Lahodné letní recepty bez výčitek

0
883

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

Tip na lehkou večeři: Míchaný salát s baby špenátem

Ingredience:

  • salát
  • bílá paprika
  • listy baby špenátu
  • kolečka pórku
  • kousek zelené okurky
  • cottage cheese

Postup:

Vše jednoduše smíchejte a zdravá, lehká a zároveň sytá večeře je na světě!

Zdravý oběd pro mlsaly: Tvarohové knedlíky s jahodami a šlehačkou

Ingredience:

  • vanička tučného tvarohu (250 g)
  • 1 vejce (55 g)
  • 3 lžíce smetany ke šlehání (30 g)
  • 5 lžic kokosové mouky (100 g)
  • 1 lžíce psylia (10 g)
  • špetka soli
  • dochutit dle libosti (vanilkový extrakt/skořice/citronová šťáva a kůra)
  • 8-10 zralých jahod
  • navrch: zbytek smetany, další jahody, skořice

Postup:

Tvaroh, vejce a smetanu spolu vyšlehejte. Psylium umelte na prach a smíchejte se suchými ingrediencemi. Vše pak spojte do hladkého těsta a lehce rukou propracujte. Z kousků těsta v dlani tvořte placičky a balte dovnitř jahody. Švy opravdu dobře zaštipujte prsty a trhlinky, pokud se vám nějaké objeví, zahlaďte namokřeným prstem, ať se vám při vaření knedlíky nerozpadávají. Dejte vařit vodu, lehce ji osolte.  Do silně bublající, vroucí vody pak vhazujte knedlíčky a vařte asi 3 minuty. Když všechny vyplavou, budou hotové. Servírujte např. s rozmačkanými jahodami, šlehačkou a skořicí.

Oběd či večeře bez výčitek: Zapečená brokolice se zeleninou a vajíčkem

Ingredience:

  • 500 g mražené zeleninové směsi
  • 300 g brokolice
  • 5 ks vejce
  • 150 ml mléka
  • 5 stonků petrželky
  • 5 stonků kopru
  • sůl
  • pepř
  • 1 ks papriky (zelená, červená nebo žlutá)

Postup:

Brokolici omyjeme a nakrájíme na růžičky. Cca 5 minut vaříme v osolené vodě. Po 5 minutách ji vyjmeme a ihned vložíme do ledové vody, aby si zachovala krásnou zelenou barvu. Vajíčka utřeme s mlékem, přidáme rozmrazenou zeleninovou směs (mrkev, hrášek, kukuřice, zelené fazolky…), nakrájenou papriku, petrželku, kopr a promícháme. Ochutíme pepřem a solí. Směs navrstvíme do zapékací mísy, poklademe brokolicí a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 170 stupňů cca 50 minut.

Výtečná snídaně: Jahodovo-kokosový dezert

Ingredience (na 2 porce):

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 1 bílý řecký jogurt (malý kelímek)
  • 5–8 ks rozmrazených jahod
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • na ozdobu: kešu, jahody, strouhaný kokos, 70% čokoláda

Postup:

Všechny ingredience smíchejte (tvaroh, jogurt, kokos, jahody), rozmixujte, ozdobte a máte hotovo!

Netradiční oběd či snídaně: Vafle naslano z cukety!

Ingredience:

  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 1 ks cibule
  • nastrouhaná mozzarela (125 g)
  • strouhaný parmazán (50 g)
  • 2 ks vejce
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvé nasekané bazalky
  • mleté černé koření
  • sůl

Postup:

Cuketu a cibuli nahrubo nastrouhejte, lehce osolte, uložte např. na utěrku, aby cuketa pustila přebytečnou vodu a nechte cca 10 minut odpočívat. Po 10 minutách cibuli s cuketou vyždímejte v utěrce a přendejte do misky. Do této směsi přidejte další suroviny. Rozehřejte vaflovač, zlehka ho potřete olivovým olejem, přidejte trochu směsi a tvořte vafle.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here