Mléčné výrobky jako nedílná součást vyváženého jídelníčku! Vsaďte na dobroty, které zachutnají i zasytí

0
155
Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

I když si v letních měsících nejčastěji dopřáváme pokrmy, jejichž základ tvoří hlavně vyzrálé a šťavnaté ovoce nebo zelenina, vyplatí se nezanevřít ani na mléčné výrobky. I ty nás totiž během parných dní dokážou perfektně osvěžit a dopřát tělu přesně to, co potřebuje. Ať už nasladko, nebo naslano, vyzkoušejte naše tipy a zkuste pochoutky, které si zamilují i ti nejmlsnější.

Důležitý zdroj celé řady vitamínů, nepostradatelných bílkovin nebo minerálních látek, zejména pak vápníku – mléčné výrobky v jakékoliv podobě hrají v našem jídelníčku důležitou roli a tvoří základ pestré a vyvážené stravy.

Ať už vsadíte na mléko kravské, nebo si tentokrát dopřejete méně obvyklou variantu v podobě kozího nebo ovčího, nezapomeňte při nákupu dbát na kvalitu.

Lehké jogurtové lívanečky

1 3
Foto: BIO
  • 180 g mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 ks vajec
  • kelímek jogurtu
  • 200 ml mléka
  • máslo
  • javorový sirup
  • ovoce na dozdobení

Nejprve smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Ve větší míse pak jogurt, mléko, vejce a postupně přimíchávejte sypkou směs. Jakmile je směs hladká, nechte ji 10 minut odpočinout. Rozehřejte pánev a smažte lívanečky rovnoměrně z obou stran dozlatova. Poté nechte odstát na papírové utěrce, aby pustily přebytečný tuk. Podávejte polité javorovým sirupem a ozdobené sezónním ovocem.

Mléčný celerovo-jablkový koktejl

2 2
Foto: BIO

Přemýšlíte, co dobrého a zároveň zdravého si dát ke svačině, nebo jak si zpestřit snídani? Co třeba mléčný koktejl? Nejenže je nenáročný na přípravu, zároveň skvěle zasytí, a díky bezpočtu různých variant a kombinací můžete popustit uzdu své fantazii. Nebo vsaďte na náš nevšední tip – mléčný koktejl z celeru a jablka. Uvidíte, že se stane jedním z vašich oblíbených!

  • 50 g řapíkatého celeru
  • 250 ml mléka
  • menší jablko
  • sůl

Celer očistěte a nakrájejte na menší kousky. Jablko oloupejte, zbavte jadřince a rovněž nakrájejte na kostičky. Pokrájené suroviny vložte do mixéru, zalijte vychlazeným mlékem (můžete přidat ještě několik kostek ledu) a mixujte, dokud směs nebude hladká.

Jogurtový dip s plísňovým sýrem a bylinkami

3 3
Foto: BIO

Pakliže během horkých dní přemýšlíte, jak dokonale obohatit voňavé lahůdky z grilu, připravte si domácí dip z bílého jogurtu. Budete tak mít zaručený přehled o jeho složení a zároveň si ho můžete dochutit zcela podle svých preferencí.

  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 g zakysané smetany
  • 50 g plísňového sýra
  • stroužek česneku
  • drcené vlašské ořechy
  • šťáva z citronu
  • bazalka
  • petržel
  • sůl, bio pepř

V míse smíchejte jogurt, smetanu, přidejte najemno nastrouhaný plísňový sýr a prolisovaný česnek. Dochuťte solí, pepřem a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte malou hrst drcených ořechů, nasekané bylinky, důkladně promíchejte a podávejte ke grilovanému masu, domácím pečeným bramborám nebo do dipu na máčejte vaši oblíbenou zeleninu.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here