Grilování nejen pro milovníky zeleniny. Inspirujte se a překvapte výtečnými bezmasými dobrotami

0
297
Foto: Pixabay/RitaE

Vegetariánské grilování si získává čím dál více příznivců. A není se čemu divit! Vždyť ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací. Inspirujte se našimi recepty, které si zamiluje každý, a to i ten nejzarytější milovník masa!

Zpestřit si grilování bezmasými pochoutkami je vždycky skvělý nápad. Pokud navíc víte, jak zeleninu správně upravit, aby byla co nejlahodnější, máte vyhráno! Naprostým základem výtečných pokrmů jsou ale bezpochyby kvalitní suroviny. Ty hledejte mezi produkty ekologického zemědělství, které v obchodech najdete pod označeními logy biolistu a biozebry. Ekologičtí zemědělci nepoužívají nežádoucí chemii a půda tak zůstává živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Přebujení plevelu zamezují střídáním plodin, vhodnou volbou a sousedstvím druhů či mechanickým ničením (např. pletím).

Grilovaný květák s marinádou z medu a hořčice

Grilovany kvetak s marinadou z medu a horcice
Foto: BIO
  • květák
  • 100 g ořechů (např. lískové)
  • 50 g vinného octa
  • 2 lžičky hořčice
  • stroužek česneku
  • med
  • sůl, pepř

Nejprve se pusťte do marinády. V míse smíchejte hořčici, ocet, olej a dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a medem. Dále opražte nadrcené oříšky. Květák rozdělte rovnoměrně na čtyři části, mírně osolte, opepřete a potřete zálivkou. Zabalte jej do alobalu a grilujte na mírném ohni rovnoměrně ze všech stran asi 30 minut, dokud nezměkne. Grilovaný květák pak vyjměte z alobalu, opět potřete zálivkou, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Grilovaný lilek s plísňovým sýrem

Grilovany lilek s plisnovym syrem
Foto: BIO
  • 2 lilky
  • 150 g plísňového sýru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • rozmarýn
  • petržel
  • sůl, pepř

Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka tenká přibližně 1 centimetr, osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát. Mezitím si najemno nastrouhejte plísňový sýr. V misce smíchejte olej, prolisovaný česnek a najemno nasekaný rozmarýn. Po 30 minutách lilky pomocí papírové utěrky zbavte přebytečné vody. Grilujte na mírném žáru pouze z jedné strany. Po 5 minutách lilky otočte, potřete ochuceným olejem a posypte sýrem. Grilujte zhruba dalších 8 minut, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.

TIP na závěr: Pro báječnou zeleninu, ovoce i bylinky v bio kvalitě vyrazte například na Biofarmu Epona nedaleko Karlových Varů. Kromě bio plodin si zde užijete i mnoho hospodářských zvířat. Zalíbí-li se vám v tomto krásném koutu republiky, farma nabízí pobyty pro děti i rodiče v místním kempu i oblíbené projížďky na koních, výcviky a další exkurze.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here