Léto je čas, kdy na řadu přicházejí lehčí recepty plné ovoce a zeleniny. My vám přinášíme tipy na avokádový chlebíček s vajíčky, cibulový dip s bylinkami, salátové lodičky a tartaletky s čerstvým ovocem. Nechte se inspirovat a potěšte chuťové pohárky své, ale i svých blízkých.
Avokádový chlebíček s míchanými vajíčky
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: 15 minut
Suroviny:
- 6 plátků kořenového chleba (příp. ciabatty)
- 5 kostek Lučina Mini natur
- 1 zralé avokádo
- 4 cherry rajčata
- hrst mixu salátů
- 4 vejce
- 1 lžička másla (přepuštěného)
- špetka kurkumy
- špetka kajenského pepře
- sůl
- černý a bílý sezam na ozdobu
Postup:
- Nejdříve si připravíme míchaná vajíčka. Na pánev si dáme máslo (příp. přepuštěné máslo) a necháme ho rozehřát. Do misky si mezitím rozklepneme vajíčka, která si společně s kurkumou, kajenským pepřem a solí, zlehka prošleháme.
- Na rozehřátou pánev nalijeme vajíčka a zlehka mícháme, až nám zhoustnou. Do míchaných vajíček přidáme 2 kostky Lučiny Mini a dobře promícháme. Necháme vychladnout.
- Mezitím si plátky chleba namažeme zbylou Lučinou, na kterou navrstvíme míchaná vajíčka. Chléb ozdobíme na tenké plátky nakrájeným avokádem, cherry rajčátky, lístky salátu, a nakonec ho posypeme sezamem.
Cibulový dip s čerstvými bylinkami
Suroviny:
Cibulový dip:
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 3 velké cibule (žluté)
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. tymián, koriandr)
- 140 g Lučiny nadýchané se smetanou
- 200 g zakysané smetany (min. 15 %)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Na servírování:
- grilovaná vepřová panenka
- lehký salát zakápnutý olivovým olejem
Postup:
- Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm do zlatavo-hnědé barvy na půlkolečka nakrájenou cibuli.
- Cibuli necháme vychladnout. Poté ji osolíme, opepříme, přidáme vinný ocet a bylinky. Vše dobře promícháme. Nakonec zlehka přimícháme Lučinu a zakysanou smetanu.
TIP: Cibulový dip se skvěle hodí ke grilované vepřové panence a lehkému salátku, který zakápneme olivovým olejem.
Salátové lodičky s Lučinou
- Doba přípravy: 10 minut
- 2 porce
Suroviny:
- 4–6 listů salátu little gem + střed
- Salátová okurka
- 4 jahody
- 100 g Lučiny Salátové
- Olivový olej
- Balzamikový krém
- Slunečnicová semínka
Postup:
- Na talíř vyskládejte listy salátu. Střed salátu natrhejte na menší kousky a rozložte do listů.
- Okurku nakrájejte na slabá půlkolečka, jahody překrájejte na čtvrtiny a Lučinu pokrájejte na kostičky.
- Do salátových listů naaranžujte okurku, jahody i Lučinu. Lehce pokapejte olivovým olejem a balzamikovým krémem. Posypte slunečnicovými semínky.
Tartaletky s čerstvým ovocem
- Doba přípravy: 30 minut + 30 minut na odležení
- Doba pečení: 20 minut
- Počet porcí: 6–8 ks
Suroviny:
Na korpusy:
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla
- 100 g třtinového cukru (rozemletého na moučkový cukr)
- 2 žloutky
- špetka soli
Na krém:
- 250 g tučného tvarohu
- 100 g sýru Lučina
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
- několik kapek vanilkového extraktu
Na dokončení:
- citrónový krém (Lemon Curd)
- čerstvé ovoce (např. maliny, borůvky a jahody)
- hrst nasekaných pistácií
Postup:
- Do robota s nástavcem typu „K“ dáme mouku, cukr, sůl a na kostičky pokrájené chladné máslo. Necháme vypracovat drobenku. Přidáme žloutky a na chvíli ještě promícháme. Těsto vyklopíme na vál a v rychlosti propracujeme. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a minimálně na půl hodiny necháme odležet v lednici.
- Těsto vyndáme z lednice a vyválíme zhruba na 2–3 mm plát. Z těsta vykrajujeme o něco větší kolečka, než je průměr našich formiček na tartaletky. Těsto dáme do tartaletek a vymačkáme prsty až k hornímu okraji formičky. Nakonec těsto na dně tartaletek propícháme vidličkou a pečeme na 170 stupňů 17–20 minut do zezlátnutí.
- Mezitím si připravíme krém. Do mísy dáme tvaroh, Lučinu, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Vše v robotu promícháme. Po chvíli přidáme smetanu ke šlehání a šleháme do té doby, než máme tuhý krém.
- Do každé vychladlé tartaletky dáme lžičku citrónového krému a rozetřeme ho po dně korpusu. Poté si dáme krém do sáčku se zdobičkou a ozdobíme každou tartaletku krémem. Nakonec na dortíky dáme čerstvé ovoce a nasekané pistácie.