Přinášíme vám pár tipů na recepty, se kterými bude váš jídelníček plný zdravých experimentů. Pusťte se do nové etapy s jídlem, které vás nezatíží a dodá vám chybějící energii.
Ananasová bublanina bez mouky
Suroviny:
- 150 g ananasu
- 100 g ovesných vloček
- 100 g řeckého jogurtu
- 1 lžičku sody
- 90 ml medu
- 60 ml kokosového oleje
- 1 ČL kakaa
Postup:
Vločky, řecký jogurt, kokosový olej, med a sodu spolu smícháme, dokud nám nevznikne jemná konzistence. Do poloviny těsta přidáme kakao. Jako první nalijeme do formy světlé těsto, na něj dolijeme tmavší s obsahem kakaa. Na vrch poklademe ananas. Pečeme na 180 stupních asi 20 minut.
Koláč se zeleninou a ricottou
Suroviny na těsto: (dva korpusy Galette)
- 315 g hladké mouky
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 1 PL vody
- 225 g studeného másla
Na náplň:
- 1 červená a 1 žlutá paprika
- 1 menší lilek
- 1 menší cuketa
- 1 středně velká cibule
- 2 bobkové listy
- 2 vajíčka
- 2 dcl sladké smetany
- 150 g ricotty
- 8 cherry rajčat
- sůl, pepř
- olivový olej
- 1 PL másla
Postup:
1. Do středu pracovní plochy si nasypte mouku, do ní dejte studené máslo a začněte zapracovávat. Můžete si pomoci nožíkem, teplé ruce totiž způsobí, že máslo začne příliš měknout, a to by nemělo. Následně přidejte studenou vodu.
2. Když je těsto dobře spojeno, kousky másla by měly být ještě vidět, ale těsto drží pohromadě. Zabalte ho do fólie a dejte na minimálně 2 hodiny do lednice.
3. Poté rozdělte na dvě části, pokud budete péct jen z jedné, dejte druhou zpět do chladu nebo zamrazte.
4. Těsto vyválejte, formu na pečení vyložte pečícím papírem nebo vytřete máslem. Těsto přikryjte pečícím papírem a zatižte suchými fazolemi či čočkou. Dejte předpéct do vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu přibližně 30 minut.
Papriky si rozkrojte a vyberte dužiny se semínky. Položte kůží nahoru na plech s papírem. Polijte olivovým olejem a dejte do vrchní části trouby péct na 200 stupňů. Lilek nakrájejte na kostky a dejte do mísy, polijte olejem a osolte. Promíchejte, vysypte na pekáč a vložte do trouby pod papriky. Pečte přibližně 15 minut. Zatím nakrájejte i cuketu.
5. Po 15 minutách ji přidejte k lilku a pečte ještě dalších 15 minut. Na konci pečení by měla být zelenina hotová a papriky na povrchu zčernalé.
6. Ještě horké je vložte na spaření do misky a přikryjte igelitem. V míse si utřeme vajíčka se smetanou. Na Předpečený korpus dejte cibulku a na ni zeleninu, následně kousky ricotty. Nakonec vše zalijte smetanovou směsí. Na vrch poklademe rozpůlená rajčata. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů přibližně jednu hodinu.
Zelný salát s jablky a hroznovým vínem
Suroviny:
- 1 malá hlávka bílého zelí
- 2 jablka
- 120 g bílého řeckého jogurtu
- 3-4 stonky celeru
- hroznové víno (nejlépe červené)
- 1 PL jablečného balzamikového octa
- citronová šťáva
- čerstvá petržel
- sůl
Postup:
Zelí nastrouháme na tenké nudličky a nasypeme je do větší misky. Přidejte na kostičky nakrájené jablka i se slupkou a nadrobno nakrájený celer. Do zelí vmíchejte také bílý jogurt, balzamikový ocet a citrónovou šťávu. Salát ochuťte solí a před podáváním posypte nasekanou petrželkou a hroznovým vínem.
Hráškové placky s uzeným lososem
Suroviny (
- 350 g mraženého hrášku
- 1 malá cibule
- 3 vejce
- ½ hrnku řeckého jogurtu
- ½ hrnku pohankové mouky
- 1 lžičku sušeného česneku
- 1 lžičku mletého kmínu
- sůl, pepř
- máslo
- uzený losos
Postup:
Mražený hrášek vložte ve vroucí vody a nechte vařit asi 3 minuty. Následně vodu slijte a vymixujte spolu s hráškem. Přidejte ostatní ingredience kromě másla a vše rozmixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Z těsta tvořte pomocí lžíce malé placky, které následně opékejte na pánvi s rozpuštěným máslem dozlatova. Před servírováním potřete každou placku řeckým jogurtem a ozdobte uzeným lososem.
Špaldová domácí pizza
Potřebujeme (recept
Těsto:
- 250 g hladké špaldové mouky
- 140 ml vody
- 35 ml olivového oleje
- 11 g sušeného droždí
- 1 ČL soli
- 1 PL sušeného oregana
Omáčka:
- pasírované rajčata (kostky)
- 1 stroužek česneku
- špetka oregana
- špetka pepře
obloha:
- mozzarella
- bazalkové pesto
- čerstvá bazalka
Postup:
Do misky dáme vodu a droždí a připravíme si kvásek. Po pár minutách přidáme zbylé ingredience na těsto (mouku, olivový olej, sůl, oregano), důkladně promícháme a necháme kynout cca 40 minut. Po vykynutí si těsto vybereme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a vytvarujeme kruh. Rajčatový základ je jednoduchý. Pasírované rajčata dáme do menšího hrnce a na mírném ohni z nich necháme odpařit vodu. Když budou zredukovány, přidáme oregano, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a omáčka je hotová, necháme vychladnout. Po vychladnutí potřeme na připravené těsto a poklademe hrubé kousky mozzarelly. Dáme péct na co nejvyšší teplotu, my troubu necháme pořádně dlouho předehřát, ať je trouba maximálně horká. Pečeme cca 10 minut. Hotovou pizzu přelijeme pestem a ozdobíme čerstvou bazalkou.