Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

0
577
Zdroj: BIO

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

Medové perníčky

Jako první se určitě pusťte do přípravy medových perníčků. Aby byly dostatečně měkké a vláčné, nechte je na chladném, suchém místě odležet ideálně 3-4 týdny. Uvidíte, že jejich výslednou chuť jen tak něco nepřekoná.

Na perníčky:

  • 500 g hladké mouky v bio kvalitě
  • 110 g bio medu
  • 130 g bio cukru
  • 130 g změklého bio másla
  • 3 lžičky perníkového bio koření
  • 2 vejce z bio chovu
  • 8 g bio kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody

Na polevu:

  • 160 g moučkového cukru v bio kvalitě
  • 5 kapek šťávy z bio citronu
  • 1 bílek z bio vejce

Všechny ingredience smícháme a ručně nebo pomocí robota vypracujeme v těsto. Zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc vychladit do lednice. Následně necháme těsto alespoň 20 minut odležet v pokojové teplotě a poté rozválíme na tloušťku přibližně 3-4 mm. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Vykrajovátkem tvoříme tvary perníčků, stromečků, srdíček či hvězdiček. Vykrojené tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 8-10 minut péct. Průběžně kontrolujeme, aby se nepřipálily. Hotové perníčky necháme vychladnout a připravíme si polevu. Do mísy od robota dáme bílek a moučkový cukr. Šleháme na střední stupeň asi 10 minut. Přidáme citronovou šťávu a promícháme. Zdobící sáček naplníme polevou a perníčky ozdobíme podle svého vkusu.

Křehké vanilkové rohlíčky

2
Zdroj: BIO

První adventní víkend je pro přípravu vanilkových rohlíčků jako stvořený. V chladu a v suchu vám do Štědrého dne krásně provlhnou a získají svoji pověstnou křehkost. Budete překvapeni, jak rychle se po nich zapráší!

  • 300 g hladké mouky v bio kvalitě
  • 40 g cukru v bio kvalitě
  • 100 g mletých jader z bio vlašských ořechů
  • 200 g bio másla
  • 2 žloutky z bio vajec
  • kůra z bio citronu
  • 2 sáčky bio vanilkového cukru
  • bio moučkový cukr na obalení

Všechny ingredience smícháme a ručně nebo pomocí robota z nich vypracujeme hladké, kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a přes noc necháme odpočinout v ledničce. Následně z těsta rozválíme váleček o průměru přibližně 3 cm a postupně odkrajujeme stejně velké díly, ze kterých tvoříme tvar zahnutých rohlíčků. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a rohlíčky pečeme na plechu pokrytém pečícím papírem asi 10 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou. Necháme pár minut vychladnout a jednotlivě opatrně obalíme ve vanilkovém cukru.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here