Mrkev nejen do vývaru. Připravte si ji na vícero způsobů

0
888
Zdroj: pixabay

Oblíbená kořenová zelenina, která má v našich kuchyních široké využití. Řeč je o karotce, která bývá základním kamenem spížových zásob. A není se čemu divit, má totiž všestranné využití! Báječně se hodí ke všem druhům masa, do polévek, ale i třeba pomazánek nebo dezertů. Uvidíte, že variant, které vás překvapí, je opravdu hodně!

Mrkev patří k základním druhům kořenové zeleniny a skvěle doplňuje a tvoří dokonalou trojici v nespočtu receptů s celerem a petrželí. Karotka ovšem není pouze chutnou ingrediencí, ale obsahuje i mnoho látek a vitamínů, jako jsou antioxidanty, betakaroten, vitamíny B, C, E, K, lecitinu, vlákniny, ale také vápníku, sodíku, jódu, železa nebo fosforu.

Podzimní mrkvová polévka s krutony

1
Zdroj: BIO
  • 450 g mrkve
  • 1 ks šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l vývaru v kvalitě
  • extra panenský olivový olej
  • rozmarýn
  • sušená chilli paprička
  • sůl a pepř na dochucení
  • pečivo na krutony

Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na větší kusy. Poté si v hrnci rozpálíme olivový olej a přidáme šalotku, po chvíli česnek a opékáme asi 3 minuty. Přidáme mrkev a dalších pět minut restujeme. Směs podlijeme vývarem, doporučujeme zeleninový, a vaříme asi půl hodiny, dokud mrkev nezměkne. Následně směs rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme rozmarýnem, solí, pepřem a špetkou chilli. Na závěr si připravíme pečivo, které nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi.

Rychlá mrkvová pomazánka

22
Zdroj: BIO
  • 200 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 60 g smetanového sýru
  • 60 g tvarohu
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl a pepř na dochucení

Zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kusy a uvařte, dokud nezměkne. V misce smíchejte smetanový sýr s tvarohem. Uvařenou zeleninu rozmixujte a přidejte k ní připravenou směs. Na závěr dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Pohankové rizoto s pečenou mrkví a bazalkou

3
Zdroj: BIO

Na rizoto:

  • 400 g pohankových krup
  • 1 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 600 ml vývaru
  • hrst bazalky
  • sůl a pepř na dochucení

Na mrkev:

  • svazek mrkví
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce medu
  • hrst rozmarýnu
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl a pepř na dochucení

Šalotku i česnek oloupeme a nakrájíme najemno, poté přidáme do hrnce s rozpuštěným máslem a smažíme. Poté zalijeme vývarem a přisypeme pohanku a vaříme doměkka asi čtvrt hodiny. Mezitím si přichystáme mrkev, kterou oloupeme a zbavíme natě. V misce si smícháme olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Mrkev rozkrojíme napůl a potřeme připravenou směsí. Poté ji rozložíme na plech spolu s rozmarýnem a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 45 minut. Podáváme s čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here