Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

0
101
Foto: Pixabay/RitaE

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

Příprava polévek za studena se těší veliké oblibě především v místech, kde vyšší teploty převládají celoročně. Avšak během parných dnů, kdy příroda rozdává bohatou úrodu zeleniny a ovoce, určitě stojí za to si je dopřát i u nás, nejlépe z lokálních surovin! K dostání je nepřeberné množství čerstvé a voňavé zeleniny, stačí jen sáhnout po té nejoblíbenější.  

Studená polévka z červené řepy se zakysanou smetanou

1 1
Foto: BIO
  • 500 g červené řepy
  • cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • čerstvý zázvor
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř

Cibuli a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce nalijte vodu, přidejte nakrájenou zeleninu, zázvor a podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte minimálně 20 minut. Z hrnce pak zázvor vyjměte, polévku rozmixujte a nechte ji pořádně vychladit. Dozdobte zakysanou smetanou, lístečky červené řepy a podávejte.

Studená cuketová polévka s mátou

3 1
  • 600 g cuket
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • cibule
  • hrst lístků máty
  • stroužek česneku
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř

Cukety omyjte, zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve větším hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova. Poté přidejte cukety, česnek, mátu a za občasného míchání restujte 5 minut. Přilijte vývar, dle chuti osolte a opepřete a vařte asi 15 minut. Hotovou směs rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence. Polévku nechte vychladnout, přidejte smetanu, dozdobte mátou a podávejte.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here