Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.
Čerstvé voňavé a chutné jahody k teplým letním dnům neodmyslitelně patří. Důležité je vybírat ty nejkvalitnější. Nakoupit je můžete na ekologických farmách přímo od farmáře, přes jeho e-shop, na trhu i v supermarketu. Zatímco na trhu je vám producent bio jahod povinen předložit certifikát od kontrolní organizace (v ČR certifikují ekologické farmy čtyři kontrolní organizace), v supermarketu bio jahody spolehlivě poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Díky tomu máte jistotu, že při jejich pěstování nebyla použita žádná zbytečná chemie v podobě průmyslových hnojiv nebo pesticidů.
Špaldové palačinky s jahodami
Ingredience:
- 150 g bio špaldové mouky
- 2 bio vejce
- 500 ml bio mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- olej
- 1 kelímek bio zakysané smetany
- 300 g čerstvých bio jahod
- 20 g bio třtinového cukru
Postup:
Mouku smíchejte s vejcem, mlékem, vanilkovým cukrem a špetkou soli a vytvořte těsto. To by nemělo být ani příliš husté ani moc řídké. Na pánvi připravte na troše oleji nebo sádla palačinky. Mezitím si smíchejte smetanu s cukrem a pokrájenými jahodami. Ty můžete případně i rozmačkat. Směsí naplňte palačinku a zarolujte.
Tip: Vzniklé palačinky posypte trochou kakaa a skořice.
Vepřová panenka s jahodovou omáčkou
Ingredience:
- 500 g marinované bio vepřové panenky (naložená v oleji s trochou česneku a soli z předchozího dne)
- 300 g čerstvých bio jahod
- 50 ml červeného bio vína 20 g bio třtinového cukru
- 1 lžička citronové šťávy z bio citronu
- 1 lžička bio octa balsamico
- snítka čerstvého rozmarýnu
- špetka soli
Postup:
Marinovanou panenku rozdělte na stejné špalíčky. Zprudka je opečte na pánvi s trochou oleje tak, aby se maso ze všech stran zatáhlo. Opečte dozlatova. Přendejte do pekáčku a vložte do předehřáté trouby na 220°C. Pečte zhruba 15 minut. Po upečení ji nechte chvilku odpočinout. Můžete ji rozkrájet na plátky či podávat vcelku. Během pečení si připravte přeliv. Jahody rozmixujte a přidejte k nim do hrnce cukr, citronovou šťávu, balsamico, rozmarýn a špetku soli. Vše povařte zhruba 5 minut a přilijte víno. Poté vařte ještě dalších 5 minut, dokud se nevypaří alkohol. Panenku přelijte hotovým jahodovým přelivem a podávejte se salátem či opečenými bramborami.
Lehký salát s krůtím masem a jahodami
Ingredience:
- 1 ks bio salátu
- 1 balení bio špenátu
- 200 g bio kuřecích prsou
- 100 g čerstvé bio jahody
- olivový olej a balsamico v bio kvalitě
- sůl a pepř
- dle chuti můžete přidat další ovoce, oříšky i semínka
Postup:
Salát, špenát a jahody omyjte a rozkrájejte na menší kusy. Smíchejte v míse s kapkou olivového oleje a balsamicem. Osolte dle chuti. Krůtí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a opečte na pánvi na troše oleje. Hotové je přidejte na salát a můžete podávat.