Tři originální grilovací menu, která rozžhaví i osvěží

0
1120

My Češi jsme mistři v grilování. Málokdo dobrovolně vynechá příležitost sejít se s těmi nejbližšími u rozpáleného grilu a nasávat atmosféru, kterou takové setkání pod širým nebem přináší. Radost z jídla a dobrého pití si nevychutnáme v žádném ročním období tak, jako v létě, kdy den končí až v noci a slunce hřeje i po jeho zapadnutí. Hledáte inspiraci na neotřelé kombinace chutí včetně drinků, díky kterým budou vaše grilovačky vždy nápadité a rozmanité? Vyberte si z velkého grilovacího menu originální pokrmy, které z vás udělá bbq mistra, a nezapomeňte na jednoduché osvěžující drinky.

Menu 1: lehké menu pro dámy

Předkrmy: variace bruschett

Nakrájenou bagetu stačí jen krátce opéct na grilu a pak už je na každém zvlášť, čím si bruschettu doplní. Do mističek připravte směsi, s nimiž budete pečivo podávat a postavte k nim dobrý olivový olej na zakápnutí. Neměla by chybět základní rajčatová směs s bazalkou, můžete zkusit například i cuketovou nebo hráškovou pomazánku se špenátem, lilkový kaviár nebo olivovou tapenádu.

Hlavní chod: kuřecí paličky/steaky s římský kmínem

Zkoušeli jste někdy kombinaci římského kmínu a tymiánu? Stačí tak málo a vynikající chuťový zážitek je na světě. Smíchejte koření v poměru 1:2 mletý římský kmín a tymián, rozmíchejte v oleji a dejte marinovat maso. Před grilováním osolte.  Snadné, že?

Omáčky a dipy: dip ze zakysané smetany s citronovou kůrou, tymiánem a čerstvě mletým pepřem

Přílohy: Zeleninový salát s bulgurem a sýrem feta, pita chléb

Doplňky: hummus, marinovaný lilek s omáčkou hoisin

6186411 Pub Pink Tonic Export Bottle RT V2 1

Drinky: Osvěžující tóny novozélandského sauvignonu přinesou do menu ovocitost a šťavnatost. Milovníci míchaných drinků si ovoce vychutnají například v kombinaci Gordon’s Premium Pink a kvalitního toniku – na ledu, s kousky jahod.

Menu II: vegetariánské menu

Předkrm: Jarní závitky z rýžového papíru s mungo výhonky a koriandrem doplněné thajskou omáčkou

Hlavní chod: Portobello burger s grilovaným halloumi, paprikami a bylinkovým pestem

Veliké klobouky žampionů chutnají z grilu přímo fantasticky. Položte vedle nich na gril i řecký sýr halloumi, papriky a spolu se salátem to všechno zkompletujte dohromady. Zkuste si k tomu připravit i vlastní pesto ze směsi bylinek, česneku, sušených rajčat a dýňových semínek a uvidíte, že strávníky maximálně potěšíte.

Omáčky a dipy: bylinkové pesto, domácí rajčatová omáčka

Přílohy: pečené brambory ve slupce

Doplňky: tzatziki, grilovaná cuketa

manif39488

Drinky: Lehká kouřovost whisky Johnnie Walker Red Label ve spojení se sodovkou a limetkou, případně trochou sirupu ideálně doprovodí dobroty z grillu a zároveň osvěží. Další lehký drink s mírně kouřovou whisky se dá připravit v kombinaci s kokosovou vodou a sodovou.

Menu III: pro milovníky masa

Předkrm: minikofty z mletého masa s avokádovým guacamole

Milovníky masa neurazí maso ani jako předkrm před masovým hlavním chodem. Hovězí maso s lehce pikantním kořením, k tomu quacamole a kousky čerstvé zeleniny budou skvělým začátkem masových hodů.

Hlavní chod: krkovice v kávové marinádě

Káva není dobrá jen k pití a do dezertů. Jedno malé silné espresso do marinády s pepřem, trochou medu, chilli a česneku a máte připravenou kombinaci, která překvapí.

Přílohy: salát z grilované zeleniny s rukolou, grilované žampiony, česneková bageta

Omáčky a dipy: hořčičný dip se zakysanou smetanou a kapkou medu, ajvar

Doplňky: okurková raita s mátou, rajčatová salsa s koriandrem

manif39460

Drinky: Kdo místo piva k masu rád ochutná jinou českou klasiku mezi nápoji, oprašte osvědčenou recepturu na legendární Fernet Stock Bavorák. Některé byliny v hořkobylinném likéru napomáhají trávení a ve spojení s tonikem příjemně osvěží. Nová trendy varianta ve formě spritzu nahrazuje tonic bezinkovou limonádou nebo Vineou se střikem vody.

Menu už je připravené, led v mrazáku čeká, až přijde jeho chvíle a vykoupe se ve skvělých koktejlech, teď už stačí jen pozvat tu nejlepší společnost a rozpálit grily!

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here