Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou

Potřebujete:
Perníčky
- 175 g Selského bílého jogurtu Hollandia
- 100 g cukru
- 20 g žloutků
- 60 g vajec
- 15 g medu
- 5 g perníkového koření
- 20 g oleje
- 5 g jedlé sody
- 300 g hladké mouky
Postup:
- V misce si smícháme cukr a med, přidáme jogurt, koření a olej.
- Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou.
- Z připravené směsi vypracujeme těsto.
- Připravíme si misku s vodou a plechy s pečícím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme pak malé hromádky na plech.
- Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.
Čokoládová poleva
- 100 g kvalitní čokolády
- 10 g kokosového oleje
Postup:
- Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit ve vodní lázni a důkladně smícháme.
- Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády.
Bonus: cukrová poleva
- 50 g cukru moučka
- 20 g bílků
- 10 g citronové šťávy
Postup:
- Vše smícháme dohromady a vytvoříme hladkou polevu.
- Cukrovou polevou můžeme na hotové a vychladlé perníčky malovat libovolné ornamenty.
Tip: Do pečení zapojte i děti. Mohou míchat, nebo jen ochutnávat.
„Rychlocukroví“ – podávané teplé

Potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 10 g cukru krystal
- 6 g prášku do pečiva
- 2 g jedlé sody
- 75 g másla
- 75 g Selského bílého jogurtu Hollandia
- 30 g vajec
- 10 g studené vody
- špetku soli
Postup:
- V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Nakrájíme máslo na malé kousky a smícháme se sypkou směsí. Vypracujeme do žmolkovité konzistence.
- V malé misce rozšleháme jogurt s vejcem a vodou.
- Vlijeme do sypké směsi a důkladně promícháme.
- Vyklopíme na vál posypaný moukou a hněteme, dokud se těsto dobře nespojí.
- Hotové těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 2,5 cm a vykrájíme kolečka vykrajovátkem. Další možností je rozkrájet těsto jednoduše na čtverečky.
- Zvolené tvary sušenek pokládáme na připravené plechy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme 12 až 15 minut při 200ᵒC.
Podáváme ještě teplé s medem nebo džemem.