Zaměřeno na lehká letní jídla. Nechte se inspirovat

0
130

Léto je čas, kdy na řadu přicházejí lehčí recepty plné ovoce a zeleniny. My vám přinášíme tipy na avokádový chlebíček s vajíčky, cibulový dip s bylinkami, salátové lodičky a tartaletky s čerstvým ovocem. Nechte se inspirovat a potěšte chuťové pohárky své, ale i svých blízkých.

Avokádový chlebíček s míchanými vajíčky

  • Počet porcí: 2
  • Doba přípravy: 15 minut

Suroviny:

  • 6 plátků kořenového chleba (příp. ciabatty)
  • 5 kostek Lučina Mini natur
  • 1 zralé avokádo
  • 4 cherry rajčata
  • hrst mixu salátů
  • 4 vejce
  • 1 lžička másla (přepuštěného)
  • špetka kurkumy
  • špetka kajenského pepře
  • sůl
  • černý a bílý sezam na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme míchaná vajíčka. Na pánev si dáme máslo (příp. přepuštěné máslo) a necháme ho rozehřát. Do misky si mezitím rozklepneme vajíčka, která si společně s kurkumou, kajenským pepřem a solí, zlehka prošleháme.
  2. Na rozehřátou pánev nalijeme vajíčka a zlehka mícháme, až nám zhoustnou. Do míchaných vajíček přidáme 2 kostky Lučiny Mini a dobře promícháme. Necháme vychladnout.
  3. Mezitím si plátky chleba namažeme zbylou Lučinou, na kterou navrstvíme míchaná vajíčka. Chléb ozdobíme na tenké plátky nakrájeným avokádem, cherry rajčátky, lístky salátu, a nakonec ho posypeme sezamem.

Cibulový dip s čerstvými bylinkami

cibulovydip4

Suroviny:

Cibulový dip:

  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 3 velké cibule (žluté)
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. tymián, koriandr)
  • 140 g Lučiny nadýchané se smetanou
  • 200 g zakysané smetany (min. 15 %)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Na servírování:

  • grilovaná vepřová panenka
  • lehký salát zakápnutý olivovým olejem

Postup:

  1. Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm do zlatavo-hnědé barvy na půlkolečka nakrájenou cibuli.
  2. Cibuli necháme vychladnout. Poté ji osolíme, opepříme, přidáme vinný ocet a bylinky. Vše dobře promícháme. Nakonec zlehka přimícháme Lučinu a zakysanou smetanu.

TIP: Cibulový dip se skvěle hodí ke grilované vepřové panence a lehkému salátku, který zakápneme olivovým olejem.

Salátové lodičky s Lučinou

Bez názvu 15
  • Doba přípravy: 10 minut
  •  2 porce

Suroviny:

  • 4–6 listů salátu little gem + střed
  • Salátová okurka
  • 4 jahody
  • 100 g Lučiny Salátové
  • Olivový olej
  • Balzamikový krém
  • Slunečnicová semínka

Postup:

  1. Na talíř vyskládejte listy salátu. Střed salátu natrhejte na menší kousky a rozložte do listů.
  2. Okurku nakrájejte na slabá půlkolečka, jahody překrájejte na čtvrtiny a Lučinu pokrájejte na kostičky.
  3. Do salátových listů naaranžujte okurku, jahody i Lučinu. Lehce pokapejte olivovým olejem a balzamikovým krémem. Posypte slunečnicovými semínky.

Tartaletky s čerstvým ovocem

tartaletka5
  • Doba přípravy: 30 minut + 30 minut na odležení
  • Doba pečení: 20 minut
  • Počet porcí: 6–8 ks

Suroviny:

Na korpusy:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 100 g třtinového cukru (rozemletého na moučkový cukr)
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Na krém:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g sýru Lučina
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu

Na dokončení:

  • citrónový krém (Lemon Curd)
  • čerstvé ovoce (např. maliny, borůvky a jahody)
  • hrst nasekaných pistácií

Postup:

  1. Do robota s nástavcem typu „K“ dáme mouku, cukr, sůl a na kostičky pokrájené chladné máslo. Necháme vypracovat drobenku. Přidáme žloutky a na chvíli ještě promícháme. Těsto vyklopíme na vál a v rychlosti propracujeme. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a minimálně na půl hodiny necháme odležet v lednici.
  2. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme zhruba na 2–3 mm plát. Z těsta vykrajujeme o něco větší kolečka, než je průměr našich formiček na tartaletky. Těsto dáme do tartaletek a vymačkáme prsty až k hornímu okraji formičky. Nakonec těsto na dně tartaletek propícháme vidličkou a pečeme na 170 stupňů 17–20 minut do zezlátnutí.
  3. Mezitím si připravíme krém. Do mísy dáme tvaroh, Lučinu, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Vše v robotu promícháme. Po chvíli přidáme smetanu ke šlehání a šleháme do té doby, než máme tuhý krém.
  4. Do každé vychladlé tartaletky dáme lžičku citrónového krému a rozetřeme ho po dně korpusu. Poté si dáme krém do sáčku se zdobičkou a ozdobíme každou tartaletku krémem. Nakonec na dortíky dáme čerstvé ovoce a nasekané pistácie.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here