Vyzkoušejte jarní recepty, které potěší celou rodinu

0
85

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři  a svačině.

A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

Palačinky s dušenými jablky

Jablka jsou jednou z mála potravin, kterou seženete během celého roku. Přesto jsou stále chuťově dobrá. Jestliže je nestačíte sníst do té doby, než trochu zvrásní, klidně je pak použijte do palačinek. Poduste je na másle s trochou skořice a rumu a rázem si navodíte příjemnou vzpomínku na Vánoce. Aby bylo jídlo více komplexní, podávejte ho s bílým jogurtem a vlašskými ořechy. Až budete kupovat jogurt, sledujte na etiketě jeho složení. Ne všechny totiž obsahují probiotika, která podporují zažívání a imunitu.

Počet porcí: 4, doba přípravy: 25 minut

Ingredience:

Na palačinky:

  • 400 ml vlažného mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 vanilinový cukr
  • špetka soli
  • slunečnicový olej na smažení

Na jablka:

  • 400 g jablek
  • 50 g másla 
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce rumu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • šťáva z 1 citronu

K podávání:

  • hrst vlašských ořechů
  • 100 ml bílého jogurtu 

Postup:

  1. Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
  3. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
  4. Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
  5. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
  6. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.

Tip: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.

Pórkový krém se ztraceným vejcem

Pór zahradní neboli pórek všichni známe, ale často na něj zapomínáme. Místo toho upřednostňujeme příbuznou zeleninu, jako je např. cibule, česnek nebo jarní cibulka. Přitom tato aromatická rostlinka obsahuje řadu vitaminů (A, C, E a betakaroten), minerálů a antioxidantů. Má málo kalorií a podporuje trávení a imunitu. Na pórku si můžete pochutnat třeba v naší polévce! Nebojte se použít i jeho zelené konce, které jsou bohatší na vitaminy než bílý střed. Recept pozdvihne ztracené vejce, které také prověří vaše kuchařské umění.

Počet porcí: 4, doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 1 velký pórek
  • 2 velké brambory
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání 33 %
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Ztracená vejce:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce octa

Postup:

  1. Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne.
  2. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut.
  3. Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti.
  4. Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.

Tip: Vybírejte vejce podle kódu na skořápce. Ale pozor, informace na obalu a skořápce nejsou stejné! Každá z nich totiž obsahují rozdílné informace.

Vejce v housce

Hravá a nenáročná snídaně, kterou si zamilují také vaše děti? Rozhodně naše vejce v housce plné sýra, slaniny, vajec, bylinek a smetany. Prostých surovin, které, jsou-li kvalitní, zmůžou zázraky. Kvalita se totiž nekompromisně projeví i na chuti. Pokud máte děti, zapojte je do přípravy. Uvidíte, jak je bude bavit dlabat housky, šoupnout do nich vejce a následně je plnit pokrájenými dobrotami svýma roztomile malinkýma ručičkama. A nebojte, na tomto receptu si zaručeně pochutnáte i bez dětí.

Počet porcí: 4, doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 housky
  • 4 vejce 
  • 2 lžíce smetany ke šlehání 33 %
  • 100 g nastrouhaného extra tvrdého sýru (Gran Moravia)
  • 100 g kvalitní slaniny
  • máslo
  • hrst čerstvé pažitky
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  2. Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte.
  3. Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou.
  4. Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct.
  5. Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.
  6. Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.

Tip: Nejste si jistí, jestli nemáte vejce v lednici už moc dlouho? Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.

Snídaňový trhaný toast

Někteří z nás si nedovedou představit, že by neměli sladkou snídani. Pokud ale toužíte po pokrmu plném živin, potěší vás náš trhaný toast. Základem je celozrnný toastový chléb, který je díky zrnům bohatý na vlákninu. Aby mělo jídlo dokonalou konzistenci, je třeba skoro půl litru mléka a také pár vajec. A čím se vaše snídaně prosladí? Především marmeládou a ovocem. Suroviny vybírejte pečlivě, jejich kvalita se totiž projeví také na chuti.

Počet porcí: 6, doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 600 g celozrnného toastového chleba
  • 400 ml mléka
  • 400 g oblíbené marmelády/džemu
  • 150 g mražených jahod
  • 4 vejce
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

K podávání:

  • 100 ml bílého jogurtu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Toastový chléb nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a přidejte vejce, cukr a vanilkový extrakt. 
  3. Směs promíchejte, přidejte k ní marmeládu nebo džem a ozdobte jahodami.
  4. Nechte 10 minut uležet a poté dejte do trouby péct na cca 40 minut.
  5. Podávejte s bílým jogurtem.

Tip: Nezapomínejte, že i toastový chléb můžete pořídit v celozrnné variantě. Pečivo vyrobené z celozrnné mouky obsahuje rozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci zažívání.

Jogurtové velikonoční košíčky

Velikonoce bez vajec si nedovedou představit snad ani ty nejotrlejší povahy. V tomto receptu je přidáme do těsta a zároveň použijeme jejich čokoládové varianty jako stylovou dekoraci na nadýchaném vanilkovém krému. Protože je nedílnou součástí košíčků kvalitní bílý jogurt plný probiotik, rázem zvýšíte jejich výživovou hodnotu. A navíc díky němu budou „muffinky“ nebesky vláčné. Už si představujete, jak se rozplývají na vašem mlsném jazýčku?

Počet porcí: 12, doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

Na košíčky:

  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml slunečnicového oleje

Na krém:

  • 75 g změklého másla
  • 160 g žervé
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g cukru moučka

K podávání:

  • čokoládová vajíčka na ozdobení
  • papírové košíčky

Postup:

  1. Máslo našlehejte, přidejte k němu žervé opět trochu prošlehejte a pomalu přidejte moučkový cukr. Nakonec přidejte extrakt a nechte takto připravený krém v lednici.
  2. Do mísy nasypte mouku a cukry, přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte do hladké směsi.
  3. Přidejte jogurt a prášek do pečiva.
  4. Těsto vrstvěte do papírových košíčků těsně pod okraj a dejte péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  5. Po upečení nechte vychladnout a ozdobte krémem a čokoládovými vajíčky.

Tip: Věděli jste, že jogurty představují výborný zdroj nejen bílkovin, vápníku a fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků?

Špekové knedlíky

Kdo by neznal „špekáče“! Jídlo milované, nenáviděné, nebo třeba jenom opomíjené. Nabízí skvělé řešení, jak zužitkovat včerejší rohlíky. Přestože ve vás název pokrmu nejspíše vyvolává pocit, že byste si ho neměli dopřávat během diety, nenechte se zmýlit. Knedlíky se mohou vyrobit z libovější slaniny, a navíc je skvěle doplňuje sladkokyselé zelí plné vlákniny, „céčka“, „káčka“, antioxidantů a také kyseliny listové.

Počet porcí: 6, doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

  • 10 den starých rohlíků
  • 350 g slaniny
  • 3 vejce
  • 350 ml mléka
  • 120 g polohrubé mouky
  • muškátový oříšek
  • hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový olej

K podávání:

  • kysané červené zelí k podávání
  • osmažená cibulka k podávání

Postup:

  1. Pečivo a slaninu nakrájejte na kostičky.
  2. Přesypte do mísy, přilijte mléko, rozšlehaná vejce a ochuťte muškátovým oříškem, solí
    a pepřem.
  3. K směsi přihoďte posekané kopřivy a zasypte moukou.
  4. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky a ty vařte v osolené vroucí vodě cca 25 minut.
  5. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou.

Tip: Čerstvou slaninu poznáte nejen podle vůně, ale také podle barvy. Měla by mít jasně růžovou barvu a bílý, popřípadě nažloutlý tuk.

Zdroj: Akademie kvality


Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here