Lanýže: Fascinující lahůdka s jedinečnou chutí, kterou můžete zařadit i do svých receptů

0
312
Foto unsplash.com

Vzácná potravina, luxusní zážitek i speciální postup při jejich hledání. To vše se dá říct o lanýžích. Za kvalitní a lahodné lanýže si sice připlatíte, ale tento gastronomický zážitek za to opravdu stojí. Co to vlastně lanýž je, jak se pěstuje a v jakých receptech může pohladit vaše chuťové pohárky? 

Lanýže jsou podzemní houby, které rostou v symbiotickém vztahu se stromy. Jejich velikost se pohybuje od 2 cm až po 20 cm. Tzv. hostitelskými stromy jsou především topoly, buky a duby. Tato pochoutka se nejčastěji pěstuje ve středomořských zemích, zejména ve Francii, Itálii nebo Španělsku. Jejich sezóna trvá obvykle od podzimu do zimy. Pro hledání lanýžů se využívá speciálně vycvičených psů, kteří jsou schopni vycítit a vyhrabat tyto houby ze země. Dříve byly k této činnosti využívána i prasata, ale kvůli snadnějšímu výcviku dominují v hledání této potraviny už pouze psi. Dokonce jsou na to speciálně školení – např. v Itálii se tomuto výcviku psů věnují i školy. 

Existuje několik druhů lanýžů, které se liší svými vlastnostmi a pěstitelskými oblastmi. Bílý lanýž je považován za nejvzácnější a nejceněnější druh s průměrem až 12 cm. Má jemnou delikátní chuť s lehkými tóny česneku, medu a ořechů. Pozor na tepelnou úpravu, jeho výjimečná chuť se tím může vytratit. Za kilo druhu Tuber si připravte přibližně 50 až 100 tisíc korun. 

Černý lanýž je charakteristický svou hnědočernou až černou barvou s malými hrbolky na povrchu a dosahuje v průměru 7 cm. Má silnější a intenzivnější chuť s oříškovými a dřevitými tóny a lehkou příměsí hořčice. Zde je cena o něco příznivější. Za kilo černého lanýže zaplatíte asi 5 až 15 tisíc korun. Nejčastějším způsobem, jak se lanýže konzumují, je nastrouhání nebo nakrájení na tenké plátky a použití jako přísada do různých pokrmů. „Plátky lanýže se skvěle hodí do omáček, rizota, těstovin, náplní a masových pokrmů. Pro zachování plného aroma a textury lanýže vždy přidávejte až v posledním kroku vaření. Šťávou můžete pokapat pokrm před servírováním”, dodává majitelka e-shopu eDelikatesy, Jaroslava Šnejdarová. 

Letní lanýž není tak ceněný jako bílý a černý lanýž, ale stále má příjemnou chuť a využití v gastronomii. Roste v různých regionech Evropy, včetně Francie, Itálie, Španělska a České republiky. Má mírnou chuť s tóny ořechů a zemitého aroma. Pozor! Pokud v Česku náhodou narazíte na lanýž, rozhodně jej nesbírejte. Je totiž chráněný zákonem, a to podle vyhlášky č. 395/92 Sb., a hrozila by vám pokuta až 50 000 Kč. Sběr lanýžů je u nás povolen pouze pro vědecké účely. Na naleziště těchto lanýžů často upozorní lesní zvěř, která ji vyhrabe ze země. Letní lanýž roste od května do listopadu v teplých listnatých lesích pod buky, duby a habry, méně často pod jehličnany a cca 30 cm pod zemí. Prospívá mu vápenitá půda a horké a vlhké klima. 

Nebojte se použít lanýže, či výrobky z nich v kuchyni i vy. Ozvláštníte tím nejeden recept, který už třeba běžně připravujete. Například klasické rizoto je ideální pokrm, kam se skvěle hodí lžička nastrouhaného lanýže. V létě oceníte především lehké jídlo, které nezatíží vaše trávení. Až si tedy budete připravovat zeleninový či těstovinový salát, nezapomeňte přidat pár kapek balzamikového krému s lanýžem. Tohle luxusní dochucovadlo dodá vašim pokrmům mimořádnou chuť a vzhled. 

Lanýže do sladké kuchyně? Ohromte návštěvu a připravte lahodný čokoládový dezert ála soufflé

Připravte si:

  • 200 g nasekané hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky nastrouhaného lanýže
  • Špetka soli
  • 3 lžíce hladké mouky

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na pečení. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a máslo a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká směs. Nechte vychladnout. Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem, vanilkovým extraktem a špetkou soli, dokud nezískáte pěnivou a světlou směs. Postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládu s máslem a šlehejte do hladké a lesklého těsta. Do hotového těsta postupně zašlehejte i hladkou mouku.

Přidejte nastrouhaný lanýž a opatrně promíchejte.

Nalijte těsto do připravené formy (můžete použít i více menších formiček) a pečte ve vyhřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud se vrchní část dezertu nezatáhne. Střed by měl zůstat lehce vláčný. Nechte dezert vychladnout a podávejte posypaný práškovým cukrem nebo s kopečkem šlehačky.

Jak je na tom lanýž a zdravé stravování? Můžete být klidní, tato potravina se obvykle konzumuje v tak malém množství, že to na vaši linii nebude mít v podstatě žádný vliv. Naopak – po nutriční stránce je lanýž takřka vynikající. „Lanýže jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahují vitaminy skupiny B, vitamín C, železo, vápník, draslík a mangan. Přítomnost těchto živin může přispět k udržení správného fungování organismu,“ říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here