Sezona meruněk i broskví vrcholí, a tak je ten správný čas na marmelády a džemy. Přinášíme vám tradiční, ale i netradiční recepty, na kterých si můžete pochutnávat celý rok.
Broskvový džem
Co potřebujete:
- 1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví
- 330 g cukru
- 1 sáček JamFixu 3:1 Labeta
- 1/2 lžičky Kyseliny citrónové Labeta
Postup: Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr, sáček JamFixu 3:1, lžičku kyseliny citronové a vše důkladně promícháme. Za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
Meruňkový džem s mandlemi a skořicí
Co potřebujete:
- 1 kg meruněk
- Skořicový cukr Labeta
- pokrájené loupané mandle dle chuti
- Želírovací cukr 2:1 Labeta.
Postup: Meruňky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme skořicový cukr, pokrájené mandle, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
Tip: Nejlépe se krájí mandle, které výrobce předem nakrájel na plátky. Pozor! Meruňkové džemy se velmi rády připalují a často dají zabrat i zkušeným kuchařkám – doporučujeme proto kvalitní hrnec, mírný plamen a nepolevovat v míchání po celou dobu vaření.
Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem
Co potřebujete:
- 400 g malin
- 400 g meruněk
- 1 balení Ovocného pektinu Labeta
- cca 1 kg cukru
- 0,5 lžičky kyseliny citronové Labeta
Postup:
Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme na půl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou, a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu, a nezapomeneme ochutnávat a doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci, či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut.