Léto volá po barevných snídaních! Pusťte se do příprav a dopřejte tělu jenom to nejlepší

0
138
Foto: BIO0

Příjemná letní rána, kdy nás ze spánku probouzí hřejivé sluneční paprsky, přímo vybízí k přípravě poctivé a chutné snídaně, která hraje všemi barvami. Tu si navíc můžeme konečně dopřát venku na terase nebo zahrádce, a dodat tak snídaňovým rituálům zcela nový rozměr! Věnujte pro tentokrát přípravě o něco víc času a vsaďte na výtečné dobroty, které vám perfektně nastartují den.

Vydatná snídaně je základem každého úspěšného dne, a proto by se měla skládat výhradně z těch nejvybranějších surovin. Perfektní kvalitu vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství.

Kaše s ořechovým máslem

Nebojte se méně tradičních kombinací! I když jsou stálicí mezi vločkami ty ovesné, vsaďte tentokrát na alternativu a vyzkoušejte třeba pohankové nebo špaldové. Experimentovat můžete také s mlékem a zejména v sezóně využít místo kravského třeba kozí či ovčí. Připravte si kaši podle vašich preferencí s ovocem, sirupem i ořechovým máslem a uvidíte, že si pochutnáte!

  • 100 g vloček
  • 500 ml mléka
  • čerstvé ovoce
  • lžička javorového sirupu
  • lžička ořechového másla

Do kastrůlku se zesíleným dnem vsypte vločky a zalijte mlékem. Za občasného míchání přiveďte k varu, dejte ovšem pozor, aby se vločky nezačaly připalovat. Stáhněte plamen, nechte probublávat a povařte, dokud kaše nezhoustne. Podle chuti oslaďte javorovým sirupem a přendejte do misky. Přidejte čerstvé ovoce, ořechové máslo a ihned podávejte.

Ředkvičková pomazánka s tvarohem

2
Foto: BIO
  • svazek ředkviček
  • 250 g tvarohu
  • jarní cibulka
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • hrst pažitky
  • šťáva z citronu
  • sůl, pepř

Očištěné ředkvičky nastrouhejte nahrubo, osolte a ve větší misce nechte asi 10 minut odstát. Poté slijte přebytečnou vodu. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou pažitku, jarní cibulku a na kostičky nakrájená vejce. Vše důkladně promíchejte, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Hotovou pomazánku dejte na 20 minut odležet do lednice a podávejte namazanou na kaiserce či krajíci kváskového chleba. Navrch můžete znovu přidat ředkvičky a vše poctivě zasypat čerstvou pažitkou.

Ovocné pyré z borůvek a banánů

3
Foto: BIO
  • 2 hrnky borůvek
  • banán
  • hrnek mandlového mléka
  • bílý jogurt
  • med
  • kokosové lupínky
  • chia semínka

Borůvky omyjte, banány oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ovoce vložte do mixéru, přidejte jogurt a dochuťte medem. Mixujte dohladka a pokud je potřeba, přidejte mléko. Směs nalijte do misky, posypte borůvkami, malinami, dozdobte kokosovými lupínky, chia semínky a podávejte.

Míchaná vajíčka v placce

4
Foto: BIO
  • 6 vajec
  • 4 pšeničné nebo kukuřičné placky
  • 30 g strouhaného sýra
  • červená a zelená paprika
  • rajče
  • menší cibule
  • sůl, pepř

Cibuli, papriky a rajče nakrájejte na menší kousky. Do větší mísy rozklepněte vajíčka, rozšlehejte je metličkou či vidličkou a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte máslo, krátce osmažte cibuli a přidejte všechnu zeleninu. Chvíli restujte, poté přilijte vajíčka, přidejte nastrouhaný sýr, promíchejte a až budou vajíčka vláčná, sundejte z ohně. Placky na suché pánvi mírně opečte a naplňte je směsí vajíček a zeleniny. Dbejte ale na to, abyste je nepřeplnili. Srolované placky rozkrojte napůl a servírujte.  

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here