Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

0
188
Foto pixabay

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

Letní dny si doslova žádají o pořádnou nálož osvěžujícího ovoce. Navíc se jahody, třešně, meruňky nebo borůvky skvěle hodí k jednomu z nejoblíbenějších dezertů vůbec, který můžeme znát také pod názvem cheesecake. Tato dobrota se skládá z křupavé krusty, nejčastěji ze sušenek, tvarohu a sýrové vrstvy. Výhodou, kterou oceníte zejména v létě, je, že existuje pečená i nepečená varianta.

Svěží jahodový dezert

1
Foto: BIO

Na krustu:

  • 270 g sušenek v bio kvalitě
  • 150 g rozpuštěného bio másla

Na krém:

  • 4 žloutky z vajec
  • 500 g čerstvých jahod
  • 250 g třtinového cukru
  • 300 g čerstvého krémového sýru
  • 500 g tvarohu
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 citrony, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva

Sušenky vložte do mixéru, rozdrťte je a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a sušenky upěchujte na dno a také do stran. Takto připravenou krustu nechte odpočinout v lednici a mezitím si připravte náplň.

Do mísy přidejte sýr, tvaroh, kelímek smetany, cukr, citronovou kůru a zakápněte šťávou. Dobře promíchejte a přidejte žloutky. Znovu prošlehejte a výsledný krém vložte do formy na připravený korpus. Koláč potřete zbývající zakysanou smetanou a dejte zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Poté nechte vychladnout do následujícího dne v lednici.

Meruňkovo-smetanový zákusek

2
Foto: BIO

Na korpus:

  • 180 g mouky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 100 g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 10 meruněk
  • 200 g ricotty
  • 375 g zakysané smetany
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády

Dobře promíchejte mouku s cukrem a poté přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a vodu. Vypracujte hutné těsto, které rozetřete do připravené, pečícím papírem vyložené, formy. Na těsto nasypte například luštěniny, aby při pečení nevypuklo. Pečte na 170 stupňů 15-20 minut. V polovině pečení zátěž sundejte.

Mezitím si připravte náplň. Meruňky dobře očistěte a nakrájejte na menší kousky. Naskládejte část do formy, posypte cukrem a dejte ještě na 5 minut péct i s korpusem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte projít varem. Na závěr do čokolády přidejte 4 lžíce zakysané smetany. Ricottu, zbytek zakysané smetany a smetanu ke šlehání důkladně promíchejte, dokud nevznikne hutná směs. Za neustálého míchání postupně přidávejte čokoládu.

Upečený korpus zalijte připravenou náplní a na povrchu ozdobte meruňkami. Cheesecake dejte před podáváním vychladnout do lednice.

Nepečený třešňovo-tvarohový dezert

3
Foto: BIO

Na korpus:

  • 250 g sušenek
  • 70 g másla

Na náplň:

  • 250 g třešní
  • 2 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 ks tvarohu
  • 1 ks ricotty
  • 2 ks želatinového ztužovače
  • 1 ks citronu
  • lístky máty

Začněte s přípravou formy na dort, spodní část vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem. Poté si připravte korpus. V mixéru rozdrťte sušenky a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Takto připravený korpus rozprostřete na spodní část formy a prsty vmačkejte i mírně do stran. Formu vložte na půl hodiny do lednice a mezitím si připravte krém. Žloutky utřete s cukrem a poté přidejte všechny další ingredience kromě třešní. Na závěr vmíchejte ztužovač zastudena a krém přidejte na korpus. Povrch cheesecaku ozdobte očištěnými a vypeckovanými třešněmi a mátou. Přidat můžete i další letní ovoce, skvělé budou například i maliny či borůvky. Dort dejte na půl dne odpočinout do lednice.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here