Ke snídani rebarborový koláč? Proč ne!

0
96

Přemýšlíte, čím překvapit ke snídani rodinu i jak si zkrátit dlouhé chvíle doma? Upečte ke snídani lahodný koláč ze sezónní rebarbory! Právě nyní je totiž její čas, a pokud ho promeškáte, můžete se na ní těšit zase až za rok. Jděte do toho, uvidíte, že se všichni budou olizovat až za ušima.

Rebarbora, statná načervenalá bylina, jejíž chuť je někdy až nepříjemně kyselá, se konzumuje pouze v období od poloviny května do poloviny června. Jakmile totiž začne kvést, množství kyseliny šťavelové se zvyšuje, což může být pro člověka škodlivé až jedovaté. Také dejte pozor, abyste při pečení používali jen rebarborový řapík, nikoli listy. S výběrem pěkné byliny vám pomohou například pracovníci na ekologické farmě. Sehnat ji můžete také například na faremních e-shopech. V obchodech poznáte bio ovoce, bio zeleninu i další biopotraviny spolehlivě podle log biolistu a biozebry. Rebarbora se nejčastěji používá do koláčů, určitě ji však můžete vyzkoušet také jako jednu z přísad do ranního smoothie nebo do originálního salátu. Nemáte-li rádi rebarboru, připravili jsme pro vás také malinovo-borůvkový mug cake.

Rebarborová bublanina s jahodami

Ingredience:

  • 400 g bio polohrubé mouky (můžete zkusit i alternativu – např. bio špaldovou mouku)
  • 1 svazek bio rebarbory
  • 1 balení bio jahod (vanička)
  • 1 bio citron
  • 200 g cukru krupice
  • 5 bio vajec
  • ½ sklenky bio oleje
  • 1 sklenku bio mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • cukr moučka na posypání

Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou citronové kůry do husté pěny. Následně opatrně přidáme mouku a prášek do pečiva. Poté postupně přiléváme olej a mléko. Mělo by vzniknout pěkné těsto, které nebude příliš tekuté. Vymazaný plech nebo pekáč vylijeme těstem, na něž poklademe rozkrájené jahody a rebarboru. Pečeme na 180 stupňů tak dlouho, dokud špejle nebude po vytáhnutí z těsta čistá. Dejte však pozor, abyste bublaninu příliš nevysušili, měla by zůstat krásně nadýchaná. Po upečení posypte cukrem moučkou přes sítko.

Malinovo-borůvkový mug cake z jáhel

Jako sladkou snídani můžete zvolit stále oblíbenější mug cake. Jedná se v podstatě o muffin v hrnečku. Můžete ho připravit z několika variant a dát si jej i jako malou svačinku.

Ingredience:

  • 40 g bio malin
  • 40 g bio borůvek
  • 30 g bio jáhlových vloček
  • 1 bio vejce
  • 1 čajová lžička medu
  • 25 ml bio mléka

Maliny a borůvky přepůlíme a hrst si necháme na ozdobu. Následně smícháme všechny ingredience. Připravenou směsí naplníme hrneček přibližně z jedné poloviny. Pečeme v mikrovlnné troubě asi 2 minuty anebo v horkovzdušné troubě, kdy je muffin potřeba hlídat, aby nevytekl. Hotový mug cake můžete servírovat ozdobený ovocem v hrnečku anebo vyklopený na talíři.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here