Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

0
110
Foto: pixabay.com

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci.  Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

Hodnotné a chutné ovoce najdete především u farmářů na lokálních ekologických farmách. Bioprodukty z těchto farem nebudou obsahovat stopy postřiků ani průmyslových hnojiv, a tak se nemusíte bát, že byste si nějaké nechtěné látky přidali do čaje. Základem ekologického zemědělství je půdní úrodnost, které farmáři dosahují zejména pestrým osevním postupem a přirozeným hnojením. Tedy střídáním plodin, kypřením půdy, zaoráním hnoje, kompostu nebo zeleným hnojením. Vylepšují tím kvalitu půdy, její schopnost zadržet vodu, i životy zvířat a rostlin v naší přírodě, a tedy i v sadech. Ovoce v bio kvalitě naleznete také v obchodech, kde jej poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Tato loga zaručují, že pěstitel splnil podmínky ekologické produkce a ovoce tedy může nést označení BIO.

Dokonalý čaj

Pečený čaj vám může svým vzhledem připomínat marmeládu anebo zavařeninu, která se ale po zalití vodou jako mávnutím kouzelného proutku promění v lahodný ovocný nápoj. Pro výrobu můžete zvolit téměř jakékoliv ovoce. Záleží na vás, zda máte raději sladší anebo kyselejší variantu. Kromě čerstvých produktů můžete použít i sušené, kompotované anebo zmražené ovoce. Mezi oblíbené varianty patří jablka s červeným rybízem a skořicí, pomeranče s meruňkami či švestky s bílým rybízem a badyánem.

Náš tip: Vyhněte se banánům, které budou mít po upečení nahořklou příchuť. A menší ovoce, mezi které patří rybíz, maliny nebo borůvky, zbytečně nekrájejte a zapečte je v celku. Budou tak mít lahodnější chuť.

Krok za krokem k perfektnímu čaji

Na přípravu budete potřebovat asi 1-2 kg vámi zvoleného ovoce. Nebojte se přidat také koření. Skvěle se hodí skořice, badyán, hřebíček nebo vanilka. I koření dnes seženete v obchodní síti v kvalitě BIO. Umyté a neloupané plody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s kořením. Můžete přidat asi 2dcl vody, aby se vám směs lépe propojila. Kdo má raději sladší čaje, může přidat lžíci medu. Ovoce následně vložte na pekáč a pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 35-40 minut za občasného promíchání. Hlídejte, aby plody během pečení pustily šťávu. Následně pekáč vyndejte z trouby a opatrně pomocí naběračky naplňte připravené sklenice, které po uzavření převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Množství by vám mělo vystačit asi na 10 menších sklenic. Čaj pak jednoduše připravíte tak, že přidáte 1-3 lžičky do hrníčku a zalejete horkou vodou.

Recept: Letní pečený čaj

Alternativou k letním dnům může být také osvěžující studená varianta. Stačí totiž namísto horké vody zalít pečený čaj studenou vodou nebo minerálkou.

Obsah obrázku stůl, jídlo, dort, vsedě

Popis byl vytvořen automaticky

Ingredience:

  • 250 g bio angreštu
  • 250 g bio černého rybízu
  • 250 g bio červeného rybízu
  • 250 g bio borůvek
  • 150 g bio ostružin
  • 1 bio citrón
  • 1 lžíce bio medu

Troubu si předehřejeme na 200°C. Mezitím veškeré ovoce důkladně omyjeme a přidáme do velké mísy. Citrón oloupeme, nakrájíme na malé kousky a nasypeme do směsi. Zakápneme polévkovou lžící medu (kdo chce, může přidat i víc) a důkladně promícháme. Následně vysypeme a rovnoměrně rozprostřeme na připraveném plechu. Pečeme asi 60 minut, dokud se směs konzistencí nepodobá marmeládě. Po upečení naplníme připravené sklenice a obrátíme dnem vzhůru.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here