Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

0
35
Foto Pexels

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

Osvěžující malinová polévka

11
Foto BIO

Pokud v parných dnech příliš neholdujete polévkám, měli byste změnit názor! Tento osvěžující krém je totiž zároveň i dezert plný vitamínů.

  • 4 hrnky čerstvých malin
  • ¼ hrnku brusinkového džusu nebo šťávy z bílých hroznů
  • ½ až ¾ hrnku cukru (pokud jsou maliny dost sladké, můžete ubrat)
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 2 lžíce jemně nasekané máty

Maliny spolu s džusem a cukrem najemno rozmixujte. Směs následně přeceďte, díky čemuž se zbavíte semínek. Připravenou polévku nalijte do misek. Přidejte smetanu a lehce promíchejte, aby barvy vytvořily krásnou kombinaci. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte ještě několika kapkami husté smetany, lístky máty a malinami či jiným drobným ovocem.

Lehký salát s citronovo-jugurtovou zálivkou a malinami

22
Foto BIO
  • větší miska natrhaného salátu (může být hlávkový, ledový, čekanka, rukola, špenát apod.)
  • hrst malin
  • hrst vlašských ořechů
  • 10 dkg sušené šunky
  • 1 jogurt
  • ½ citronu
  • sůl a pepř

Natrhaný salát smíchejte s omytými malinami i oříšky. Do směsi natrhejte také šunku. Bílý jogurt dle chuti smíchejte s citronovou šťávou a přimíchejte do salátu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Vepřová panenka s malinovým přelivem

33
Foto BIO
  • 500 g vepřové panenky
  • 300 g čerstvých malin
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • 1-2 lžíce malinového džemu
  • slunečnicový olej
  • sůl a pepř

Maliny propláchněte a nechte řádně okapat. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte maliny, džem, trochu vody a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut. Omáčku můžete servírovat teplou, ale i vystydlou na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte panenku. Maso vcelku očistěte, nasolte, opepřete a po povrchu potřete trochou oleje. Uložte jej do pekáčku a vložte do vyhřáté trouby na 220 stupňů zhruba na 30 minut. Po upečení jej vyndejte a nechte ještě 5 minut odpočinout. Před podáváním jej rozkrájejte na plátky (uvnitř by mělo být lehce růžové) a přelijte malinovým přelivem. Můžete podávat třeba s rukolovým salátem či opečenými brambory.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here