Květen není jenom měsícem lásky, ale taky další várky originálních receptů od Akademie kvality. Na své si přijdou jak milovníci lehkých a zároveň poctivých dezertů, tak i příznivci pestrých a vyvážených pokrmů lahodících chuti i oku. Věřte, že základem každého receptu jsou kvalitní běžně dostupné a sezónní suroviny, které můžete poznat např. podle značek kvality, jakými jsou třeba Klasa a Regionální potravina.
Vafle z jogurtového těsta
Máte doma vaflovač? Že už jste ho hodně dlouho nepoužívali? Teď je ta správná doba ho znovu oprášit. Zavzpomínejte si na časy, kdy jste si připravovali vafle téměř každý den. Máme pro vás totiž naprosto jednoduchý recept, s nímž vám mohou pomoci i vaše děti. Základem těsta je bílý jogurt. Proto bude příjemně vláčné, a navíc dobře stravitelné. Aby byly podomácku vyrobené vafle naprosto dokonalé, ozdobte je jahodami a přidejte pár lžiček jogurtu. Nechte si chutnat.
Ingredience:
- 150 ml bílého jogurtu
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla + na vymazání vaflovače
- 50 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 lžíce medu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžička jedlé sody na pečení
- špetka soli
K podávání:
- jogurt
- čerstvé jahody
- moučkový cukr
Postup:
- V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob, sodu a sůl.
- K sypké směsi přidejte jogurt, vejce, med a máslo a důkladně promíchejte.
- Do vymazaného vaflovače lijte směs a pečte vafle.
- Vafle podávejte s jogurtem, čerstvými jahodami a cukrem.
Tip: Nezdá se vám odstín másla? Věděli jste, že jeho barva se liší v závislosti na ročním období a tedy krmivu dojnic? V době pastev a zeleného krmení je máslo žlutější díky vyššímu obsahu karotenu. Naopak v zimním období je spíše bílé. Nebarvené máslo má přirozeně smetanově lehce nažloutlou barvu.
Ovesná kaše s houbami a ztraceným vejcem
Nedáte dopustit na ovesné vločky? Rádi je kombinujete s mlékem, jogurtem, kakaem, skořicí a rozmanitým ovocem? Co si jednou udělat ovesnou kaši naslano? Nabízíme dokonalou harmonii chutí, kdy je obilný základ doplněn houbami, šalotkou, česnekem, čerstvým špenátem a pažitkou. To vše korunuje ztracené vejce. Vydatná snídaně, lehčí oběd, nebo vyvážená večeře? Kdy zkusíte náš osvědčený recept vy?
Ingredience:
- 150 g ovesných vloček
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 5 žampiónů
- hrst špenátových listů
- hrst čerstvé pažitky
- 50 g strouhaného tvrdý sýr
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Ztracená vejce:
- 2 vejce
- 1 lžíce octa
Postup:
- Vločky propláchněte, zalijte horkou vodou a nechte přikryté 10 minut změknout.
- Na pánvi si na oleji orestujte šalotku s pokrájenými žampióny a utřeným stroužkem česneku.
- Vločky přidejte ke směsi a zasypte sýrem. Osolte a opepřete podle chuti.
- Takto připravené vločky podívejte s čerstvou pažitkou, špenátem a ztraceným vejcem, které si připravíte ve vroucí vodě se lžící octa.
Tip: Zkoušeli jste už někdy chytrá, neboli
tzv. IQ vejce? Od klasických se liší tím, že jsou obohacená
o významně nutriční složky. Konkrétně se jedná o více jódu, protože se nosnicím
přidává do krmiva mořská řasa. Řadíme je proto mezi tzv. funkční potraviny.
Chřestový salát se slaninou a sázeným vejcem
Gurmáni jsou nadšení, chřestová sezóna je v plném proudu! Proto by byl hřích nezahrnout ho do nějakého lákavého receptu. Tato zelenina je plná vitaminů a minerálů (C, E). Přináší našemu organismu řadu benefitů. Chřest je skvělou alternativou pro všechny, kteří moc nevyhledávají zeleninu a současně mají mlsný jazýček. My jsme ho využili v našem salátu. Ale nenechte se mýlit. I když se jedná o salát, najdete v tomto pokrmu plnohodnotný oběd nebo večeři.
Ingredience:
- 250 g zeleného chřestu
- 100 g kvalitní slaniny
- hrst čerstvého špenátu
- 6 ředkviček
- 2 vejce
- 40 g tvrdého sýra
- 1 den starý rohlík nebo houska
- 60 ml olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
- Chřest očistěte a jeho konce zkraťte asi o 3 cm. Poté ho oloupejte v dolní třetině.
- Dejte ho pouze na 1 minutu do vroucí osolené vody a po vyjmutí ihned zchlaďte pod studenou vodou.
- Chřest osušte a dejte do mísy, ve které ho promíchejte s pokrájenými ředkvičkami a špenátovými listy.
- V troubě předehřáté na 180 stupňů si opečte plátky slaniny a pečivo pokrájené na kostičky.
