Originální jogurtové vánoční cukroví

0
156

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou

Potřebujete:

Perníčky

  • 175 g Selského bílého jogurtu Hollandia                              
  • 100 g cukru                                       
  • 20 g žloutků                                      
  • 60 g vajec                                          
  • 15 g medu                                         
  • 5 g perníkového koření                 
  • 20 g oleje                                           
  • 5 g jedlé sody                   
  • 300 g hladké mouky      

Postup:

  1. V misce si smícháme cukr a med, přidáme jogurt, koření a olej.
  2. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou.
  3. Z připravené směsi vypracujeme těsto.
  4. Připravíme si misku s vodou a plechy s pečícím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme pak malé hromádky na plech.
  5. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.

Čokoládová poleva

  • 100 g kvalitní čokolády
  • 10 g kokosového oleje  

Postup:

  1. Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit ve vodní lázni a důkladně smícháme.
  2. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády.

Bonus: cukrová poleva

  • 50 g cukru moučka         
  • 20 g bílků                                           
  • 10 g citronové šťávy                      

Postup:

  1. Vše smícháme dohromady a vytvoříme hladkou polevu.
  2. Cukrovou polevou můžeme na hotové a vychladlé perníčky malovat libovolné ornamenty.

Tip: Do pečení zapojte i děti. Mohou míchat, nebo jen ochutnávat.

„Rychlocukroví“ – podávané teplé

Potřebujete:

  • 300 g hladké mouky      
  • 10 g cukru krystal                           
  • 6 g prášku do pečiva
  • 2 g jedlé sody   
  • 75 g másla                                         
  • 75 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • 30 g vajec                           
  • 10 g studené vody          
  • špetku soli

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. Nakrájíme máslo na malé kousky a smícháme se sypkou směsí. Vypracujeme do žmolkovité konzistence.
  3. V malé misce rozšleháme jogurt s vejcem a vodou.
  4. Vlijeme do sypké směsi a důkladně promícháme.
  5. Vyklopíme na vál posypaný moukou a hněteme, dokud se těsto dobře nespojí.
  6. Hotové těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 2,5 cm a vykrájíme kolečka vykrajovátkem. Další možností je rozkrájet těsto jednoduše na čtverečky.
  7. Zvolené tvary sušenek pokládáme na připravené plechy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Pečeme 12 až 15 minut při 200ᵒC.

Podáváme ještě teplé s medem nebo džemem.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here