Cukry tělo potřebuje, rozložte si jejich denní příjem správně

0
5278

Ačkoliv je omezování cukru v posledních letech velkým tématem, je téměř nemožné vyhnout se mu úplně. Mnohdy se totiž nachází i v potravinách, v kterých bychom jej nečekali, jako např. v pečivu. I proto se v kuchyních českých hospodyněk stále častěji objevují inovativní sladidla namísto rafinovaného cukru. Sladkou chuť si ale nemusíme definitivně odpírat. Důležitou roli hraje správný výběr kvalitních „cukrů“ a jejich vyvážený příjem.

Křupavé ráno bez cukru

Sladká snídaně není žádný velký hřích, protože tělo si v průběhu celého dne s přijatými kaloriemi hravě poradí. Není ale důvod rozhoupat hladinu krevního cukru už od rána. Neprospěje to zdraví, náladě ani pracovnímu či studijnímu výkonu. Potřebujete-li se ráno pořádně nastartovat a cítit se sytě, sáhněte po inovativním Super Mysli bez přidaného cukru od Emca. Kombinace komplexních sacharidů a vlákniny nerozkolísá hladinu vašeho krevního cukru, a tak nekolísá ani vaše nálada a pracovní výkon.

Příchuť s lyofilizovanými jahodami nově doplnily další dvě varianty – čokoláda & kokos a ořechy & mandle. „Vláknina, kterou sladidlo z čekankového kořene přináší, snižuje glykemický index a působí tak příznivě na hladinu krevního cukru. Stejný efekt přinese také vydatná porce bílkovin,“ říká nutriční specialistka Hana Střelečková. Proto je kombinace Super Mysli a bílého jogurtu skvělým začátkem dne. V první polovině dne se také hodí zařadit ovoce, které přináší další dávku vlákniny, přičemž minimální doporučená denní dávka je 1 porce, tedy 1 kus jablka, broskve. U drobného ovoce (bobulovité plody) se za 1 porci považuje 1 hrst.

Ani lehký, ani těžký

Ačkoliv je oběd hlavním jídlem dne, často se stává, že ho zanedbáme. Buď z nedostatku času, příležitosti, anebo proto, že nevíme jak na něj. Pokud je oběd příliš lehký, např. zeleninový salát, tak nás z nedostatku sacharidů a bílkovin začne brzy honit mlsná. Pokud je naopak moc těžký, tělo vydá spoustu energie na strávení jídla a my budeme po zbytek dne nepoužitelní. Jak je to s cukry v čase oběda? Obědový talíř je optimální rozdělit na třetiny – třetina sacharidů, třetina proteinů a třetina zeleniny, to vše doplněné alespoň minimem tuků. Sacharidovou část je ideální pokrýt celozrnnými obilovinami, které mají vysoký obsah vlákniny i blahodárných živin, které tělo ocení. Pasé nemusí být ani sladké dezerty, když sáhnete po lehčích variantách z jogurtu, tvarohu nebo ovoce.

Závěr dne je rozhodující

Večeře je zúčtováním celého dne. Pokud nejste ve speciálním dietním režimu, není třeba podléhat mýtům, že sacharidy jsou k večeři nevhodné. Na paměti bychom měli mít, že celkový denní energetický příjem by neměl překročit energetický výdej – a to nejen při hubnutí, ale obecně pro správné fungování celého organismu. Za celý den bychom tedy měli tělu dopřát optimální příjem bílkovin, tuků i sacharidů. Obzvlášť pokud se v průběhu dne odbýváte nebo zařadíte na odpoledne či v podvečer sportovní aktivitu, není důvod si porci sacharidů k večeři odříkat. Důležitý je v tuto chvíli výběr správného zdroje a množství.

Sacharidy tvoří doplněk večerního jídla nikoliv jeho základ. Talíř plný bílých těstovin přinese jen přebytek kalorií, které tělo už ve večerním klidovém režimu nespotřebuje, a tak hrozí, že si zaděláte na nehezké tukové zásoby. Ideální jsou luštěniny, které současně se sacharidy doplní i bílkovinu, celozrnný kuskus či bezlepkové varianty jako pohanka, quinoa nebo rýže.  Platí také, že večerní jídlo by nemělo být příliš tučné ani kořeněné. To by mohlo narušit usínání a klidný spánek.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here