- Na dresink smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a zalijte jím připravenou zeleninu.
- Servírujte s opečenou slaninou, krutony, zastrouhané sýrem a se sázeným vejcem, které připravte na kapce oleje a osolte.
Tip: Věděli jste, že z plátku kvalitní slaniny získáte pěknou dávku energie? A když sáhnete po libovějším kousku, doplníte svému organismu dokonce plnohodnotné bílkoviny a minerály ze svaloviny ve snadno využitelné formě.
Jogurtové sušenky
Sušenek není nikdy dost. Obzvlášť tehdy, když máte malé děti. Představují svačinku, kterou sbalíte do pytlíku nebo dózičky a vezmete ji s sebou na hřiště, na nákup, na procházku, zkrátka kamkoliv. Mají skvělou vlastnost, že dokážou prcky uklidnit, když to na ně přijde. Jestli ale nemáte rádi přeslazené sušenky z těžko identifikovatelných surovin, vyrobte si ty naše. Jejich hlavní ingrediencí je totiž bílý jogurt plný jogurtové kultury a možná i probiotik. A co je nejdůležitější – vaši nejmenší si na nich opravdu pochutnají.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 250 ml bílého jogurtu
- 100 g cukru krupice
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- cukr moučka na dozdobení
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, vanilkový extrakt a sůl.
- Poté přidejte jogurt, mléko a vejce a směs propracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Zdobicím sáčkem nebo lžičkou vytvořte ze směsi na plechu s pečicím papírem malé hromádky a zploštěte jim vršky.
- Dejte péct na cca 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Tip: Bílý
jogurt se vyrábí pouze z pasterovaného mléka, které je fermentováno
ušlechtilými mikroorganismy. Jogurt
může také obsahovat tzv. probiotika, která přechodně osídlují střevo
a pozitivně působí na lidský organismus. Informaci o obsahu probiotik najdete
na etiketě.
Brokolicový krém s jogurtem
Když potřebujete rychlý oběd nebo večeři, chcete se příjemně prohřát, ale nezaplácnout si žaludek, uvařte si polévku. Náš brokolicový krém s jogurtem vám dodá sílu, energii a zároveň pocit lehkosti. Proč zrovna zvolit tuto zeleninu? Obsahuje totiž hodně vlákniny, vitaminu C, hořčíku, draslíku a taky železa. Navíc je uvařená za pár minut. Díky její barvě bude mít polévka jarně zelenkavý odstín, který přímo vybízí k ochutnání.
Ingredience:
- 1 velká brokolice
- 1 cibule
- 250 ml bílého jogurtu
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 100 g oblíbeného tvrdého sýra
- hrst čerstvého kopru k podávání
- 1 den starý rohlík nebo houska na krutony
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar.
- Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
- Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
- Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.
Tip: Věděli jste, že se konzistence jogurtů odvíjí od technologického postupu výroby? Pokud se fermentují přímo v obalu výrobku, jsou husté a pevné. Občas se uvolní i syrovátka. Jestliže jogurty zakysávají až v procesním tanku, mají krémovitější konzistenci.
Jogurtový dort s jahodami
Jahody jsou snad všude, kam se podíváte. Proto se úplně nabízí zakomponovat je do nějakého lehkého svěžího dezertu. Rudé plody nejoblíbenějšího ovoce nejsou jenom dobré, ale dodávají také našemu tělu široké spektrum vitaminů, minerálů a antioxidantů. Náš jogurtový dort s jahodami je navíc plný tvarohu, jogurtu a žervé. Mléčné výrobky perfektně pozdvihnou výživovou hodnotu této pochoutky. Dobrou chuť.
Ingredience:
na korpus:
- 500 g tučného tvarohu
- 200 dětské krupičky
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 150 g másla + na vymazání formy
- špetka soli
- mouka na vysypání formy
na krém:
- 100 g změklého másla
- 160 g žervé
- 100 ml bílého jogurtu
- 150 g cukru krupice
na zdobení:
- čerstvé jahody
- čerstvý rozmarýn
Postup:
- Na přípravu korpusu v míse smíchejte změklé máslo, cukry, žloutky z vajec a vyšlehejte do hladké lesklé pěny.
- Do vzniklé pěny přidejte tvaroh a špetku soli, krupičku a prášek do pečiva.
- Na
závěr do směsi přidejte ušlehané bílky, lehce promíchejte a dejte péct ve
vymazané
a moukou vysypané dortové formě do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 50 minut. - Upečený korpus pak rozkrojte podélně na dvě poloviny.
- Na krém vyšlehejte cukr, jogurt, máslo a žervé. První polovinou krému potřete vršek spodní části korpusu, na tu dejte vrchní část korpusu a tu potřete zbylou polovinou krému.
- Celý dort dozdobte čerstvými jahodami a rozmarýnem.
Tip: Slyšeli jste o cereálních vejcích? Jsou o něco výživnější než ta běžná. Podle legislativy musí krmná směs nosnic obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří min. 60 % jejího objemu. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu.