I když si v letních měsících nejčastěji dopřáváme pokrmy, jejichž základ tvoří hlavně vyzrálé a šťavnaté ovoce nebo zelenina, vyplatí se nezanevřít ani na mléčné výrobky. I ty nás totiž během parných dní dokážou perfektně osvěžit a dopřát tělu přesně to, co potřebuje. Ať už nasladko, nebo naslano, vyzkoušejte naše tipy a zkuste pochoutky, které si zamilují i ti nejmlsnější.
Důležitý zdroj celé řady vitamínů, nepostradatelných bílkovin nebo minerálních látek, zejména pak vápníku – mléčné výrobky v jakékoliv podobě hrají v našem jídelníčku důležitou roli a tvoří základ pestré a vyvážené stravy.
Ať už vsadíte na mléko kravské, nebo si tentokrát dopřejete méně obvyklou variantu v podobě kozího nebo ovčího, nezapomeňte při nákupu dbát na kvalitu.
Lehké jogurtové lívanečky
- 180 g mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 ks vajec
- kelímek jogurtu
- 200 ml mléka
- máslo
- javorový sirup
- ovoce na dozdobení
Nejprve smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Ve větší míse pak jogurt, mléko, vejce a postupně přimíchávejte sypkou směs. Jakmile je směs hladká, nechte ji 10 minut odpočinout. Rozehřejte pánev a smažte lívanečky rovnoměrně z obou stran dozlatova. Poté nechte odstát na papírové utěrce, aby pustily přebytečný tuk. Podávejte polité javorovým sirupem a ozdobené sezónním ovocem.
Mléčný celerovo-jablkový koktejl
Přemýšlíte, co dobrého a zároveň zdravého si dát ke svačině, nebo jak si zpestřit snídani? Co třeba mléčný koktejl? Nejenže je nenáročný na přípravu, zároveň skvěle zasytí, a díky bezpočtu různých variant a kombinací můžete popustit uzdu své fantazii. Nebo vsaďte na náš nevšední tip – mléčný koktejl z celeru a jablka. Uvidíte, že se stane jedním z vašich oblíbených!
- 50 g řapíkatého celeru
- 250 ml mléka
- menší jablko
- sůl
Celer očistěte a nakrájejte na menší kousky. Jablko oloupejte, zbavte jadřince a rovněž nakrájejte na kostičky. Pokrájené suroviny vložte do mixéru, zalijte vychlazeným mlékem (můžete přidat ještě několik kostek ledu) a mixujte, dokud směs nebude hladká.
Jogurtový dip s plísňovým sýrem a bylinkami
Pakliže během horkých dní přemýšlíte, jak dokonale obohatit voňavé lahůdky z grilu, připravte si domácí dip z bílého jogurtu. Budete tak mít zaručený přehled o jeho složení a zároveň si ho můžete dochutit zcela podle svých preferencí.
- 100 g bílého jogurtu
- 100 g zakysané smetany
- 50 g plísňového sýra
- stroužek česneku
- drcené vlašské ořechy
- šťáva z citronu
- bazalka
- petržel
- sůl, bio pepř
V míse smíchejte jogurt, smetanu, přidejte najemno nastrouhaný plísňový sýr a prolisovaný česnek. Dochuťte solí, pepřem a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte malou hrst drcených ořechů, nasekané bylinky, důkladně promíchejte a podávejte ke grilovanému masu, domácím pečeným bramborám nebo do dipu na máčejte vaši oblíbenou zeleninu.
Zdroj: BIO