Jahodová sezóna je tu!

0
118

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

Čerstvé voňavé a chutné jahody k teplým letním dnům neodmyslitelně patří. Důležité je vybírat ty nejkvalitnější. Nakoupit je můžete na ekologických farmách přímo od farmáře, přes jeho e-shop, na trhu i v supermarketu. Zatímco na trhu je vám producent bio jahod povinen předložit certifikát od kontrolní organizace (v ČR certifikují ekologické farmy čtyři kontrolní organizace), v supermarketu bio jahody spolehlivě poznáte podle označení logy biolistu a biozebry. Díky tomu máte jistotu, že při jejich pěstování nebyla použita žádná zbytečná chemie v podobě průmyslových hnojiv nebo pesticidů.

Špaldové palačinky s jahodami

plada

Ingredience:

  • 150 g bio špaldové mouky
  • 2 bio vejce
  • 500 ml bio mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • olej
  • 1 kelímek bio zakysané smetany
  • 300 g čerstvých bio jahod
  • 20 g bio třtinového cukru

Postup:

Mouku smíchejte s vejcem, mlékem, vanilkovým cukrem a špetkou soli a vytvořte těsto. To by nemělo být ani příliš husté ani moc řídké. Na pánvi připravte na troše oleji nebo sádla palačinky. Mezitím si smíchejte smetanu s cukrem a pokrájenými jahodami. Ty můžete případně i rozmačkat. Směsí naplňte palačinku a zarolujte.
Tip: Vzniklé palačinky posypte trochou kakaa a skořice.

Vepřová panenka s jahodovou omáčkou

Ingredience:

  • 500 g marinované bio vepřové panenky (naložená v oleji s trochou česneku a soli z předchozího dne)
  • 300 g čerstvých bio jahod
  • 50 ml červeného bio vína 20 g bio třtinového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy z bio citronu
  • 1 lžička bio octa balsamico
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • špetka soli

Postup:

Marinovanou panenku rozdělte na stejné špalíčky. Zprudka je opečte na pánvi s trochou oleje tak, aby se maso ze všech stran zatáhlo. Opečte dozlatova. Přendejte do pekáčku a vložte do předehřáté trouby na 220°C. Pečte zhruba 15 minut. Po upečení ji nechte chvilku odpočinout. Můžete ji rozkrájet na plátky či podávat vcelku. Během pečení si připravte přeliv. Jahody rozmixujte a přidejte k nim do hrnce cukr, citronovou šťávu, balsamico, rozmarýn a špetku soli. Vše povařte zhruba 5 minut a přilijte víno. Poté vařte ještě dalších 5 minut, dokud se nevypaří alkohol. Panenku přelijte hotovým jahodovým přelivem a podávejte se salátem či opečenými bramborami.

Lehký salát s krůtím masem a jahodami

salááát

Ingredience:

  • 1 ks bio salátu
  • 1 balení bio špenátu
  • 200 g bio kuřecích prsou
  • 100 g čerstvé bio jahody
  • olivový olej a balsamico v bio kvalitě
  • sůl a pepř
  • dle chuti můžete přidat další ovoce, oříšky i semínka

Postup:

Salát, špenát a jahody omyjte a rozkrájejte na menší kusy. Smíchejte v míse s kapkou olivového oleje a balsamicem. Osolte dle chuti. Krůtí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a opečte na pánvi na troše oleje. Hotové je přidejte na salát a můžete podávat.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here