Nevšední a zdravé recepty z mléka a mléčných výrobků

0
3560

S projektem „Naskoč na mléčnou vlnu“ přinášíme několik zajímavých receptů, které můžete společně s dětmi připravit z pohodlí domova. Mléko a výrobky z něj jsou jedním z nejbohatších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují nenahraditelné aminokyseliny.  

„Mléko je hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje zdraví prospěšné tzv. probiotické mikroorganismy. Z minerálních látek se jedná jak o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód. Z vitaminů se v mléce nacházejí vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny,“ říká prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

Cottage salát alá hermelínová pomazánka

Hermelínová pomazánka

Ingredience:

  • 250g (1 kelímek) sýra Cottage
  • 1 vejce natvrdo
  • 50g šunky
  • Sůl a mletá paprika dle chuti

Postup:

Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na drobné kostičky, šunku na krátké proužky. Vmíchejte do sýra cottage a ochuťte mletou paprikou a solí. Pokud nebudete na sýru cottage šetřit a nebudete kupovat levnou nebo odtučněnou variantu, které jsou zpravidla řidší, budete mít pomazánku, kterou je možno i namazat na chleba.

Dětská specifika:

  • Cottage je pro vysoký obsah bílkovin vhodný spíše až od 1 roku.
  • Taktéž celé vejce se dětem dává až od 1 roku – z tohotéž důvodu, kterým je vysoký obsah bílkovin. Ty by mohly zatěžovat dětské ledviny.
  • Jelikož je šunka poměrně slaná, doporučuji salát menším dětem již vůbec nepřisolovat.

Chia pudink s ovocem

Chia pudink s ovocem

Ingredience:

3 porce

  • 35g semínek chia
  • 400ml kefíru
  • Ovoce dle libosti (hodí se ideálně jahody, borůvky, maliny, třešně…)
  • Datlový sirup nebo jiné sladidlo dle chuti

Postup:

Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá, ale je potřeba započít ji přibližně půl dne předem. Tolik času totiž potřebují semínka chia, aby krásně změkla a vytvořila rosolovitou hmotu podobnou pudinku. Do misky nasypte uvedené množství semínek, zalijte je kefírem (použít se dá jistě i kefír s příchutí či rostlinné nebo kravské mléko, ba i jiný mléčný výrobek), promíchejte a nechte v lednici konat svou práci. Až k nim za půl dne přijdete, semínka budou kefírem nasáklá a budou vypadat podobně jako želé. A to je právě ono – chia pudink!  

Přemístěte do dezertních mističek, dozdobte ovocem (použila jsem borůvky, maliny a višně, které jsem rozmixovala na pyré), můžete ještě dosladit sirupem – ten také můžete vmíchat do každé složky zvlášť.

Dětská specifika:

  • Pozor na obtížnější stravitelnost (platí o semínkách obecně) a vyšší podíl bílkovin, které by mohly zatěžovat dětské ledviny. Proto řadím do kategorie od 1 roku. 
  • Někdy se uvádí i špatný vliv chia semínek na laktaci (neboť jde o semínka šalvěje hispánské), proto pokud nekojíte zcela bezproblémově, buďte v jejich konzumaci raději opatrná.
  • Malým dětem do 2 – 3 let bych nedávala tohoto pudinku plnou dávku, spíše méně pudinku a více ovoce, aby ho dítě zkrátka nedostalo „velký nášup“. Důvodem je jednak obtížnější stravitelnost, druhak i projímavost semínek.

Pohankový piškot s malinovým krémem

Bez názvu 2

Ingredience (6 porcí):

  • 4 vejce
  • 40g pohankové mouky
  • 40g krystalového cukru
  • 20g kakaa
  • 20g kokosu
  • 3 lžíce oleje
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 2 kelímky Cottage
  • Dvě hrsti malin
  • Na ozdobení lístky máty

Postup:

  • Z vajec vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Bílky do pevné pěny, kterou pak odložíme stranou do misky. Žloutky vymícháme s cukrem a olejem, poté postupně vsypeme pohankovou mouku, kakao a kokos. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Hotové těsto nalijeme na silikonovou podložku nebo pečící papír a upečeme jako piškotový plát. Na 180 °C pečeme zhruba deset minut.
  • Upečený plát necháme vychladnout a poté vykrájíme na kolečka podle velikosti a typu sklenic. Tyto kolečka umístíme na dno připravených sklenic. Poté přidáme vrstvu krému, který získáme smícháním tvarohu, Cottage a rozmačkaných malin. Ozdobíme zbylými malinami a mátou.

Okurkové lassí s koriandrem

Bez nůůázvu

Ingredience:

3 porce

  • 250g bílého jogurtu
  • ½ salátové okurky
  • 100 – 150g  mléka
  • 6 stonků koriandru
  • Špetka soli a pepře

Postup:

Okurku oloupejte a rozkrojte na několik menších kusů. Společně s koriandrem, jogurtem a menším množstvím mléka rozmixujte dohladka. Poté přidejte zbytek mléka a dolaďte solí a pepřem.

Servírujte vychlazené, ideálně po náročnějším jídle. V indické kuchyni se lassí podává na závěr menu proto, že pomáhá nastartovat trávení a zklidnit žaludek.

Dětská specifika:

  • Koriandr je velmi výrazná a chuťově specifická bylinka, u dětí často nepatří k oblíbeným. Nápoj dětem tedy můžete udělat bez ní, základ z okurky a jogurtu však mohou již od cca 8 měsíců.
  • Dětem do roka samozřejmě nedávejte sůl a koření.
  • Stejně tak do roka použijte pouze jogurt nebo kefír či jiný druh zakysaného výrobku místo mléka, které se jako nápoj k pití pro svůj vysoký obsah bílkovin a sodíku podává až od 2 nebo 3 let. Do správné konzistence můžete naředit vodou nebo dát více okurky, která také obsahuje hodně vody.

Více informací na: www.mlecnavlna.cz

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here