Oblíbená kořenová zelenina, která má v našich kuchyních široké využití. Řeč je o karotce, která bývá základním kamenem spížových zásob. A není se čemu divit, má totiž všestranné využití! Báječně se hodí ke všem druhům masa, do polévek, ale i třeba pomazánek nebo dezertů. Uvidíte, že variant, které vás překvapí, je opravdu hodně!
Mrkev patří k základním druhům kořenové zeleniny a skvěle doplňuje a tvoří dokonalou trojici v nespočtu receptů s celerem a petrželí. Karotka ovšem není pouze chutnou ingrediencí, ale obsahuje i mnoho látek a vitamínů, jako jsou antioxidanty, betakaroten, vitamíny B, C, E, K, lecitinu, vlákniny, ale také vápníku, sodíku, jódu, železa nebo fosforu.
Podzimní mrkvová polévka s krutony
- 450 g mrkve
- 1 ks šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 l vývaru v kvalitě
- extra panenský olivový olej
- rozmarýn
- sušená chilli paprička
- sůl a pepř na dochucení
- pečivo na krutony
Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na větší kusy. Poté si v hrnci rozpálíme olivový olej a přidáme šalotku, po chvíli česnek a opékáme asi 3 minuty. Přidáme mrkev a dalších pět minut restujeme. Směs podlijeme vývarem, doporučujeme zeleninový, a vaříme asi půl hodiny, dokud mrkev nezměkne. Následně směs rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme rozmarýnem, solí, pepřem a špetkou chilli. Na závěr si připravíme pečivo, které nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi.
Rychlá mrkvová pomazánka
- 200 g mrkve
- 50 g celeru
- 60 g smetanového sýru
- 60 g tvarohu
- šťáva z půlky citrónu
- sůl a pepř na dochucení
Zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kusy a uvařte, dokud nezměkne. V misce smíchejte smetanový sýr s tvarohem. Uvařenou zeleninu rozmixujte a přidejte k ní připravenou směs. Na závěr dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Pohankové rizoto s pečenou mrkví a bazalkou
Na rizoto:
- 400 g pohankových krup
- 1 ks šalotky
- 2 stroužky česneku
- 100 g másla
- 600 ml vývaru
- hrst bazalky
- sůl a pepř na dochucení
Na mrkev:
- svazek mrkví
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce medu
- hrst rozmarýnu
- šťáva z půlky citrónu
- sůl a pepř na dochucení
Šalotku i česnek oloupeme a nakrájíme najemno, poté přidáme do hrnce s rozpuštěným máslem a smažíme. Poté zalijeme vývarem a přisypeme pohanku a vaříme doměkka asi čtvrt hodiny. Mezitím si přichystáme mrkev, kterou oloupeme a zbavíme natě. V misce si smícháme olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř. Mrkev rozkrojíme napůl a potřeme připravenou směsí. Poté ji rozložíme na plech spolu s rozmarýnem a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 45 minut. Podáváme s čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem.
Zdroj: BIO