého masa – 80 % hovězí a 20 % vepřové
  • 1 ks cibule
  • 120 g bílýho Selského jogurtu Hollandia
  • 4 ks vejce
  • 200 g strouhaný sýr parmazánového typu
  • 200 g rajčatový protlak nebo drcená rajčata
  • máslo na vymazání
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Oloupané brambory, květák a mrkev nakrájíme na plátky. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka cca 1 cm široká.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a drcená rajčata a společně provaříme. Do vymazaného pekáčku skládáme postupně brambory, zeleninu a směs s mletým masem. Každou vrstvu přikryjeme listy mladého špenátu. Poslední vrstvu tvoří brambory.
  3. Jogurt, vejce a strouhaný sýr důkladně promícháme a nalijeme na nákyp. Dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě 40 minut při teplotě 180 °C.

Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Jogurtová Šarlota šířka 2

Kuchařka: Magdaléna Murínová

Suroviny:

Na těsto:

  • 135 g bílků
  • 135 g cukru krupice
  • 90 g žloutků
  • 135 g hladké mouky
  • Moučkový cukr na posypání

Lemon curd:

  • 75 ml citronové šťávy
  • 60 g moučkového cukru
  • 50 g vajec
  • 40 g žloutků
  • 50 g másla

Na jogurtový mousse:

  • 5 plátků želatiny
  • 40 g citronové šťávy
  • 100 g Krémového jogurtu Farmář Hollandia
  • 53 g cukru krupice
  • 13 g vody
  • 25 g bílků
  • 150 g smetany ke šlehání

Jahodový kompot

  • 200 g jahod
  • Limetkovou kůra
  • Bazalku
  • 2 lžíce jahodového pyré

Postup:

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.
  2. Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.
  3. Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně se želatinou.
  4. Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.
  5. Smetanu vyšleháme do tuha.
  6. Cukr a vodu zahřejeme na 121°C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.
  7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
  8. Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.
  9. Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
  10. Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.

Recepty vznikly v rámci spolupráce mlékárny Hollandia a juniorský (16-24 let) národní tým Asociace kuchařů a cukrářů. Výsledkem jsou tyto lahodné recepty.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here