Odlehčete si v lednu jídelníček s porcí lehkých pokrmů

0
200

Přinášíme vám pár tipů na recepty, se kterými bude váš jídelníček plný zdravých experimentů. Pusťte se do nové etapy s jídlem, které vás nezatíží a dodá vám chybějící energii.

Ananasová bublanina bez mouky

Suroviny:

  • 150 g ananasu
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 1 lžičku sody
  • 90 ml medu
  • 60 ml kokosového oleje
  • 1 ČL kakaa

Postup:

Vločky, řecký jogurt, kokosový olej, med a sodu spolu smícháme, dokud nám nevznikne jemná konzistence. Do poloviny těsta přidáme kakao. Jako první nalijeme do formy světlé těsto, na něj dolijeme tmavší s obsahem kakaa. Na vrch poklademe ananas. Pečeme na 180 stupních asi 20 minut.

Koláč se zeleninou a ricottou

kola

Suroviny na těsto: (dva korpusy Galette)

  • 315 g hladké mouky
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 1 PL vody
  • 225 g studeného másla

Na náplň:

  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 menší lilek
  • 1 menší cuketa
  • 1 středně velká cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 vajíčka
  • 2 dcl sladké smetany
  • 150 g ricotty
  • 8 cherry rajčat
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 PL másla

Postup:

1. Do středu pracovní plochy si nasypte mouku, do ní dejte studené máslo a začněte zapracovávat. Můžete si pomoci nožíkem, teplé ruce totiž způsobí, že máslo začne příliš měknout, a to by nemělo. Následně přidejte studenou vodu.

2. Když je těsto dobře spojeno, kousky másla by měly být ještě vidět, ale těsto drží pohromadě. Zabalte ho do fólie a dejte na minimálně 2 hodiny do lednice.

3. Poté rozdělte na dvě části, pokud budete péct jen z jedné, dejte druhou zpět do chladu nebo zamrazte.

4. Těsto vyválejte, formu na pečení vyložte pečícím papírem nebo vytřete máslem. Těsto přikryjte pečícím papírem a zatižte suchými fazolemi či čočkou. Dejte předpéct do vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu přibližně 30 minut.

Papriky si rozkrojte a vyberte dužiny se semínky. Položte kůží nahoru na plech s papírem. Polijte olivovým olejem a dejte do vrchní části trouby péct na 200 stupňů. Lilek nakrájejte na kostky a dejte do mísy, polijte olejem a osolte. Promíchejte, vysypte na pekáč a vložte do trouby pod papriky. Pečte přibližně 15 minut. Zatím nakrájejte i cuketu.

5. Po 15 minutách ji přidejte k lilku a pečte ještě dalších 15 minut. Na konci pečení by měla být zelenina hotová a papriky na povrchu zčernalé.

6. Ještě horké je vložte na spaření do misky a přikryjte igelitem. V míse si utřeme vajíčka se smetanou. Na Předpečený korpus dejte cibulku a na ni zeleninu, následně kousky ricotty. Nakonec vše zalijte smetanovou směsí. Na vrch poklademe rozpůlená rajčata. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů přibližně jednu hodinu.

Zelný salát s jablky a hroznovým vínem

zelný salta

Suroviny:

  • 1 malá hlávka bílého zelí
  • 2 jablka
  • 120 g bílého řeckého jogurtu
  • 3-4 stonky celeru
  • hroznové víno (nejlépe červené)
  • 1 PL jablečného balzamikového octa
  • citronová šťáva
  • čerstvá petržel
  • sůl

Postup:

Zelí nastrouháme na tenké nudličky a nasypeme je do větší misky. Přidejte na kostičky nakrájené jablka i se slupkou a nadrobno nakrájený celer. Do zelí vmíchejte také bílý jogurt, balzamikový ocet a citrónovou šťávu. Salát ochuťte solí a před podáváním posypte nasekanou petrželkou a hroznovým vínem.

Hráškové placky s uzeným lososem

placky s loso


Suroviny (na 12 placek):

  • 350 g mraženého hrášku
  • 1 malá cibule
  • 3 vejce
  • ½ hrnku řeckého jogurtu
  • ½ hrnku pohankové mouky
  • 1 lžičku sušeného česneku
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • sůl, pepř
  • máslo
  • uzený losos

Postup:

Mražený hrášek vložte ve vroucí vody a nechte vařit asi 3 minuty. Následně vodu slijte a vymixujte spolu s hráškem. Přidejte ostatní ingredience kromě másla a vše rozmixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Z těsta tvořte pomocí lžíce malé placky, které následně opékejte na pánvi s rozpuštěným máslem dozlatova. Před servírováním potřete každou placku řeckým jogurtem a ozdobte uzeným lososem.

Špaldová domácí pizza

pizza


Potřebujeme (recept na 2ks):

Těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 140 ml vody
  • 35 ml olivového oleje
  • 11 g sušeného droždí
  • 1 ČL soli
  • 1 PL sušeného oregana

Omáčka:

  • pasírované rajčata (kostky)
  • 1 stroužek česneku
  • špetka oregana
  • špetka pepře

obloha:

  • mozzarella
  • bazalkové pesto
  • čerstvá bazalka

Postup:

 Do misky dáme vodu a droždí a připravíme si kvásek. Po pár minutách přidáme zbylé ingredience na těsto (mouku, olivový olej, sůl, oregano), důkladně promícháme a necháme kynout cca 40 minut. Po vykynutí si těsto vybereme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a vytvarujeme kruh. Rajčatový základ je jednoduchý. Pasírované rajčata dáme do menšího hrnce a na mírném ohni z nich necháme odpařit vodu. Když budou zredukovány, přidáme oregano, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a omáčka je hotová, necháme vychladnout. Po vychladnutí potřeme na připravené těsto a poklademe hrubé kousky mozzarelly. Dáme péct na co nejvyšší teplotu, my troubu necháme pořádně dlouho předehřát, ať je trouba maximálně horká. Pečeme cca 10 minut. Hotovou pizzu přelijeme pestem a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here