Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

0
177
Foto pixabay

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

Kozí sýr v sobě skrývá nespočet výhod a jednoznačným benefitem je především složení bílkoviny. Mohou si ho totiž dopřát i ti, kteří jsou na klasickou kravskou bílkovinu alergičtí. Navíc obsahuje také snadno vstřebatelný vápník nebo menší množství tuku v porovnání s kravskou variantou.

Jak vybrat ten pravý?

Zaměřte se na kvalitu, kterou nabízejí produkty z ekologického zemědělství. Farmy hospodařící v souladu s přírodou zajišťují zvířatům co nejlepší podmínky k životu. Kozy tráví většinu času ve výběhu a na pastvě, žijí tak téměř v přirozeném prostředí. Odměnou jsou pak lahodné výrobky s řadou benefitů pro spotřebitele.

Nabídka kozích mléčných výrobků se navíc neustále rozšiřuje. Nakoupíte vše, od pomazánkových sýrů nejrůznějších příchutí po čerstvé sýry, výjimku netvoří ani zrající kozí sýry. Mléčné výrobky v bio kvalitě seženete zejména na lokálních ekofarmách, které je často nabízí i prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Nejbližší kozí ekofarmu můžete jednoduše vyhledat. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz.  Uvidíte, že i ve vašem kraji jsou farmy, nabízející mléčné výrobky z ekologické produkce. Kromě kvalitních potravin tak získáte i dobrý pocit, že podpoříte malé farmáře a potažmo místní ekonomiku.

Na sladko i na slano

Kozí sýr je díky své nezaměnitelné chuti ideálním doplňkem do jarních a letních salátů. Rovněž je oblíbený s červenou řepou a lískovými oříšky nebo v rizotu. Skvěle se ale kombinuje i ve sladké variantě – například s jahodami.

Rizoto z červené řepy s kozím sýrem

Rizoto z cervene repy s kozim syrem
Foto BIO
  • 400 g rýže v bio kvalitě
  • 150 ml šťávy z bio červené řepy
  • 1 l bio zeleninového vývaru
  • 200 g vařené bio červené řepy
  • 150 g čerstvého kozího sýru v bio kvalitě
  • 1 ks bio cibule
  • bio panenský olivový olej
  • šťáva z bio citronu
  • hrst tymiánu
  • sůl na dochucení

Nejprve si připravte rýži. Nakrájejte si najemno cibulku, kterou osmahnete na olivovém oleji dozlatova, poté přidejte rýži. Asi po dvou minutách zalijte vývarem. Rýži doporučujeme míchat, aby se nepřipekla. Jakmile se vývar vypaří, přidejte šťávu z řepy. Rýže by měla být uvařena tzv. al dente. Na konci vmíchejte kozí sýr a nechte ho v rizotu rozpustit. Podle chuti dosolte, zakápněte citronovou šťávou a ozdobte tymiánem nebo rozmarýnem.

Svěží jarní salát s kozím sýrem

Svezi jarni salat s kozim syrem
Foto BIO
  • 200 g bio kozího sýru
  • 150 g listového špenátu v bio kvalitě
  • hrst rajčat v bio kvalitě
  • hrst ořechů v bio kvalitě – dle chuti, doporučujeme vlašské
  • 50 ml ořechového oleje v bio kvalitě
  • šťáva z bio citronu
  • lžička medu v bio kvalitě
  • sůl a pepř na dochucení

Začněte se zálivkou – med krátce ohřejte a poté do něj vmíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše důkladně vyšlehejte do hladké směsi. V míse si připravte očištěné listy špenátu, které následně ochuťte zálivkou. Poté přidejte rajčata a ořechy. Na závěr si přichystejte sýr, který nechte v troubě po dobu asi dvou minut na 150 stupňů. Podávejte společně se salátem.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here